» Szlovénia

» Szlovénia » Hegyvidék » Júliai-Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Júliai-Alpok Szlovéniára eső területének nagy része, Európa legidősebb parkjai közé sorolható. Különlegessége a változatos érintetlen természet, a gazdag növényzet és otthont ad számos védett állatnak is. Triglav Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa.


Bled közvetlen közelében, az olasz-osztrák határnál helyezkedik el a Triglavi Nemzeti Park, amely Szlovénia felszínének 4 %-át fedi le. 

Az első és második világháború a Triglav Nemzeti Parkot is elérte. Az I. világháború idején a park területén húzódott az Isonzó frontvonal, a II. világháborúban a jól szervezett partizánmozgalomról lett ismert.

A Trigláv Nemzeti Park 3 legjelentősebb városa

Bled

Bohinj

Bovec

Valódi paradicsom

Nem is olyan messze a nyüzsgő várostól, a nemzeti park területén, teljesen más világba lépünk. Változatos táj, fenséges csúcsokkal és másrészt élesen bemetszett völgyek, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal (Vintgar, Mlinarica, Mostnica), mágikus tavak elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld örvények, sehol máshol a világon nem található növények, egészen más életritmust élő állatok, fennsíkok, ahol a zöld legelőkön a szarvasmarha szabadon legel, hagyományos parasztgazdaságok, termékek készítése a régi hagyományok szerint. A magashegyi karszt itt találkozik a mediterrán égöv hatásaival és ezért ilyen változatos a flóra és fauna, valamint a felszíni jelenségek.

Nevének eredete

A Park Szlovénia legmagasabb hegycsúcsáról, a Triglavról kapta nevét (2.864 m), amely a központjában található. A Triglav a szlovének nemzeti jelképe és számtalan történet és legenda forrása. Egyikük azt mondja, hogy a csúcs névadója a háromfejű (troglav) szláv isten, aki a hegyen élt. Egy másik pedig azt állítja, hogy a hegy a nevét a jellegzetes formájáról kapta.

Pokljuka szakadék

Pokljuka Szlovénia északnyugati részén, a Bledi-tó fölött, 1300 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik.

Pokljuka-fennsík a Triglav Nemzeti Park legnagyobb kerek erdőterülete, 20 km hosszú és majdnem olyan széles. Az 1100–1400 méter magas fennsíkon egykor a bükkerdők domináltak, ám a 19. században az erdőket majdnem teljesen kiirtották, mivel a bükkfát energiaforrásként használták a vasérc-olvasztók fő energiaforrásaként.

Pokljuka népszerű célpont minden évszakban, mivel magassága, friss levegője és energiapontjai jótékony hatással vannak az egészségre és a jólétre. Télen felhívja Önt síelésre, sífutásra, szánkózásra és sífutásra. Pokljuka minden évben otthont ad a világhírű biatlonversenynek, és ezért az egyik leghíresebb szlovén fennsík. Tavasztól őszig Pokljuka kellemes úticél a kerékpározáshoz, a túrázáshoz és a nordic walkinghoz.

A változatos felület karsztjellemzőkkel nagymértékben átalakította a Pokljuka gleccser működését. Létrehozták a tőzeges mocsarakat, amelyek Európa legdélebbi felvidékei közé tartoznak, és ökológiai szempontból nagyon fontosak, és sok növény és állat számára menedéket biztosítanak. Pokljuka fenyőerdőkkel és legelőkkel benőtt, rejtett mélyedésekkelvízlyukkal és kisebb völgyekkel rendelkezik.

A Pokljuka szakadék a Radovna folyó völgye felett fekszik, mindössze 1 km távolságra Krnica falutól, 2 km Gorjetól és 7 km Bledtől, de elérhető Zatrnik irányából is. Ezek a tájak elérhetőek autóbusszal is, egyéni közlekedéssel azonban el lehet jutni teljesen a szakadék bejáratáig. A Pokljuka szakadék, szoros, a Triglavi Nemzeti Park része. A szakadék 2 km hosszú, és 40 m mély a legfestőibb részein. A szakadékot a mészkőbe a Pokljukai gleccserfolyó vize véste be, egyetlen emlékeztető erre a Ribščica patak, a Radovna folyó mellékága. A szakadék legszebb, központi részéig kiépített utak vezetnek. A fő út a szakadék alján fut, míg az oldalágak a szakadék peremén vezetnek, ezek kapcsolódnak Zatrnik faluhoz.

Számos természeti látnivaló található itt, például esős időben található egy mellékszurdokban egy 22 m magas vízesés, a Pokljuka-i lyuk – egy tágas sziklabarlang két bejárattal és három természetes ablakkal, egy természetes 24 m magas híd és a helyiek által „vrtci”-nek, azaz „kis kertek”-nek nevezett kicsi kerek fennsík. Egy szűk hasadékon kell átjutni a legszebb „kert”-hez, innen továbbsétálva átkelhetnek egy kisebb hídon, és lehetőségük adódik fahidakon, és a sziklafalhoz rögzített fafolyósokon sétálva gyönyörködni a természet szépségeiben. A fahidak, fafolyósok az 1930-as években készültek a Gorje-i Turista Mozgalom tagjainak segítségével, melyeket András herceg galériájának hívnak. Felettük egy ösvény vezet át a partizánhágón, a mély szakadék egyetlen átjáróján. A szakadék alsó részén és a sziklák falain változatos növényzet található, páfrányoknak és több más erdei és hegyi virágoknak ad otthont ez a terület. Az utak hasonlóak a hegyi utakhoz, ezért ajánlott a megfelelő lábbeli viselete. A túrát "pokljukai" sétapálcákkal könnyíthetik.

Vogel

Vogel egy turista központ, amely a Triglavi Nemzeti park területén fekszik. Egy korszerű drótkötélpálya gondolája, kabinos felvonója 1535 m magasra visz fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Júliai-Alpokra.

Télen a népszerű magashegyi síterep szépen karbantartott lejtőin élvezheti a síelés, snowboardozás élményét, de akár a sítúrázás lehetősége is várja önt a szomszédos hegyekben. Nyáron a hegy élénk színekbe öltözik és számos jelzett turistaúttal képez ideális helyszínt a szórakozásra, sportolásra, fényképezésre, a természet és a nyugalom szerelmeseinek. 

Zelenci-tó - szikrázó smaragdzöld természetvédelmi terület

Smaragdzöldben csillog, néhol bugyog, mögötte a Júliai-Alpok emelkednek: a Zelenci-tó igazi természeti szépség a Triglav Nemzeti Park északi szélén. A tó krétarétegeiből számos kristálytiszta és hűs forrás bugyog fel, amelyek különleges színt kölcsönöznek a víznek. A tó egyébként télen sem fagy be, hőmérséklete egész évben hat fok körül van.

A tavat és mocsaras környékét 1992-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A látogatók a természet védelme érdekében épített sétányokon keresztül fedezhetik fel. Ennek oka, hogy számos növényfajnak, kétéltűnek és költöző madárnak ad otthont. A tótól néhány perces sétával elérhető egy parkoló.

Peričnik vízesések a Triglav Nemzeti Parkban

A Peričnik-vízesés gyönyörű kirándulóhely a Triglav Nemzeti Parkban. Valójában két vízesésből állnak: a 16 méter magas Felső Peričnik-vízesésből és az 52 méter magas Alsó Peričnik-vízesésből. Ha mindkét vízesésre szeretne kilátni, akkor a Bistrica folyón és a sziklás lejtőn néhány tucat métert kell felmászni.

A két vízesés közül a nagyobbik különlegessége, hogy az utazók akár mögötte vagy alatta is sétálhatnak. Onnan a Vrata-völgyre is kilátás nyílik.Tartomány:Hegyvidék
GPS: 46° 15′ 48.98916″, 14° 9′ 32.18105″
Honlap: https://www.tnp.si/en/learn/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward