» Ausztria

» Ausztria » Vorarlberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Arlberg régió ideális feltételeket kínál a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt. A kristálytiszta hegyi tavak, a festői panoráma, a zöldellő alpesi rétek és a sziklás hegyhátak nagyszerű kulisszát teremtenek a nyaraláshoz.


Az Alberg régióban található csodás túravidék számtalan lehetőséget kínál a természet felfedezésére.

Wald am Arlberg

(c) Österreich Werbung/Vorarlberg Tourismus, Fotó: Marco Mathis

Települései: Lech am Arlberg, Oberlech, Zürs am Arlberg, Zug, Bürstegg, Stuben am Arlberg, St. Christoph és Warth.

Az Arlberg-hágó (1.793 m) Vorarlberg és Tirol tartományt köti össze. A hágón átvezető autóút díjköteles, de aki a panorámában akar gyönyörködni, annak az ingyenes régi utat ajánljuk. A hágó ismert a veteránautók szerelmeseinek körében. Minden évben itt rendezik meg a híres Arlberg Classic Car Rally veteránautó versenyt. A versenyen az oldtimereknek 535 km kell megtenniük. Az Arlberg-hágó egész évben járható, csak lavinaveszély idején zárják le.

St. Christoph az Arlberg legmagasabban fekvő települése (1800 m) és egész Ausztria egyik legmagasabban fekvő sífaluja. Emellett a falu pontosan a Tirolt és Vorarlberget elválasztó határvonalon fekszik.

A hangulatos Stuben a síelés úttörőjének és az első arlbergi síiskola alapítójának a szülőhelye. A síelés Stubenben hosszú hagyományokkal rendelkezik. A településen született az alpesi síelés, mivel az Albonagratra történő felkapaszkodás még gyalogszer történt és rendkívül nehéz volt. Hannes Schneider 1890-ben született Stubenben. Ő tette a települést az alpesi síelés bölcsőjévé.

St. Anton am Arlberg az Alpok egyik leghóbiztosabb télisportrégiója és a fejedelmi hegycsúcsok mellett egy nemzetközi üdülőhely kényelmét nyújtja a vendégeknek szívélyes vendégszeretettel és tiroli hagyományokkal.

A csillogásról és fényűzésről híres Lech és Zürs festői hegyi kulisszával várja a vendégeket.

Lech am Arlberget 2004-ben "Európa legszebb falujának" választották. Hangulatos vorarlbergi falu csobogó patakkal, hagymakupolás templommal, nagy múltú szállodákkal. Lechhez tartozik a teljesen autómentes Oberlech és a romantikus Zug, a völgy végén.

Lech a parányi alpesi település első osztályú szállodákkal és éttermekkel varázsolja el vendégeit, köztük az európai királyi házak tagjait is.

Az Arlberg körül kialakult télisportmítoszt Lechben és Zürsben élhetik át a legexkluzívabb módon az üdülővendégek. Ezt nemcsak Európa királyi családjai értékelik nagyra, hanem mindazok, akik első osztályú síélményekre vágynak. Tökéletesen karbantartott sípályák, mélyhóval borított szakaszok, hangulatos alpesi menedékházak, kitűnő szállodák és vidám aprés-ski mulatságok gondoskodnak a minőségi kikapcsolódásról. Lech Zürs am Arlberg különleges légkörrel és kimagasló színvonalú gasztronómiai kínálattal várja a vendégeket.

A minden szempontból magas színvonalú Zürs am Arlberg 1717 méterrel a tengerszint felett fekszik és a mélyhóban történő síelés Mekkájaként vált ismertté. Zürs tulajdonképpen a Vorarlbergben található Lech település egy része, közel a Tirol tartománnyal közös határhoz. Zürsben egyébként az első síoktatást a Bregenzből érkező Viktor Sohm tartotta a helyieknek 1906-ban. Később a Bodensee térségéből egyre többen érkeztek az Arlberg régióba síelni és 1937-ben Zürsben épült meg Ausztria első csákányos felvonója.

Ínyenceknek: A Verwallstubénak köszönhetően nemcsak az Arlbergen található Európa legmagasabban fekvő díjnyertes étterme, hanem egy főre vetítve itt található egész Európában a legtöbb Gault Millau szakácssapkával kitűntetett étterem is. A számtalan gasztronómiai díj, a díjnyertes éttermek nagy száma, a különleges légkör és a hamisítatlan vendégszeretet csábítja Arlbergbe az ínyenceket a világ minden tájáról.

FELVONÓK

A felvonók hegyállomásától nagyon szép túrautak indulnak. Tehetünk könnyű sétákat is, de lehetőség van a hosszabb túrázásra is.

Sessellift Schlegelkopf libegő. Völgyállomás: Oberlech. Hegyállomás: Omeshorn 2569 m. A hegyállomástól a séta Lechbe kb. 45 perc. Gipslöcher kb 1,5 óra.

Bergbahn Lech-Oberlech Lech és Oberlech között közlekedik. Hegyállomás: Kriegerhorn 2173 m. Túrautak: Köbersee. 

Petersbodenlift libegő. Völgyállomás: Oberlech.

Rüfikopfbahn Völgyállomás: Lech. Hegyállomás: Rüfispitze 2632 m. Hegyállomástól túraút a Monzabonseehez.

Trittalpbahn

Steffisalp-Express libegő. Völgyállomás: Warth. Hegyállomás: Warther Horn 2257 m.

CSALÁDI TÚRAUTAK

Formarinsee 1877 m. A hegyi tó nyerte el 2015-ben az Ausztria legszebb helye kitüntető címet. A tó kirándulóbusszal érhető el Zugból. A Formarinsee Lech am Arlberg közelében, 1.793 m magasban fekszik. Az 500 m hosszú, 400 m széles és 17 méter mély tavat a hó olvadásakor keletkező víz táplálja. A tó partján üldögélve és a fölémagasodó, westernfilmekre emlékeztető látványt nyújtó 2.704 m magas Rote Wandot csodálva, pillanatok alatt elfeledik az túrázók a hátuk mögött hagyott kilométerek fáradtságát. Freiburger Hütte menedékházban pihenhetünk meg. A Rote Wand körül él Európa egyik legnagyobb kőszáli kecske kolóniája, kb. 400 példánnyal.

Spullersee

Zürsersee (Lechből és Zürsből érhető el)

Körbersee (Oberlech)

Monzabonsee (Lech, Rüfikopfbahn végállomása)

Gipslöcher (Oberlech). Természetvédelmi terület. Tanösvény szép alpesi növényekkel. Schlegelkopflift hegyállomásától érhető el.

Bürstegg (Lechből érhető el). Régi walser-település.

Geoweg Rüfikopf

KALAND

Canyoning, rafting. Sziklamászás gyerekeknek, Rüfikopf.

Familienspielpark Buxbaum baba- és kisgyerekparadicsom rengeteg játékkal (Lech)

FÜRDÉS

Waldschwimmbad, Lech

MÚZEUM

Walser Museum (Lech), Kästle Museum (Bergstation Rüfikopf), Rütikopf Visitor Center. Wang-Haus: legöregebb ház Lechben 1495-ből.

SÍELÉS

305 kilométernyi sípályájával, több mint 200 kilométernyi mélyhavas lejtőjével és 88 modern felvonójával a Ski Arlberg Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe.

A Ski Arlberg összeköti egymással a tiroli St. Anton és St. Christoph városokat, valamint az Arlberg vorarlbergi oldalán fekvő Lech Zürs am Arlberg, Stuben és Warth-Schröcken településeket.

Skyspace-Lech Tannegg, Lech

Az égbolt és a színek egy darabja, amit egy festmény sem mutathatna meg szebben: a művészet és a természet szokatlan módon ötvöződik James Turrell Skyspace Lech című alkotásában.

Vannak helyek, ahol az ég nem egyszerűen csak találkozik a földdel, hanem két világ találkozik. Az egyik ilyen különleges hely Oberlech városának közelében, 1780 méteres tengerszint feletti magasságban található. Itt Tanneggben, az Arlberg természeti környezetében és a látványos alpesi tájban található a Skyspace Lech, a színek és a fény földalatti tere, amelyet James Turrell amerikai művész hozott létre. A művészet és a természet élményét ötvöző alkotás aligha lehetne mesterségesebb és egyúttal magával ragadóbb.

A Skyspace egy tizenöt méter hosszú alagúton keresztül, amely egy túraútvonalról és egy sípályáról érhető el, a kupolás tető nyílásán keresztül az égre nyílik kilátás. Bürstegg történelmi Walser-települése, valamint a lenyűgöző Biberkopf-hegy egy tengely mentén látható. Az ellipszis alakú, szinte szakrális tér belsejét gránittal burkolták, és egy pad fut végig a teljes falán. Hajnalban és alkonyatkor ez a kupola alatti, égre néző szakrális birodalom fénnyel és színekkel világít. A tónus szelíd változásaival az Égi tér színt lélegzik, szinte észrevétlenül váltva a lágy ködös tónusból az intenzív izzó árnyalatokba.

James Turrell művei nem kézzelfogható tárgyakból állnak. Művei nem a fényről szólnak, hanem a fényről, ahogyan azt maga a művész is következetesen hangsúlyozza. Az 1943-ban született és Kalifornia szikrázó napsütésében felnőtt Turrellt a fényművészet úttörőjének tartják, és azon nyugati parti művészek közé tartozik, akik már korán a "fénnyel és a térrel" dolgoztak. Turrell több mint ötven éve foglalkozik a fény témájának művészeti kutatásával, és ma a fényművészet legelismertebb nemzetközi művészei közé tartozik. Vorarlbergben a művész akkor keltett feltűnést, amikor 1997-ben a Kunsthaus Bregenz új Zumthor-épületének megvilágítására kapott megbízást a megnyitóra.

Turrell számára a fény sokkal több, mint a világot láthatóvá tevő médium. A művészre nagy hatással voltak pilótaként szerzett tapasztalatai, és 16 éves korában megkapta a pilótaengedélyét. Az égbolton megfigyelhető fényjelenségek iránti rajongása a munkáiban is megmutatkozik, például amikor Turrell a Skyspaces című művében megpróbálja közelebb hozni hozzánk az eget. "Nem vagyunk tudatában annak, hogy mi magunk adjuk az égbolt színét" - mondja a művész.

Turrell 90 ilyen fényteret hozott létre szerte a világon. A Skyspace Lechben a Skyspace koncepciót egyesíti Ganzfeld terek sorozatának elemeivel, amelyben a szoba külső határai feloldódnak, és a szem nem talál semmi olyat, amibe kapaszkodhatna. Amikor az "érzékelő szoba" feletti kupolán keresztül az égre néző nyílást rossz időjárás esetén a kupola külső burkolata eltakarja, a mennyezeten Ganzfeld-effektus keletkezik. Az érzékelést magát művészetté alakítva James Turrell élesíti érzékszerveinket. A látás önreflexív aktussá válik. A látogatók egyénileg, a maguk mélyen szubjektív módján tapasztalják meg a színeket - olyan színeket, amelyeket egy festmény sem mutathatna meg szebben.

 


Tartomány:Vorarlberg
Település:Lech am Arlberg
Cím:6764 Lech am Arlberg
GPS: 47° 12′ 30.7656″, 10° 8′ 29.1156″
Honlap: http://www.lech-zuers.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward