» Olaszország

» Olaszország » Liguria


Értékeld Te is:

Finom homokos strandok és kifinomult városok, magányos túraútvonalak és romantikus sziklás falvak - Liguria több mint 300 kilométernyi tengerparton kínál változatosságot, legyen szó kulturális és művészeti élvezetről, napozásról vagy aktív pihenésről.


Liguria Olaszország harmadik legkisebb tartománya. Valójában csak egy keskeny tengerparti vonal a Cote d'Azurtól Toszkánáig, ahol a Földközi-tenger közvetlenül a hegyek után következik. Keleten a Riviera di Levante, nyugaton a Riviera di Ponente, középen pedig a főváros, Genova fekszik. Egy nagyon kis területen található a tenger és a magas hegyek, a Ligur-tengeri Alpok.

A ligur riviéra Cinque Terre és a francia határváros, Ventimiglia között húzódik.

A francia határon fekvő Ventimiglia városa és Imperia között a tengerpartot Riviera dei Fiori - Virágos Riviéra - néven is emlegetik. Itt színes tengerparti üdülőhelyek és a legszebb homokos strandok sorakoznak egymás mellett. 

Míg tőle keletre, Genova és La Spezia között a Riviera di Levante nevű partszakasz helyezkedik el. A kettő együtt alkotja a Ligur Riviérát (Riviera ligure), ahol kis öblök és sziklák sora váltja egymást.

Márciusban kezdődik a "szezon", de az enyhe éghajlat miatt Liguria partvidéke egész évben igazi úti cél.

Riviera dei Fiori

A San Remo és Imperia környéki üdülőterületet a Virágok Riviérájának (Riviera dei Fiori) is nevezik.

Sanremo, a Belle Époque társaság egykori megtestesítője, a Riviéra nyári frissességének nosztalgikus hangulatával. Sanremo óvárosa nagyon szép, a Virágok Riviériájának legismertebb városa. Különösen ismert Sanremo "Kasbah"-nak nevezett keleties negyede, tele sikátorokkal és átjárókkal a La Pignának nevezett óvárosban. Világszerte ismert a sanremói kaszinó, valamint a Riviera dei Fiori (Virágospart), amely a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról nevezetes.
Alfred Nobel 1891-ben Sanremóba költözött és itt is halt meg 1896-ban. A Villa Nobel a tenger mellett található. Nobel számos kísérletét itt végezte. (részletek)

Girdanini Botanici Hanbury Ventimigliában: Észak-Olaszország legnagyobb növényválasztékát bemutató kertek. A teraszos kertet 1867-től kezdve alakították ki.

Imperia. Kikötőváros. Itt található a legnagyobb ligúr templom, a San Maurizio katedrális. Imperia nagyon népszerű sok nyaraló körében. Ez részben annak köszönhető, hogy a város nagyon jó összeköttetéssel rendelkezik, és vonattal is megközelíthető, ami a régióban nem sok helyen magától értetődő. Ráadásul Imperia nemcsak gyönyörű, sík tengerpartokat kínál, hanem egy izgalmas belvárost is, amely két részre oszlik, ami a város történelmének köszönhető. Valaha két város volt itt, Porto Maurizio és Oneglia. A kettőt azonban 1923-ban egyesítették, és az Impero folyóról nevezték el, amely egykor a két városrészt elválasztotta egymástól. Bár Imperia a jelenlegi formájában már több mint 100 éve létezik, a város egyes részei megőrizték sajátos varázsukat.

Imperia mögött fekszik Le Valli dell' Olivo. Az Imperia melletti völgyek a régió legfontosabb olajbogyó-termesztési területe. A liguriai olívaolaj az egyik legfinomabb és legkeresettebb étolaj a világon. A hosszadalmas szüret a völgyben november elején kezdődik, a magasabban fekvő területeken akár március végéig is eltarthat. A látogatók mindent megtudhatnak az olajról az Oneglia faluban található olívaolaj-múzeumban.

Noli. A part mentén északabbra található Noli. Ebben az érintetlen középkori városban a Riviéra a régebbi oldalát mutatja meg. Itt található a régió legrégebi románkori temploma.

Savona Liguria harmadik legnagyobb városa, a 19. századból származó impozáns sugárutakkal. Savona óvárosa sétálgatásra és nézelődésre invitál. A kikötőmedence körül kávézók és éttermek vonzzák a látogatókat, a Priamar erőd pedig mindenek fölé magasodik.

Riviera di Ponente

A Ventimiglia és Genova közötti partvidéket Riviera di Ponente-nak nevezik.

Alassio. San Remo és Portofino mellett Alassio már az 1960-as években is az elegáns társaságok kedvelt üdülőhelye volt. Bordigherában és Alassióban is régi nemesi szállodák és nyári villák állnak még az árnyas parkokban, és tanúskodnak a letűnt idők pompájáról. Az Imperia és Genova közötti kisvárosban ma is számos kis szálloda és apartmanház található közvetlenül a tengerparton. Nyáron a Riviéra-part a napernyő-kölcsönzők és a strandfürdő-tulajdonosok kezében van. De ahogy az olaszországi nyaralóhelyen lenni szokott, Alassióban is van legalább egy szabadon látogatható partszakasz. Alassio klasszikus tengerparti üdülőhely, amely normál körülmények között, különösen július és augusztus hónapokban teljesen betelt. De hagyományosan tavasszal és ősszel is sok nyaraló van ott. Alassióban a középkori erődtorony, Torrione Saraceno mellett a körülbelül 1000 éves Torre di Vegliasco is megér egy látogatást. Egy másik népszerű találkozóhely a Muretto di Alassio. Ernest Hemingway volt az egyik első híresség, akinek 1951-ben művészien díszített csempét helyeztek el ezen az Aassio városi parkjában található erődítmény falán. Ma már több száz ilyen híresség aláírása található ott.

Cervo. Középkori városka. Cervo kettősséget kínál: egy középkori hegyi város csábítóit - magaslati kilátást, autómentes utcákat, egymásba nyíló kőházak kirakós játékát - kombinálja a Riviéra tengerparti célpontjainak vonzerejével. A sziklaszirtre épült falucska a tengerig nyúlik, ahol a Via Aurelia alatt egy szép méretű strand található. A történelem előtti időkben megtelepedett Cervo zsákmányt jelentett az olyan betolakodó törzsek számára, mint a szaracénok, akik a liguriai partvidéket sanyargatták, ami miatt a falusiak a város megerősített részébe vonultak vissza. Cervo Clavesana vára (ahol egy folyamatos kiállítás látható, amely a liguriai nőket mutatja be) a 13. században épült; a környék nemesi családjai birtokolták és harcoltak érte. Cervo számos varázsa a mai napig fennmaradt - a macskaköves utcák, a tengerre nyíló kilátást keretező boltíves átjárók, a húsvéti tojás színpalettájára festett házak homlokzatai, a gyönyörű barokk San Giovanni Battista templom és a román kori Oratorio di Santa Caterina, amelynek freskói a 16-18. századból származnak. A zene szerelmesei ismerik Cervót - júliusban és augusztusban évente megrendezik itt a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált.

Finale Ligure. Igazi tengerparti üdülőváros homokos strandjaival, éttermeivel, kávézóival. Finale Ligure közelében több mint 1500 mászóútvonalat találnak a szabadhegyi hegymászók, és a búvárkodás, a kiting, a szörfözés vagy a SUP mellett vadvízi evezés is kínálkozik. 

Albenga. A középkorban püspöki székhely volt, híres középkori katedrálisa.

Riviera di Levante

Genovától keletre kezdődik a Riviera di Levante, a felkelő nap partja. Itt az öblök olyan csábító neveket viselnek, mint Golfo Paradiso vagy Golfo dei Poeti (az itt író Lord Byron vagy John Keats után). A tágasabb Riviera di Ponente-hoz képest a hegyek közel és meredeken nyomulnak a vízhez. Néhány falu szó szerint a sziklafalakra tapad.

Camogli. Csak körül kell nézni, hogy rájöjjünk, hogy ez egy varázslatos hely: a növényzetben gazdag hegycsúcsoktól (köztük a Portofino csúcsától) körülvett Camogli és strandja a Liguriai Riviéra szépségének és romantikájának jelképe. 

San Fruttuoso. A Camogliból érdemes ellátogatni a San Fruttuoso öbölbe, amelyet egy meredek ösvényen vagy csónakkal lehet megközelíteni. 1983 óta az apátság az olasz építészeti örökségének része, az öbölben a búvárkodás szerelmesei nem hagyják ki a lehetőséget, hogy leereszkedjenek a tenger mélyére, hogy megnézzék a mélység Krisztusát, Guido Falletti 1954-ben az öböl alján, 15 méter mélyen a víz alatt elhelyezett művét, az apátság előtti kis strandon pihenhet, miközben csodálja a környező táj szépségét és nyugalmát.

Portovenere. Portovenere egy kis tengerparti falu a La Spezia-öbölben, a Riviera di Levante keleti végén. Az álomszép falu Liguria egyik legszebb szeglete. A borteraszokkal és olajfaligetekkel övezett hegyek által körülvett Portovenere festői módon simul a tenger feletti sziklákhoz. E festői szépség miatt az öblöt "Golfo dei Poeti"-nek, azaz a "Költők öblének" is nevezik. A színesre festett halászházak szorosan egymás mellé simulnak Portovenere rakpartfalán, amelynek lábánál húzódik a kis kikötő a halászhajókkal. Amikor a napfény rásüt a pasztellszínű homlokzatokra, a falu kibontakoztatja egyedülálló festői varázsát. A tengerparti falu előtt, egy meredek sziklán dacol a széllel és az időjárással a régi helyi San Pietro templom. Eredetileg a "Portus Veneris", egy Vénusz-templom állt a helyén az 1. században, amelynek a kis falu a nevét köszönheti. Mindezek fölé magasodik a hatalmas Doria-vár, amelyet egykor a 12. században építettek a magas sziklamasszívumon a kalóztámadások elleni védelemként, és amely ma is látogatható.Tartomány:Liguria
Cím:Cervo
GPS: 43° 55′ 30.10836″, 8° 6′ 51.07968″
Honlap: http://www.turismoinliguria.it

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward