» Ausztria

» Ausztria » Wien

Neidhart Festsaal - középkori freskók Bécsben


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Neidhart von Reuental 13. századi minnesänger a bécsi Tuchlauben utca 19. számú, 14. században épült házának egykori dísztermében találhatók az ún. Neidhart-freskók. A freskókat 1979-ben fedezték fel, 2019-ben restaurálva és multmédiás funkciókkal ellátva látogathatóvá tették.


A termet 1398-ban a bécsi kereskedő, Michael Menschein megbízásából díszítették freskókkal, amelyek Neidhart dalainak egyes jeleneteit ábrázolják. E freskók Bécs legrégibb nem egyházi jellegű falfestményei, izgalmas bepillantást engednek egy középkori gazdag család életébe.

Neidhart von Reuental (1190-1236 k.) neve oklevelekben nem fordul elő, ezért származásáról semmi bizonyosat nem tudunk. Először bajor területen tevékenykedett, majd - vélhetően 1230 után - Bécsben, ahol Harcias Frigyes babenbergi herceg volt a pártfogója. Hivatásos költő volt, korábban a dalaiban szereplő Riuwental lovagot a költővel azonosították, ezért hívták korábban Neidhart von Reuentalnak. Ma úgy tartják, hogy ez a Riuwental fiktív alak, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a költő valóban bajor lovag volt. Az is vitatott, hogy a Riuwental név valódi név, vagy ún. beszélő név (Reuental = siralomvölgy).

Neidhart vezette be a minnesangba a paraszttematikát és ő az első minnesänger, akinek a dalaiban a paródia, a komikum fontos szerepet kap. Kedvelt műfaja a táncdal volt. Nyári és téli dalainak környezete falusi, szereplői parasztlányok és parasztlegények. Szembetűnő a parasztlegények nyersesége és elegáns megjelenése közötti ellentét. Neidhart dalai is udvari közönségnek íródtak, azonban nem a falusiak nyerseségét akarta karikírozni, támadása az udvari társadalom ellen irányult: az udvari és a nem udvari közötti ellentétet falusi környezetbe helyezte.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Tuchlauben 19
GPS: 48° 12′ 39.07728″, 16° 22′ 16.37076″
Honlap: https://www.wienmuseum.at/de/presse/presseinformationen-standorte/detail/neidhart-festsaal.html

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward