» Szlovénia

» Szlovénia » Hegyvidék » Júliai-Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve.


A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkban, a fővárostól, Ljubljanától 55 kilométerre.

Bledi-tó nagyon népszerű úticél, 1994 és 2016 között 260 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Bledben, 2017-ben ez a szám pedig további 160 százalékkal emelkedett. Az alig hétezer fős települést már szinte fojtogatja az évi mintegy egymillió látogató. A megfelelő infrastruktúra kiépítése nehezen tudja követni a gyorsan növekvő turizmus elvárásait.

Bledi-tó

Kikapcsolódás és rekreáció. A 6 km hosszú ösvény a tó körül elég hosszú egy lazább kikapcsolódáshoz, például a sétához vagy kerékpározáshoz. Az ösvény felvezet a magaslatokon lévő kilátókhoz is – a Várhegyre és a környező hegyekre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik.  Nagyon népszerű a csónakázás, hiszen Bled az evezős sporttevékenység hagyományával és nemzetközi evezős versenyek megrendezésével büszkélkedhet. Nyáron hűsölhetünk a vízben vagy lazíthatunk a vár strandon, amely minden évben turisták tömegét vonzza. Amikor télen alacsony a hőmérséklet, a tó is befagy.

A tó keletkezése. A mai tó helyén egykor tektonikus medence volt, amelyet később a bohinji gleccser formált át. Ennek során akadályba ütközött - egy hatalmas sziklába, amelyet addig dörzsölt és csiszolt, ameddig csak az maradt belőle, amit ma szigetnek nevezünk. A jég elolvadt, a medencét elöntötte a víz és így keletkezett a 2120 m hosszú és 1300 m széles Bledi-tó. A tó legmélyebb pontja 30,60 m és a fenekére a búvárok is szívesen lemerülnek.

A termálforrások vize. A tó tektonikus létrejöttét az északkeleti részén található termálforrások erősítik meg. Miattuk a víz nyáron eléri a kellemes 23°C hőmérsékletet.

Strand. A vár strand az egyetlen szabadtéri fürdőhely Bleden, a sziklaszirten lévő várkastély alatt helyezkedik el. A jól karbantartott vár strand júniustól késő szeptemberig várja a fürdőzőket. A bekerített strand 300 m hosszú és 6000m2-en terül el. A strand sok szórakozási lehetőséget nyújt: két vízicsúszda, egy trambulin, egy mászó fal, négy szabadtéri úszómedence, hinták és egy homokozó a gyerekek számára, asztalitenisz és sakk várja a látogatókat. A fürdő vendégei kellemes árnyékra találnak a napernyők, vagy a sötétzöld koronájú terjedelmes gesztenyefák alatt. Több mint 100 öltöző fülke, 107 zárható szekrény, felújított mosdók és zuhanyzók, illetve napernyőkölcsönző áll a fürdőzők szolgálatára. A bejárat előtt egy csónakház áll, ahol evezős csónakot és evezőt lehet kölcsönözni, amellyel akár a szigetre is átevezhetnek. A strand területén több büfé is található.

Bledi-sziget

A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni. Ezt a hagyományos csónakot a helyiek készítik és csak Bleden ismert. Eredete 1590-be nyúlik vissza, a nagysága pedig 20 fő részére biztosít biztonságos csónakázást. Már messziről felismerhető, hiszen a teteje színes vászonból van, amely a nap és egyéb időjárási jelenségek elől véd.

A 'pletna'-t a 'pletnar' kezeli. Ez egy nagy tekintélynek szakma, amelyet nem végezheti akárki. Az elnevezés nemzedékről nemzedékre öröklődik, így ez a családban marad évszázadokig. 

A pletna egy fából készült, lapos fenekű csónak, amely az egyik részén hegyesen zárul le, a másik részén küszöbbel van kiszélesítve, amely az utasoknak lehetővé teszi, hogy belépjenek a pletnába. A csónakot egy különleges ún. »stehrudder« technikával kell mozgatni, azaz állva és két evezőlapáttal. Azt mondják, hogy azért kapta ezt a nevet, mert a tetője egykor kötött volt. A másik magyarázat szerint a név a német "plateboot" szóból származik, ami lapos fenekű csónakot jelent.

Látnivalók. A sziget legismertebb jelképe a Mária mennybemenetele templom, hosszú és gazdag történelmével, de a dús növényzet mögött több érdekes szigeti épület is található, mint például: a harangláb, a templom, a plébánia és a prépost háza, a kis remeteség, valamint némely titokzatos legenda.

Történelem és építészet. Először a többistenhit (politeizmus) jegyében, a szigeten a szerelem pogány istennőjének szentélye volt. A keresztény hittérítés után, 745-ben az emberek kénytelenek voltak áttérni a keresztény hitre és ekkor Živa istennőt felcserélték a keresztény Mária személyével. Az ószláv istentiszteleti szentélyből, Szűz Mária születésének szentelt templom lett, hogy az emberek imádkozhassanak, felépült a kis Mária-kápolna is. 1465-ben a szigeten egyhajós gótikus templom épült. Különlegessége az 52 m magas, szabadon álló harangtorony, amely hajdina szemű lyukas kőből készült. A templom a jelenlegi barokk formáját a XVII. század közepén kapta, a szigeten Szűz Mária-kápolnát is építettek, valamint elkészült a híres lépcsősor a 99 kőlépcsővel. Még ma is él a szokás, ha a jegyespár a szigeti templomban szeretné az esküvőt, akkor a vőlegénynek mind a 99 lépcsőn fel kell vinnie a menyasszonyt.
 
Mária mennybemenetele templom. 
A gótikus templom idejéből freskótöredékek maradtak fenn Mária életének jeleneteivel: Joachim és Anna története az északi falon, valamint jelenet Mária látogatásairól és jelenetek felnőttkori életéből a déli oldalon. A szakértők úgy vélik, hogy a festmények Bolfgang mester műhelyében készült grafikai tervek alapján jöttek létre 1470 körül. A bejáratnál kisebb lapidárium van, ahol a ljubljanai "Hren kereszt" eredeti domborművét őrzik. A templomhajó padlózatában régészeti leletek bemutatása látható, Bitenc Tone építész és munkatársai ötvenes évekbeli elgondolása alapján.

Tó, Vérzett, Szlovénia, Castle

Bledi vár

A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-re datált adományozólevelében található, mikor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket.

Amikor a Bohinji gleccser a jégkorszakban észak felé húzódott vissza és kialakította a Bledi-tó medencéjét, egy akadályba ütközött. A tó északi részén emelkedő magas mészkőszikla épen maradt és a középkor óta vár áll a csúcsán. Ez a magányos szikla a várról kapta a nevét. Fenségesen emelkedik 139 m magasan és gyönyörű kilátást nyújt a távoli környékre. A vár megközelítése a kijelölt sétaúton vagy aszfalttal burkolt úton a várfalig lehetséges.

A bledi vár múltja. A vár történelme a távoli 1004-es évbe nyúlik vissza, amikor II. Henrik német császár, a bledi vagyont Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. Abban az időben csak egy román stílusú torony állt a jelenlegi kastély helyén, melyet falak védtek. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. Ezért nem találunk benne luxus szobákat, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre. A késő középkorban több tornyot építettek és tökéletesítették a védelmi rendszert. A várra jellemző a kettős struktúra – a megerősített központi rész, amely a földesurak lakására volt szánva, és a külső rész a várfallal és épületekkel a szolgák részére. 1511-ben a földrengés súlyosan megrongálta a várat. Felújították és ekkor kapta meg a mai formáját. Számos címer, falra festve vagy kőbe vésve, díszíti a kastély egyes épületét. 
 
Várkápolna. 
Az összes épület közül, minden bizonnyal a legérdekesebb a felső várudvarban található gótikus várkápolna, melyet Szent Albuin és Szent Ingenium tiszteletére szenteltek. A kápolna a XVI. században épült, 1700 körül felújították barokk stílusban, és falfestményekkel díszítették.  Az oltár melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják. Az ábrázolásuk megtalálható a Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony) templomban a Bledi-szigeten is. 1951 és 1961 között Tone Bitenc építészetmérnök vezetése alatt a várban nagyobb felújítást végeztek. Az alsó udvarban a szolgák lakóépületeiben kapott helyet a várkastély nyomdája, pontosan alatta pedig a várkastély borospincéje van. A felső udvarnál múzeum van, amely Bled történelmét mutatja be.

A bledi vár napjainkban. A várkastély manapság egy kiállítási terület. A kápolna mellett elhelyezkedő bemutató helyiségek Bled ősi történelmét mutatják be az első ásatásoktól, és a kastély történelmi fejlődésének egyes szakaszait, arra a korra jellegzetes berendezésével. Igaz, ezek a bútorok eredetileg nem a bledi várból származnak, mégis nagyon jelentős illusztrációk a történelmi korszakok életmódjának bemutatására.

Panoráma. Legszebb kilátás a Bledi-tóra, Bledre és Gorenjsko régióra a várból nyílik.

Lah Kortárs Múzeum

A brit David Chipperfield építész tervei alapján kortárs művészeti múzeumot hoznak létre Bledben. A múzeumban Igor és Mojca Lah magángyűjteményének műtárgyai mellett számos világhírű művész alkotásait is kiállítják. A Lah család a negyedik leggazdagabb család Szlovéniában a Manager szlovén magazin 2020-as listája szerint. A pár már megalapította a svájci székhelyű Lah Kortárs Alapítványt, a múzeumnak pedig a Lah Kortárs Múzeum nevet adta.

A munkálatok 2021 tavaszán kezdődnek. Az épület a tó északi oldalán lévő várhegy lábánál kap helyet, a főút mellett, amely a hegy tetejére vezet, ahol a középkor óta vár áll.

Bledi krémes

Bled Szlovénia-szerte ismert a vaníliakrémes krémeséről (kremna rezina vagy kremšnita – a név eredete a német Cremeschnitte, azaz „krémes szelet” szóra vezethető vissza).

Az igazi bledi krémest csak egy helyen lehet kapni. Ištvan Lukačevič, a Park szálloda cukrászatának korábbi főnöke, több esztendőn át tartó kísérletezés után, megtalálta az igazi receptet.  Ma is híresek a krémesek, melyet ugyanabban a cukrászdában készítenek, és a szállodával szembeni kávézóban árusítanak. Az utolsó 60 évben, 12 millió krémest készítettek és adtak el. Aranyszínűre sütött ropogós kéreg vajas tésztából (vajjal keverve, nem margarinnal), egy ízletes vaníliakrém, pont a megfelelő sűrűséggel, hogy a felvágásnál nem omlik össze a krémes, tetején tejszínhab megfelelő arányban a vanília krémmel és újból egy réteg, ropogós vajas tésztából sütött lappal, és végül, de nem utolsó sorban, meghintve porcukorral. 

Bledi bob

Újdonság a nyári szánkózás lehetősége a Straža síterepen. A pálya a hegy csúcsáról, a FIS pálya területén, a kétszemélyes felvonó mentén vezet.

A szánkózó útvonal egy gyönyörű terepen vezet keresztül, amely rendkívüli panorámát nyújt a bledi várkastélyra és a tóra. 

Legszebb panoráma

Ojstrica. A Camping Bled kempingtől balra vezető erdei ösvényen lehet eljutni a csúcsára, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kempingre és a tóra. Az Osojnica a fényképészek kedvenc pontja, a kilátás lélegzetelállító. A Mala Osojnica-ra (685 m) a meredek erdei ösvényen mintegy 45 percnyi sétával érhetünk fel, majd további 20 percnyi sétával a Velika Osojnica (756 m) csúcsára. A jutalom a legszebb kilátás a Bledi-tóra és környékére, a Karavankákra, a Kamniki-Alpokra és a Gorenjsko síkságra. Nem véletlen, hogy innen származnak az ismert bledi panoráma felvételek.

Legendák

Keresztelés a Savicánál. A szigetről sok legenda ismert. Egyiket a szlovénok legnagyobb költője, France Prešeren is megjelenítette egyik mesteri művében. A legenda azt állítja, hogy a szigeten Živa ószláv szerelem istennő szentélye állt, amelyet Staroslav pap és lánya Bogomila őriztek. Amikor a szigetet felkereste a pogányok fejedelme Črtomir, Bogomilával szerelembe estek. Harcok törtek ki a keresztények és a pogányok között és mivel Bogomila féltette Črtomir életét, felvette a keresztény hitet és édesapjával az új templomnál maradt. Később Črtomir is felvette a keresztény hitet és misszionárius lett.

A kívánságot teljesítő harang. Jellegzetes nevezetessége a 1534-ből való és a templom főhajójában elhelyezett, "kívánságot teljesítő harang"-ja, Franciscus Patavinus, padovai mester műve. A legenda szerint a bledi várban élt egy fiatal özvegyasszony, Poliksena, aki egy kis harangocskát öntetett a sziget templomjába a férje emlékére. Egy rettenetes vihar elsüllyesztette a csónakot a haranggal és a csónakosokkal együtt és még ma is hallani az elsüllyedt harang hangját a mélyből. Halála után a pápa egy új harangot küldött a templomba a bledi szigetre. Aki háromszor megszólaltatja ezt a harangot, és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága.

Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire a bledi tavon

2024 nyarától akár 600 eurós bírságot is fizethetnek azok, akik SUP-mal dokkolnak. Az önkormányzat a rend és a biztonság növelése érdekében szigorítja a Bledi-tó vízi sportjaira vonatkozó szabályokat. 

Aki a Bledi-tóba ugrik az úszni tilos zónában, 200 eurós bírságot fizet.

Az elektromos meghajtású szörfdeszkákat, mint például az eFoil, betiltják a Bledi-tónál.

A legfeljebb hat és fél méter hosszúságú fahajók, evezős és vitorlás hajók továbbra is engedélyezettek. Az elektromos meghajtású segédjárművek csak sportesemények és szakmai edzések alkalmával lesznek engedélyezettek. 

Blejski Otok szigetén tilos a SUP-mal való kikötés.

A SUP-ok továbbra is engedélyezettek maradnak a Bledi-tónál. A Blejski Otok szigeten, ahol a Szent Mária-templom található, azonban már nem lehet őket használni. Aki nem tartja be a rendeletet, 600 eurós bírságra számíthat. Mint az önkormányzat hangsúlyozza, Blejski Otok nemzeti jelentőségű kulturális műemlék, amelyet ennek megfelelően védeni kell.Tartomány:Hegyvidék
Település:Bled
GPS: 46° 22′ 6.31272″, 14° 6′ 36.2142″
Honlap: http://www.bled.si/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward