» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Battistero vagyis a Szent János keresztelőkápolna Firenze legrégibb épülete. Leghíresebb része a Ghiberti által tervezett keleti bejárat, a Paradicsom aranyozott kapuja.


Az 1059-ben felszentelt kápolna egy szabályos oktogon, átmérője 25,6 méter, ez a fele a dóm kupolája átmérőjének. Nyolc oldalát a toszkánai Carrara bányáiból hozott fehér és a Pratóból származó zöld színű márvánnyal díszítették.

A keresztelőkápolna mennyezete fenséges mozaikokkal borított. A mozaikok bonyolult története Jézus, József, Mária és Keresztelő Szent János életéből vett eseményeket dolgoznak fel. Az apszistól jobbra Donatello és Michelazzo műve, a Medici-család tanácsadójának XXIII. Jánosnak a sírköve fekszik.

Szintén említésre méltóak a belső tér gránitoszlopai, amelyeket valószínűleg a római Capitoliumról távolítottak el.

A keresztelőkápolna legkiemelkedőbb látnivalói a kapui. A déli homlokzaton lévő kaput egy pisai szobrász tervezte. Huszonnyolc tábla díszíti, amelyek Firenze és a dóm védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak az életét jelenítik meg.

A három kapu leghíresebbje a Ghiberti által tervezett keleti bejárat, a Paradicsom kapuja (Porta del Paradiso). A tíz tábla ószövetségi eseményeket ábrázol páratlan narratív és technikai finomsággal. A ma látható táblák másolatok, az eredeti reneszánsz műkincset a Santa Maria del Fiore firenzei dóm múzeumában állították ki.

A kaput a firenzei kereskedőcéh megrendelésére Ghiberti 1426 és 1452 között készítette. A mintegy hat és fél méter magas, több mint három méter széles, tizenegy centiméter vastag, arannyal borított kapun az Ótestamentum tíz jelenete látható. Körülöttük prófétákat és Sybilla jósnőket ábrázoló alakok láthatók, amelyek között Ghiberti saját önarcképét is elrejtette.

A keresztelőkápolna másfél éves restaurálás után 2015. október 25-től látható újra teljes szépségében.

A keresztelőkápolna északi kapujának restaurálása is véget ért: az arany szobrokkal díszített 14. századi bronzkapu a firenzei dóm új múzeumában látható. A keresztelőkápolna északi bejáratánál pedig egy másolat helyettesíti.

Belépő (2021): 5 euró/fő.

A keresztelőkápolna restaurálása

Firenze egyik leghíresebb műemlékének, a San Giovanni keresztelőkápolnának, a Duomo keresztelőkápolnájának látogatói hamarosan közelről is megtekinthetik a mennyezeti mozaikokat. Ahelyett, hogy korlátozták volna a közönség hozzáférését a boltozat hat évig tartó tisztítása során, a restaurátorok számára egy állványzatot építettek.

Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy szemmagasságban láthassák a mozaikokat.

"Meg kellett ragadnunk ezt az alkalmat, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerüljenek a mozaikokkal, hogy még inkább hozzáférhetővé és használhatóvá tegyük őket a közönség számára" - mondta az AP-nek Samuele Caciagli felelős építész. A lehetőség egyedülálló volt, és "valószínűleg nem fog megismétlődni az elkövetkező évtizedekben". Az állványzat 32 méter magas. A látogatások a tervek szerint 2023. február 24-én kezdődnek, és előre kell foglalni.

A nyolcszögletű keresztelőkápolna Firenze egyik leghíresebb műemléke. Külsejét fehér carrarai és zöld pratói márványból készült, váltakozó geometrikus mintázat, valamint három nagyméretű, bibliai jeleneteket ábrázoló bronzajtó díszíti. Belül az Utolsó ítéletet és Keresztelő Jánost ábrázoló 13. századi mozaikjelenetek láthatók, amelyek mintegy tízmillió kő- és üvegdarabból készültek 1000 négyzetméternyi kupolán és falon.

A Battistero eredete rejtélyes. Egyesek szerint egykor pogány templom volt, bár a jelenlegi építmény a negyedik vagy ötödik századból származik.

A hatéves helyreállítási projekt több mint egy évszázad óta az első. Az első lépés a mozaikok jelenlegi állapotának vizsgálata annak megállapítása érdekében, hogy mit kell tenni. A várható munkálatok közé tartozik a vízkárok kijavítása, a több évtizedes szennyeződések eltávolítása és a kövek újbóli rögzítése, hogy megakadályozzák azok meglazulását.

A restaurálás 2028-ban fejeződik be. Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza San Giovanni - Piazza del Duomo
GPS: 43° 46′ 23.19398″, 11° 15′ 17.92832″
Honlap: https://duomo.firenze.it/it/visita/visite-esclusive

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward