» Németország

» Németország » Alsó-Szászország


Értékeld Te is:

Hameln egy bájos kisváros Németországban, amely ismert a Grimm-mesékben szereplő "A Hamelin-i patkányfogó" című meséről.


 Néhány látnivaló, amelyeket érdemes megnézni Hamelnben:

 1. Hamelin-i fa - A Hamelin-i fa a város központjában található, és az említett Grimm-mese alapjául szolgált.

 2. Weser parti sétány - A Weser parti sétány gyönyörű kilátást nyújt a Weser folyóra és a környező tájra.

 3. Hochzeitshaus - A Hochzeitshaus egy gyönyörű, színes épület a város főterén, amelyet a 17. században építettek.

 4. Rattenfängerhaus - A Rattenfängerhaus egy másik szép épület a főtéren, amelyet a város leghíresebb lakosának, a Rattenfängernek állítottak emléket.

 5. Hamelni Múzeum - A Hamelni Múzeum bemutatja a város történetét, beleértve a Rattenfänger történetét is.

 6. St. Bonifatius templom - A St. Bonifatius templom egy szép, gótikus templom a város központjában.

 7. Museum Hameln - A Museum Hameln a város történelmével és kultúrájával foglalkozik, és számos érdekes kiállítást tartalmaz.

 8. Bürgergarten - A Bürgergarten egy gyönyörű park a város központjában, amely remek helyszín a piknikezéshez és a kikapcsolódáshoz.

 9. Hochzeitshaus kertje - A Hochzeitshaus mögötti kert egy másik szép hely a városban, és remek kilátást nyújt a főtérre.

 10. Marktkirche St. Nicolai - A Marktkirche St. Nicolai egy másik szép templom a városban, amelyet a 13. században építettek.

Megoldódott a hamelni patkányfogó rejtélye?

Egy német kutató azt állítja, hogy megoldotta a hamelni patkányfogó rejtélyét, aki a mondák szerint évszázadokkal ezelőtt sípjával megbűvölt 130 gyermeket, eltűnt velük egy hegy gyomrában és a vele kapcsolatos legendák révén világhírűvé tette az alsó-szászországi városkát.    

Jürgen Udolph göttingeni nyelvész szerint a hamelni "gyerekek" valójában fiatal felnőttek voltak, keleti telepeseknek vonultak ki a városból és Berlintől északra, valamint Pomerániában telepedtek le.

A tudósok már Udolph előtt sem adtak hitelt a Grimm-fivérek által is felkapott változatnak, amely szerint az "ártatlan" gyerekeket "bűvös sípszóval" rabolta volna el bosszúból, amiért a város nem fizette ki neki a patkányirtásért kialkudott bért.

Az esetre adott eddigi magyarázatok a rituális gyilkosságoktól gyermek-kereszteshadjáraton és természeti katasztrófán át kollektív táncőrületig terjedtek. Udolph a verziókban említett célterületeken alaposan feltérképezte a földrajzi- és személyneveket, s oda jutott, hogy e vidékekre bizony nem települtek a hamelniek.

Ezzel szemben - feltételezi Udolph - a kis exodusra minden valószínűség szerint a keleti területek benépesítésének keretében került sor. A kutató szerint az első írásos feljegyzésban 1284-re datált epizód az 1227-es bornhövedi csatát követően esett meg. Ez az ütközet véget vetett a dán hatalomnak a térségben és szabad utat nyitott a németek keleti terjeszkedésének.

Udolph minderre abból következtetett, hogy a keleti területeken tucatnyi olyan földrajzi- és személynevet azonosított, amelyek a Hameln vidékén hajdan használt tulajdonnevekre nyúlnak vissza: ha nem is őrizték meg pontosan eredeti formájukat, jól felismerhetők ma.

A csehek is megfejtették a hamelni patkányfogó legenda rejtélyét

Megfejtették a hamelni patkányfogó című, világszerte ismert legenda rejtélyét cseh kutatók.

A legenda szerint 1284-ben a patkányoktól hemzsegő Hameln szász városkába egy köpenyeges férfi érkezett, aki pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a települést a patkányoktól. Bár bűvös sípjával egy közeli folyóba csalogatta az állatokat, a kialkudott bér kifizetését megtagadták tőle. Az idegen ezért később vadász képében visszatért, és bűvös sípjával ezúttal 130 gyereket csalogatott magával, akik soha nem tértek vissza.

Történészek már korábban sejtették, hogy a legendának valós alapja lehet, de a bizonyítékok hiányoztak. Ezeket cseh kutatóknak sikerült megtalálniuk.

"Kutatások és levéltári források azt bizonyítják, hogy a krónikában emlegetett 130 gyermeket a dél-morvaországi Vyskov környékére vitte a furulyás" - mondta a lapnak Katerina Sevcíková, Podomí polgármestere. Podomí egy Vyskov melletti település Brünntől (Brno) mintegy 35 kilométerre észak-keletre.

Az alsó-szászországi Hameln és Podomí közötti valószínűsíthető kapcsolatra Podomí múltjának kutatása közben jött rá Ervín Cerny helytörténész.

Cerny figyelmét felkeltette Wolfgang Wann német történész egyik munkája, amelyben azt állítja, hogy Vyskov környékére a 13. században szászokat telepítettek le, mégpedig Bruno korabeli olmützi püspök rendeletére. A püspök maga is szász származású volt, a Hameln városától mintegy 15 kilométerre lévő kis településen született.

Valószínűnek tűnt tehát, hogy a püspök szülőföldjéről hozatott telepeseket Dél-Morvaországba.

Dása Zauharová, a Podomí múltját kutató egyesület tagja szerint ezt támasztja alá az a tény, hogy a régióban, Vyskov környékén is létezett valamikor egy Hamlíkov, tehát Kis Hameln nevű település.

Podomí múltjának kutatásakor Cerny egy olyan forrásra talált, amely Hamlíkov nevű települést emleget a falu közelében. A feltételezett helyen ásatásokat folytattak és valóban épületmaradványokra bukkantak. A huszita időkben ugyanis Hamlíkov leégett és egy 1596-os dokumentum szerint a település végleg elpusztult.

Cseh kutatók ennek alapján valószínűsítik, hogy a rejtélyes furulyás a valóságban egy olyan személy volt, aki a püspök megbízásából telepeseket toborzott. Így a legenda szerinti 130 hamelni fiatal Dél-Morvaországba kerülhetett. Ezektől a telepesektől kapta nevét Hamlíkov, vagyis Kis Hameln.

A kutatások eredményéről értesítették Hameln városát, amelynek legfőbb turistacsalogatója éppen ez a legenda.

"Mi is ráakadtunk olyan történelmi forrásra, amely szerint az eltűnt fiatalok éppen Morvaországban mentek. Számunkra azonban újdonság, hogy erre ott bizonyítékot is találtak, és hogy a legenda Morvaországban is él" - nyilatkozta a lapnak Harald Wagner, a hamelni kulturális központ igazgatója.

Karácsonyi vásár

A Weserbergland régióban található Hameln városa 70 karácsonyra feldíszített fából készült bódéval várja a látogatókat. Hameln karácsonyi vására az egyik legszebb a régióban. A gyönyörű, történelmi óváros közepén, a favázas házakkal és a  reneszánsz kori egyedi épületekkel, a bódék szorosan egymás mellett állnak. A hangulatos légkör garantált. A karácsonyi vásár ideje alatt az úgynevezett Hochzeitshaus egy túlméretezett adventi naptárrá alakul át.

A kicsik abszolút kedvence a "Lütjen Markt" gyermekjégpálya, amely a Hochzeitshaus és a Marktkirche között található. Délutánonként a gyerekek itt róják a köröket, míg a felnőttek sétálgatnak. Tartomány:Alsó-Szászország
Cím:Hameln
GPS: 52° 6′ 14.37876″, 9° 21′ 22.16484″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward