» Csehország

» Csehország » Pardubicei kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Harminc hátborzongató szellem lakik a 14. századi romos templomban.


A csehországi Luková városában található Kostel svatého Jiří (Szent György-templom) több mint 40 éve elhanyagolt állapotban van. Mivel a gyülekezet azt hitte, hogy kísértetjárta, nem volt hajlandó betenni a lábát a templomba, amely lassan romlásnak indult. Egészen addig, amíg meg nem mentették a szellemek.

Az 1352-ben felszentelt templom hosszú évei alatt szokatlanul sok tűzvész áldozata lett, és többször részben újjáépítették, illetve javították. Az utolsó kísérteties esemény 1968-ban történt, és a gyülekezet menekülésére késztette. Egy temetési szertartás során a tető egy része a templomba zuhant. Ettől kezdve a gyülekezet, amely mindig is sejtette, meg volt győződve arról, hogy a templomban kísértet jár, és nem volt hajlandó belépni. Inkább a szabad ég alatt tartottak misét, minthogy betegyék a lábukat a kísértetjárta épületbe.

Amíg Csehszlovákia kommunista uralom alatt állt, ezt nem tekintették problémának, mivel a kormány amúgy sem volt a vallás barátja. Az ezt követő évek nem voltak kegyesek a kis templomhoz. A fokozódó pusztuláson felül mindent, amit csak lehetett, megmozdítottak.

A növekvő pusztulás mellett mindent elloptak, amit csak lehetett, beleértve a festményeket, vallási tárgyakat, szobrokat, a toronyórát, sőt még a harangot is. A többi vandalizmus áldozatává vált.

Nem is olyan régen néhányan úgy döntöttek, hogy a templomot, Csehország kulturális emlékét érdemes megmenteni. Sajnos senki sem tudta előteremteni a pénzt a helyreállítására. Ekkor Jakub Hadrava, a Nyugat-csehországi Egyetem szobrászhallgatójának támadt egy ötlete: szellemeket faragott, hogy azok lakják be az elhagyott templomot. Modellként diáktársait használta, akiket műanyagba és esőkabátba burkolt. Lassan, de biztosan 30 kísértet "költözött" a Kostel svatého Jiříba, egészen kísérteties hangulatot teremtve a romos helyen.

Jakub Hadrava a terület nehéz történelmének is emléket akart állítani. Luková, amelyet egykor Lukowának hívtak és az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, az első világháború után Csehszlovákia része lett. 1938-ban a nácik Németországhoz csatolták ezt a területet, és minden németajkú lakost németnek nyilvánítottak, ami a második világháború után az összes németajkú polgár kitelepítéséhez vezetett Csehszlovákiából. Jakub Hadrava szellemei hasonlítanak azoknak a németajkú embereknek a szellemeire, akik egykor itt éltek és ezt a templomot építették.

A terv bevált. A "szellemtemplom" híre elterjedt, és bekerült a nemzetközi sajtóba. Azóta is sokan jönnek, hogy megnézzék a lukovai kísértetjárta templomot. Sok látogató adományokat hagyott a templom megmentésére, így lehetővé vált a templom megmentése.

Luková lakói szintén felkarolták kísértetjárta templomukat. A gyülekezet már nem a szabad ég alatt tart misét, hanem boldogan jár be a templomba, ahol barátságos szellemek között ülnek.

A szellemtemplom nem látogatható, kívülről lehet benézni. Ha szerencséd van, a gondnok a helyszínen lehet, és ha megkérdezed, talán beenged, hogy megnézd.

2023 NOVEMBERÉTŐL A TEMPLOM FELÚJÍTÁS MIATT HATÁROZATLAN IDŐRE BEZÁRT. Tartomány:Pardubicei kerület
Cím:Luková
GPS: 49° 52′ 33.30372″, 16° 36′ 10.7262″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward