» Egyiptom

» Egyiptom » Asszuán


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A templomot egyedülálló módon két istenségnek, a krokodilfejű Szobeknek és a reggeli nap istenének, Hórusz karvalyfejű, idős formájának emelték.


A Kom Ombo templom, egy szokatlan kettős templom, amely a Kr. e. 108-tól 47-ig tartó ptolemaioszi időszakban épült.

A templom kettős felszentelése az elrendezésében is tükröződik: tökéletesen szimmetrikus a főtengely mentén, és két bejárata van, két összekapcsolt hiposztílus-teremmel, amelyekben két oszlop két oldalán két isten domborműve látható, két kamra és két szentély.

A templom keleti felét Szobek krokodilisten (a Nílus istene és a világ teremtője), míg a nyugati felét Hórusz sólyomisten (az ég istene és a király védelmezője) tiszteletére szentelték.

Az ókori egyiptomi kultuszhelyen egy egyedülálló véset található, amelyről úgy vélik, hogy az orvosi és sebészeti eszközök első ábrázolásai közé tartozik. Az orvosi eszközöket ábrázoló dombormű a templom legérdekesebb elemei közé tartozik. Az épület hátsó részén, a főteret körülvevő átjáróban található. Az ábrázolt sebészeti eszközök között szikék, kürettek, csipeszek, spekulánsok, ollók, gyógyszeres üvegek és receptek találhatók. A képet két, szülőszéken ülő istennő egészíti ki. A dombormű faragása idején az egyiptomi orvostudomány szinte biztosan a legfejlettebb volt a világon.

A templom a görög hódítók, a Ptolemaioszok uralkodásának idején készült. Az évezredek során betemette és szerencsére nagyon jól konzerválta a sivatag, amely alól csak a 19. század végén kezdték el kiásni romjait. Az egyik oltár köve is megmaradt az utókor számára. A szentélybe, már csak a király és a legmagasabb rangú papok léphettek be, utóbbiak pedig rendkívül kövérek és betegek voltak a rengeteg ételfelajánlástól, amelyet a tömegek az isteneknek hoztak. Tartomány:Asszuán
Cím:Kom Ombo
GPS: 24° 27′ 7.4628″, 32° 55′ 42.28867″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward