» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország

Karácsonyi vásárok Bajorországban

2022. november 21.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Karácsonyi vásárok Bajorországban.


MÜNCHEN

2022. november 21-december 24.

Az Altstadt központjában található a város főtere, a Marienplatz, amelynek északi oldalát a Neues Rathaus (Új Városháza) gazdagon díszített, neogótikus külseje uralja. Alatta a nyüzsgő téren számos éves ünnepségnek ad otthont, amelyek közül a legkedveltebb és leghangulatosabb a hagyományos müncheni Christkindlmarkt (karácsonyi vásár).

Minden télen, az adventi időszak kezdetén a Marienplatzot ünnepi díszítésű standok káprázatos sora varázsolja el, amelyek egy 100 láb magas, csillogó karácsonyfát ölelnek körül, és minden irányba elnyúlnak. A helyiek és a látogatók egyaránt ide járnak, hogy megtapasztalják a város legnagyobb karácsonyi vásárának varázsát és vidámságát, amely büszke müncheni hagyomány, és amelynek eredete több mint 700 évre nyúlik vissza.

A Marienplatzon található központi piac mellett Münchenben több mint 30 kisebb tematikus karácsonyi vásár található, amelyek a város és környéke különböző pontjain vannak elszórva. Ezek közé tartozik

  • a híres Kripperlmarkt (bölcsőpiac vagy jászolpiac), amely bajor és tiroli bábfigurákra specializálódott,
  • a Wittelsbacherplatzon található középkori piac,
  • a müncheni meleg és leszbikus közösség által szervezett Pink Christmas Market,
  • valamint a müncheni repülőtéren található Winterlicher Zauberlandschaft (téli csodavilág).

A város minden szegletét áthatja az ünnepi hangulat! A legtöbb piac még mindig megőrzi hagyományos bajor jellegét, az árusok a régióból származó kézzel készített termékek széles választékát kínálják. Számítson arra, hogy karácsonyi díszek, például kézzel festett üveggömbök vagy kézzel faragott fadíszek, valamint gyertyák, ékszerek, kerámiák, sálak, kesztyűk, sapkák és színes papírcsillaglámpások sokaságát találja.

Ha igazán autentikus német szuvenírre vágyik, fontolja meg az Erzgebirge régió hagyományos tárgyainak egyikét, mint például a Nussknacker (diótörő), Räuchermänner (füstölő ember), Schwibbogen (gyertyaboglya) és Weihnachtspyramide (karácsonyi piramis).

Bajorország már régóta híres a kiadós, vigasztaló ételekről, és ez alól a karácsonyi konyha sem kivétel. A látogatókat a Bratwürste (sertéskolbász) változatos kínálata, mint például a Nürnberger Rostbratwurst (ujjnyi méretű, majoránnával ízesített kolbász), a Thüringer Bratwurst (majoránnával, köménnyel és néha fokhagymával ízesített kolbász) és a Käsekrainer (enyhén füstölt, kis kockákra vágott Emmentáli sajttal töltött sertéskolbász) fogja elragadtatni; jellemzően a Semmelben (zsömlében) tálalva.

Emellett az olyan regionális specialitások, mint a Rahmfleckerl (tészta tejföllel, szalonnával és mogyoróhagymával) és a Reiberdatschi (burgonyás palacsinta) biztosan elnyerik tetszését. Desszertként a Dampfnudeln (édes gőzgombóc) vagy csokoládéval bevont Fruchtspieße (gyümölcsnyárs) következik.

A Lebkuchen (mézeskalács) sütemények csodálatos szuvenírként szolgálnak, de ne feledje, hogy nem minden fajtája fogyasztható; a színes, szív alakú süteményeket legjobb dekorációként megtartani. Az aromás Glühwein (forralt bor) nem véletlenül Németország legelterjedtebb ünnepi itala - de a látogatóknak, akik egy kicsit több lendületre vágynak, érdemes kipróbálniuk a Feuerzangenbowle-t. Ez az egyedi ital szó szerint "tűzfogós puncsot" jelent, a nevét az előállításához használt eljárásról kapta. Egy rummal átitatott cukorszeletet meggyújtanak, így a cukor megolvad és karamellizálódik, miközben a forralt borba csöpög. Aki elég bátor ahhoz, hogy megkóstolja, annak Isartorba kell mennie, ahol egy hatalmas üstben akár 9000 liternyi magas alkoholtartalmú puncsot is főznek.

A müncheni karácsony hagyományos ünnep, amely minden bizonnyal gyermeki csodálatot és nagy szemekkel való elragadtatást vált ki mindenkiből, aki megtapasztalja. A Marienplatz karácsonyi vásárának hangulata különösen nosztalgikus, a hangulatot az ünnepi zene ünnepi hangsávja gazdagítja, amelyet minden este élőben adnak elő szólisták, kórusok, fúvószenekarok és énekes triók a Neues Rathaus erkélyéről.

A regionális folklór minden évben a középpontba kerül az évente megrendezett Krampuslauf (Krampuszfutás) során, amely a mitológiai félig kecske, félig démon lényt, a Krampuszt ábrázoló, díszes jelmezbe öltözött előadók fergeteges felvonulása. Ez a fenyegető figura állítólag a jó Szent Miklós ellenpólusa, akinek feladata a rosszul viselkedő gyermekek megbüntetése. Németországban és Ausztriában december folyamán számos kisebb, regionális krampuszfutást tartanak, a müncheni azonban igazán látványos: több mint 300 résztvevő rohan végig a főtéren kézzel faragott fából készült maszkokban és gyapjas bundákban. 

A hagyományoktól elrugaszkodni vágyók élvezhetik a Theresienwiese-en található Winter Tollwood piac élénk, nemzetközi hangulatát, amely egyben az Oktoberfest helyszíne is. A piac színes sátrai a bulihangulatról, a pezsgő koncertekről, a gyönyörűen mókás kézműves termékekről és a nemzetközi konyháról ismertek.

NÜRNBERG

Azt mondják, hogy a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyái a nürnbergi vásár standjain sorakoznak, a németek ugyanis szívesen vásárolják és őrizgetik a minden évben karácsony táján beszerzett legújabb darabokat. A jellegzetes gyertyákat az egészen különleges hangulatú Christkindlesmarkt kétszáz fabódéjában szerezhetjük be, amelyeket a macskaköves lejtőkön állítottak fel a Haumptmarkt tér óvárosi negyedében.

A vásárt 1628-ban tartották először, igaz, akkor még főleg a kézzel készített fadíszekből volt ott kiállítás, de mindez a mai napig is jellegzetes kézműves terméke a városnak. Aztán itt kelt életre egy különleges szokás is, a Christkindle-választás is. Minden második évben ugyanis Jézus gyermeket választanak, aki általában egy 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajú fiatal lány vagy fiú, és aki aztán a vásár nagykövetévé válik. Ő nyitja meg a piacot, hogy aztán arany koronában és díszes ruhában vonulhasson végig a városon szétosztva a karácsonyi jókívánságokat, és ajándékokat vihessen a kórházakba és az öregotthonokba.

Karácsony, Gyermek Karácsony, Nürnberg, Körhinta

A vásárban a gyerekeknek külön birodalma van a templom mögötti téren, melyet a híres nürnbergi mesterdalnokról, Hans Sachsról neveztek el. Itt kétszintes körhinta, gőzmozdony vezette kisvonat és óriáskerék is várja őket. A felnőtteket pedig jellegzetes, középkori hangulatú tereivel és hagyományos étkeinek illatával csábítja a standokhoz a vásár. Ott gőzölögnek Nürnberg legjobb forralt borai, grillezett sültjei, és fűszeres, vékony kolbászai, de ott kóstolhatjuk meg a klasszikus, édes nürnbergi mézeskalácsot is. Az esti órákban a piac több száz apró fényforrásának köszönhetően összefüggő fényárban úszik, a környező templomokban karácsonyi dalokat éneklő kórussal és betlehemes színháztársulatokkal találkozhatunk.

Augsburgi karácsonyi vásár

Augsburg, Bajorország, Németország, Karácsony

Augsburgban már több mint 500 éve ünneplik az adventet a Christkindlesmarkettel. Először 1498. december 22-én került a városi tanács elé a bódék elfoglalásával kapcsolatos viták miatt. A városháza reneszánsz építészete és a Perlachturm torony történelmi szempontból vonzó hátteret biztosít a karácsonyi vásárnak.

Az Augsburgi Angyaljáték egyedülálló. Karácsonyi zene kíséretében 24 angyal jelenik meg a városháza ablakaiban és erkélyén, Hans Holbein oltárképének ihletésére. Az Augsburgi angyaljáték minden pénteken, szombaton és vasárnap 18 órakor kerül megrendezésre, kivéve december 23-án, amikor a látványosság egy órával később kezdődik.

Az egyetlen negatívum, hogy minden évben körülbelül egymillió látogató érkezik Németországból és külföldről a városba, hogy megtapasztalja a karácsonyi vásár élményét - ezért jobb, ha nem csak egy adventi estére tervezzük a látogatást

Passaui karácsonyi vásár

Passau hatalmas Szent István-székesegyházának lábánál található a Christkindelmarkt az adventi időszakban. Tündérfények és gyertyák teremtenek meghitt hangulatot, a levegőben pedig szegfűszeg, mézeskalács és forralt bor illata terjeng. Különböző kézművesek mutatják be tudásukat és termékeiket, és regionális ételeket kínálnak.

A Christkindelmarkt-tal egy időben nyitva van az úgynevezett Krippenweg (Születés útja) is, amely a történelmi városon keresztül kanyarog, és amelyen a legkülönfélébb születésjelenetek csodálhatók meg.

TEGERNSEE

Két év járvány miatti lemondás után a karácsonyi vásár rajongói ismét hangulatos piacokra számíthatnak mind a négy adventi hétvégén a Tegernsee-völgyben.

Süteményillat, gyertyafény, mézeskalács és forralt bor - sokak számára az év legszebb és legelgondolkodtatóbb időszaka kezdődik az első adventi hétvégével november végén. 2022-ben ez a karácsonyi hangulat végre visszatér a Tegernsee környéki városokba.

Minden adventi hétvégén 14 és 19 óra között közvetlenül a tóparton Bad Wiesseeben, Rottach-Egernben és Tegernseeben nyitnak meg az adventi vásárok, amelyek között csónakok és buszok közlekednek.Tartomány:Bajorország
GPS: 48° 56′ 48.32232″, 11° 24′ 13.93812″
Időpont:2022. november 21.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward