» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Brüsszel egyik legrégebbi gótikus házában Erasmus 1521-ben tartózkodott. Kertje mellett a gyűjteményében található könyvekről, kéziratokról és flamand festők műveiről híres.


Erasmus-ház

Anderlecht brüsszeli városrészben áll az Erasmus-ház. Az épületben a rotterdami születésű neves humanista 1521-ben öt hónapig lakott, ma múzeumként működik.

A 16. század fordulóján épült, 1932-ben múzeummá alakított és 1937-ben műemlékké minősített gyönyörű házban bútorok, műalkotások, metszetek, könyvek és archívumok gyűjteménye található, amely egyedülálló betekintést nyújt az európai történelem különböző pillanataiba: V. Károly uralkodásának idejébe, a reneszánszba, a humanizmus felemelkedésébe, a könyvnyomtatás fejlődésébe és a kialakuló vallási konfliktusokba.

A múzeum Erasmus írásainak ritka és régi kiadásait, valamint 15. és 16. századi festmények gyűjteményét őrzi. A kiállításon látható Hans Holbein portréja, Albrecht Dürer vázlata, egy Quinten Metsysnek tulajdonított festmény, Pieter Huys Szent Antal megkísértése, egy Gérard David hagyományát követő születési jelenet és mindenekelőtt Hieronymus Bosch A bölcsek imádása című triptichonja, amelyet korábban a Szent Péter és Guidon kollégiumi templomban őriztek.

A késő gótikus vagy kora reneszánsz stílusú ház 1460 és 1515 között épült Peter Wijchmans, az anderlechti káptalan kanonokja és iskolamestere, Erasmus barátja felügyelete alatt. Erasmus 1521 májusa és októbere között öt hónapig tartózkodott a házban, ahol Novum Testamentum című művének görögről latinra történő fordításán dolgozott.

A házat 1931-ben múzeummá alakították át. Kertje két részre oszlik, mindkettő Erasmus szellemiségéhez próbál ragaszkodni; az egyik a művészet és a filozófia, a másik, René Pechère tájépítész által tervezett, a 16. századra jellemző gyógynövények révén. A komplexumot 1938-ban műemlékké nyilvánították.

Nyitva: kedd-vasárnap 10-18 óra.

Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés.

Megközelítés: a brüsszeli metró 5-ös vonalán a Saint-Guidon/Sint-Guido megálló

Anderlecht

1393-ban Johanna, Brabant hercegnője oklevelében Brüsszel részévé nyilvánította Anderlechtet. Szintén ebben az időben építették újjá Szent Guidó templomát a korábbi román stílusú kripta fölé Brabant gótikus stílusban. A 15. és a 16. században növekedett a város kulturális jelentősége.

Az 1825 óta minden évben megrendezett Anderlechti Vásár jelentős rendezvénye a városrésznek. Eredetileg szarvasmarhavásárként engedélyezte II. Vilmos, de azóta hatalmas eseménnyé nőtte ki magát, a Szent Guidó tiszteletére megtartott vallási körmenet, különféle ünnepségek, virágbemutató, állatbemutató, és változatos kiállítások mind-mind részévé váltak.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
Cím:Anderlecht
GPS: 50° 49′ 43.82202″, 4° 17′ 22.41629″
Honlap: https://www.erasmushouse.museum/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward