» Magyarország

» Magyarország » Heves » Mátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyöngyös és Mátrai Borvidék látnivalói.


Látnivalók

Szent Bertalan-templom. A Szent Bertalan-templom a Gyöngyös jelképeként is ismert épület tetőzete egy 1917-es tűzvész során semmisült meg, azóta a templomot ideiglenes kupolák fedték. 2019-ben megújultak a templom 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakjai, visszakapva eredeti formájukat. A déli toronyban látványlift és kilátó épült.

Mátra Múzeum. Gyöngyös barokk templomai mellett a Mátra Múzeum miatt is megér egy látogatást: az Orczy-kastélyban hely- és vadászattörténeti kiállítást, valamint interaktív őslény- és ásványtani bemutatótermet is berendeztek, de érdemes felfedezni mellette a háromszintes, pálmaházas, akváriumos pavilont, és tenni egy sétát a 2 hektáros parkban. Az érdeklők megismerhetik itt a szárazföldi és vízi élővilágot, a miocén tenger mélyét, a vulkán keletkezésének okait, folyamatát. Ellátogathatnak egy bánya "mélyére", ahol a Mátra földtani, geológiai értékeit, ásványkincseit kutathatják. Betekinthetnek az ember természetformáló tevékenységébe, képet kaphatnak arról, hogyan alakult ki a Kárpát-medence mai arculata, s megtudhatják, hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre. 

Gyöngyösi Állatkert. 2004-ben nyitotta meg kapuit Magyarország egyetlen magánkézben lévő állatkertje. Az azóta is folyamatosan bővülő park már közel 2 hektáron 92 állatfaj mintegy 300 egyedével várja a látogatókat. Pl.: oroszlánok, szurikáták, zebra, óriáskígyók, lámák, teve stb.

Mátrai Borvidék

Komplexitás, elegancia és játékosság – a Mátrai borvidék adja az ország legillatosabb, legszebb savú borait.

Mátrai Olaszrizling

Illatában rezedára, ízében keserűmandulára emlékeztető, gazdag aromájú bor, amely valósággal újjászületett, és megtalálta legszebb arcát az elmúlt évtizedekben.

Irsai Olivér

Ezt a szőlőfajtát a Mátrai borvidéken termesztik a legnagyobb mennyiségben. Ha valahol, akkor itt érdemes megkóstolni ezt a friss, gyümölcsös, zöldes-sárgás tónusú bort muskotályos ízzel és lágy savakkal.

Farkasmályi pincesor

Gyöngyösön, a város egykori mulatónegyede a Farkasmályi pincesor napjainkban kezd újjáéledni. A több mint 25 pincét jó 300 éve kezdték belevájni a tufába, kuriózumként össze is kötötték őket, feléjük pedig míves, fatornácos présházakat emeltek, középen a mindenkori pincecsősz lakhelyével.Tartomány:Heves
Település:Gyöngyös
GPS: 47° 46′ 47.94168″, 19° 55′ 44.82336″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward