» Egyiptom

» Egyiptom » Gíza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szakkarai Nekropolisz Kairótól 20 kilométerre délre fekszik. A szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője, hét kilométer hosszú nekropolisza. Tizenegy piramist foglal magába és ősi tisztségviselők sírjának százait.


Szerapeum

A Szerapeumot i.e. 1400 táján hozták létre Szakkarában, itt temették el a mumifikált Ápisz-bikákat, 1851-ben tárta fel Auguste Mariette francia régész és egyiptológus.

A látogatók végigjárhatják a hatalmas földalatti galériákat, ahol 30 sír található, valamint sztélék, amelyek feliratai elárulják, hogy mely uralkodók alatt éltek a szent bikák. 

A bika képében ábrázolt Ápisz Ozirisz élő jelképe, termékenységisten volt az ókori Egyiptomban.

Sírok utcája

A szakkarai nekropolisz "Sírok utcájában" megnyitották a látogatók előtt Ahethotep vezír és fia, Ptahhotep masztabáját. A vezír és fia az V. dinasztia (i.e. 2498-2345) uralkodásának vége felé, Dzsedkaré (i.e. 2414-2375) és Unisz (i.e. 2375 - 2345) fáraók uralkodása alatt élt.

Dzsószer fáraó sírja

Másfél évtizedig tartó restaurálás után 2021 őszén újra megnyitották a látogatók előtt Szakkarában a lépcsős piramisáról híres Dzsószer fáraó úgynevezett Déli sírját, az ókori Egyiptom legkorábbi, 4700 éves nagy kőépítményét.

A fáraó síregyütteséhez tartozó, a lépcsős piramistól délre fekvő sírt vélhetően szimbolikus célokra, esetleg az uralkodó belső szerveinek elhelyezésére építették i.e. 2667 és 2648 között. A nagyrészt föld alatt elhelyezkedő építmény vésett hieroglifákkal és csempékkel díszített folyosók labirintusából áll, központi fekvésű temetkezési kamrájában egy, a III. dinasztia idejéből származó hatalmas gránitburkolatú szarkofággal.

A fáraó valódi nyughelye a lépcsős piramisban található, a legrégebbi ismert piramisban, az ókor első monumentális építményeinek egyikében.Tartomány:Gíza
Cím:Saqqara
GPS: 29° 51′ 1.206″, 31° 13′ 41.8224″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward