» Olaszország

» Olaszország » Campania

Bűnbánó körmenetek Guardia Sanframondi-ban

2024. augusztus 19.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hétévente, az augusztus 15-ét követő első hétfőtől a következő vasárnapig a Benevento tartománybeli Guardia Sanframondi településen tartják a hagyományos hétéves bűnbánati szertartásokat Nagyboldogasszony tiszteletére (Riti settennali di penitenza in onore dell'Assunta).


A legutóbbi körmenetet 2017 augusztusában tartották, a következőre 2024. augusztus 19. és 25. között kerül sor.

A szertartások hetében a település különböző kerületei (Croce, Portella, Fontanella és Piazza) felváltva vesznek részt a misztériumok körmeneteiben, amelyek az Ó- és Újszövetségből vett epizódokat vagy a szentek életével, illetve erkölcsi elvekkel kapcsolatos jeleneteket ábrázolnak. Minden kerület ezek közül néhányat képvisel, és saját kórusuk van, amely a körmenet során Szűz Máriához szóló énekeket énekel.

Szombaton érzelmes pillanat, amikor felnyitják annak a fülkének a födémét, amelyben a Nagyboldogasszony ősi faszobrát őrzik az azonos nevű szentélyben. A megnyitásra azután kerül sor, hogy a polgármester, a plébános és a Deputazioni Rionali (regionális bizottságok) dékánja három kulcsot helyezett három zárba. Ezután indul a papság és a katolikus egyesületek bűnbánati körmenete, amelyet egy csupasz kereszt előz meg. 1960 óta ezt a körmenetet az egyházmegye püspöke vezeti, aki nigrisben, azaz püspöki jelvények nélkül vesz részt rajta.

Vasárnaponként a püspök és a plébános vezetésével, a papság, a négy kerület misztériumai és a lakosság részvételével általános körmenetet tartanak, amelynek során a Madonna szobrát, amelyet az évszázadok során a hívek arannyal és áldozati adományokkal gazdagítottak, végigviszik a falu utcáin. A szobrot a papok a szentély ajtajához viszik, majd a felajánlott áldozatot hozó polgárok végigviszik a falu utcáin.

A flagellánsok és a verők, csuklyás férfiak többször is éles szivaccsal verik a mellkasukat.

E hagyomány történelmi eredete bizonytalan, egyesek szerint a kereszténység előtti pogány kultuszokból ered, más történészek viszont a középkorra hivatkoznak, amikor 1260-ban Raniero Fasani néhány tanítványával együtt körmenetben hagyta el Perugiát, és egész Európát bejárta.

A Guardia Sanframondi hétéves szertartására vonatkozó legrégebbi történelmi dokumentum azonban 1620-ból származik, abból az évből, amikor egy súlyos éhínség után a lakosság úgy döntött, hogy körmenetben viszi el a Szűzanya mennybevételét, amelyet később az Universitas választott tagjai és a Szent Fülöp Neri atyák között 1654. május 23-án aláírt valódi szerződés szabályozott.Tartomány:Campania
Cím:Guardia Sanframondi
GPS: 41° 15′ 22.87188″, 14° 35′ 58.29612″
Időpont:2024. augusztus 19.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward