» Ausztria

» Ausztria » Vorarlberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Spullersee magasan fekszik a Lechquellen-hegységben, festői hegyi környezetbe ágyazva.


Ha élvezni szeretné a gyönyörű képet és érezni ennek a helynek az erejét, akkor több mint 1800 méter magasra kell felkapaszkodnia. Bár a tó a hegyek közepén található, valójában elég könnyen megközelíthető.

A Spullersee tó Dalaas község területéhez tartozik, és Lech-Zürs vagy Klostertal felől érhető el, bár onnan jóval meredekebb és megerőltetőbb az út. A tóhoz többféleképpen is eljuthatunk: vannak különböző túraútvonalak, vannak hegyikerékpáros vagy e-bike túrák is, és ha egyáltalán nem akarunk megizzadni, akkor Lechből könnyen felszállhatunk a túrabuszra - a buszmegálló szinte közvetlenül a vízparton van.

Sok látogató ezután úgy dönt, hogy körbesétálja a tavat. Erre körülbelül egy órát kell szánni, és azoknak, akik sok fotószünetet tartanak, kicsit több időre lehet szükségük. Sok szép motívumot találhatunk: csillogó vizet zord sziklák mellett, a tóban tükröződő hegyeket vagy horgászokat, akik egy csendes helyen, lenyűgöző háttér előtt várják, hogy egy pisztráng vagy szürke tőkehal ráharapjon.

A Spuller-tó nem mindig nézett ki úgy, mint ma. A magashegyi tó eredetileg egy kis természetes tó volt. A környező alpesi területet régóta művelik, a legrégebbi feljegyzés erről a 14. századból származik. 

Miután a csehországi szénterületek elvesztése miatt a vasútüzem nehézkessé vált, az Arlberg-vonalat villamosítani akarták. Az ehhez szükséges energiát a Spullersee vizéből akarták biztosítani. Az Osztrák Szövetségi Vasutak ezért 1919 és 1925 között felduzzasztották a tavat, és délen és északon falakat építettek.

Az építkezés akkoriban Ausztria egyik legnagyobb építkezése volt, időnként több mint 1000 embert foglalkoztatott. A falak építéséhez szükséges cementzsákokat Wald am Arlbergből kellett a Spullersee-hez vonszolni, mintegy 800 méteres magasságot kellett megtenni technikai segítség nélkül, pusztán izomerővel. A történetek szerint egyes munkások akár 100 kilogramm cementet is cipeltek a hátukon. Újra és újra sztrájkba léptek, jobb munkakörülményeket és magasabb béreket követelve.

A Spullersee erőmű közel 100 éve termel áramot a vorarlbergi vasúthálózat számára. A gátfalak mára a természetes feltöltődés miatt szinte eltűntek, és az alpesi növényzet visszahódította a területet.

A föld feletti tározókat néhány évvel ezelőtt egy nagyszabású felújítás keretében lebontották. Most a föld alatt futnak, ahol védve vannak az iszapömléstől, a lavináktól és a fagytól, és vizuálisan már nem zavaróak.

Az alpinizmus a 19. század végén kezdődött a régióban, amikor a Spullersee a képeslapok motívumává is vált. A Ravensburger Hütte már jó 100 éve áll a tó fölött egy kicsit magasabban, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vízre és a Lechquellen-hegységre. A mintegy 100 alvóhellyel rendelkező Alpesi Klub hütte a túrázók és hegymászók kedvelt kiindulópontja - különösen azok számára, akik kora reggel szeretnék megkezdeni túrájukat.Tartomány:Vorarlberg
Cím:Spullersee
GPS: 47° 9′ 25.6239″, 10° 4′ 39.25578″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward