» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Délkelet-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A dinoszauruszok brit "fővárosa" a Wight-sziget.


A dinoszauruszok brit "fővárosává" nyilvánította a Wight-szigetet a legújabb paleontológiai térképén a Londoni Természettudományi Múzeum.

A fosszíliák alapján a La Manche csatornában lévő parányi Wight-szigetet tartják Nagy-Britannia leggazdagabb lelőhelyének.

A kora krétakorban, 125 millió évvel ezelőtt a kis sziget az európai földrész legfélelmetesebb ragadozója, az "új vadász", a fűrészfogú Neovenator-dinoszaurusz számára szolgált otthonul. A leletek tanúsága szerint a karcsú állat testhossza elérte a 7,5 métert, súlya meghaladta a két tonnát, és állkapcsában éles, recézett fogak sokasága sorakozott. A félelmetes ragadozó komplett csontváza a Wight-sziget dinoszauruszmúzeumában látható.

A szigeten került elő egy szauropoda dinoszaurusz nyakcsigolyája is: a 20 méteres növényevő óriás ötször hosszabb volt, mint egy emeletes busz. Súlya körülbelül 54 tonna lehetett, vagyis annyi, mint húsz kifejlett elefánté.

Két új dinoszauruszfaj maradványait tárták fel az angliai Wight-szigeten

Két új dinoszauruszfaj kövületeire bukkantak fosszíliavadászok az angliai Wight-szigeten, a húsevő spinosauridák 125 millió éve éltek a térségben.

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, mivel a kutatók a pokol gémjeként írták le, vadászstílusa ugyanis hasonlíthatott a gázlómadáréra. Homlokán kicsiny szarvak és koponyadudorok voltak.

A másikat Riparovenator milnerae-nak nevezték el a közelmúltban elhunyt Angela Milner paleontológus tiszteletére.

Az évek alatt feltárt mintegy 50 megkövült csont alapján a dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával.

A fosszíliavadászok a két koponya egyes részeit találták meg, majd a Wight-szigeti dinoszauruszmúzeum paleontológusai tárták fel a farok egy nagy részét.

Legutóbb 1983-ban egy Surrey grófságban lévő bányában találtak spinosaurida csontvázat, amely egy baryonyx dinoszauruszé volt.

"Azt találtuk, hogy ezen koponyák különböznek nemcsak a baryonyx koponyájától, de egymástól is, ami azt jelzi, hogy a korábban véltnél jóval sokszínűbb volt a mai Egyesült Királyság területén élt spinosauridák családja" - mondta Chris Barker, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, aki részt vett a leletek azonosításában.

Darren Naish, a brit theropoda dinoszauruszok szakembere hangsúlyozta: "évtizedek óta tudatában voltunk annak, hogy Wight-szigetén egy baryonyx-szerű dinoszaurusz felfedezésre vár, de két ilyen állat maradványainak felfedezése egymás után nagy meglepetés volt".

A kutatók, akik a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, azt feltételezik, hogy a spinosauridák először Európában jelentek meg, mielőtt átterjedtek volna Ázsiára és Dél-Amerikára.Tartomány:Délkelet-Anglia
Cím:Wight
GPS: 50° 40′ 15.77352″, -1° 19′ 57.76″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward