» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Battistero vagyis a Szent János keresztelőkápolna Firenze legrégibb épülete. Leghíresebb része a Ghiberti által tervezett keleti bejárat, a Paradicsom aranyozott kapuja.


Az 1059-ben felszentelt kápolna egy szabályos oktogon, átmérője 25,6 méter, ez a fele a dóm kupolája átmérőjének. Nyolc oldalát a toszkánai Carrara bányáiból hozott fehér és a Pratóból származó zöld színű márvánnyal díszítették.

A keresztelőkápolna mennyezete fenséges mozaikokkal borított. A mozaikok bonyolult története Jézus, József, Mária és Keresztelő Szent János életéből vett eseményeket dolgoznak fel. Az apszistól jobbra Donatello és Michelazzo műve, a Medici-család tanácsadójának XXIII. Jánosnak a sírköve fekszik.

Szintén említésre méltóak a belső tér gránitoszlopai, amelyeket valószínűleg a római Capitoliumról távolítottak el.

A keresztelőkápolna legkiemelkedőbb látnivalói a kapui. A déli homlokzaton lévő kaput egy pisai szobrász tervezte. Huszonnyolc tábla díszíti, amelyek Firenze és a dóm védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak az életét jelenítik meg.

A három kapu leghíresebbje a Ghiberti által tervezett keleti bejárat, a Paradicsom kapuja (Porta del Paradiso). A tíz tábla ószövetségi eseményeket ábrázol páratlan narratív és technikai finomsággal. A ma látható táblák másolatok, az eredeti reneszánsz műkincset a Santa Maria del Fiore firenzei dóm múzeumában állították ki.

A kaput a firenzei kereskedőcéh megrendelésére Ghiberti 1426 és 1452 között készítette. A mintegy hat és fél méter magas, több mint három méter széles, tizenegy centiméter vastag, arannyal borított kapun az Ótestamentum tíz jelenete látható. Körülöttük prófétákat és Sybilla jósnőket ábrázoló alakok láthatók, amelyek között Ghiberti saját önarcképét is elrejtette.

A keresztelőkápolna másfél éves restaurálás után 2015. október 25-től látható újra teljes szépségében.

A keresztelőkápolna északi kapujának restaurálása is véget ért: az arany szobrokkal díszített 14. századi bronzkapu a firenzei dóm új múzeumában látható. A keresztelőkápolna északi bejáratánál pedig egy másolat helyettesíti.

Belépő (2021): 5 euró/fő.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza San Giovanni - Piazza del Duomo
GPS: 43° 46′ 23.19398″, 11° 15′ 17.92832″
Honlap: http://www.ilgrandemuseodelduomo.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward