» Ausztria

» Ausztria » Salzburg

Salzburger Almenweg / Alpesi legelők túraút


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

350 kilométeres útvonal 31 túraszakasza, 120 alpesi legelő és élmények sokasága vár a salzburgi alpesi legelők túraútján. A 350 kilométeres útvonal kilencven százaléka a szervezetre különösen jó hatású 1000 - 2000 méteres tsz. fölötti magasságban vezet. A kék encián a jele.


Ha a friss hegyi levegőn végzett mozgás örömére vágyunk és a lehető legtöbbet akarjuk tenni egészségünkért, a legjobb helyen járunk a salzburgi alpesi legelők túraútján. Ha a 1000 - 2000 méteres tsz. fölötti magasságban gyalogolunk, javul szervezetünk cukor- és és zsíranyagcseréje, jobban és hosszabban fogunk aludni, normalizálódik a pulzusfrekvenciánk és a vérnyomásunk, sőt az AMAS magashegyi tanulmányának tanúsága szerint negatív közérzeti panaszaink is csökkennek. És ez még csak a kezdet!

A 120 hegyi legelőn különleges és egészséges finomságokkal fogadnak a legelői gazdák: tiszta hegyi forrásvízzel, vitalitást fokozó természetes élelmiszerekkel, finom zöldfűszerekkel. Kiadós gyalogtúrájuk után a régió tájételeivel ismerkedhetnek a legelőkön a völgyből és a csúcsról érkezők. A füstölt hússal, barnakenyérrel készülő, zöldfűszerekkel és tejföllel ízesített Troadsupp'n leves, a savanyúkáposztás-füstölthúsos burgonyapogácsa, a Hoargneist-Nidei, a lisztből, tojásból készülő, zsírban kisütött és almalekvárral tálalt Sennenhupfer és a bundáskenyér fahéjas mézmártással körített változata, a Honiglemp'n a vidéki konyha már-már feledésbe merült, jóízű és egyszerű ételei. A nyári hónapokban megtaláljuk őket az alpesi menedékházak, kunyhók étlapján.

Magunk dönthetjük el, hogy egy-egy napos túrára indulunk vagy több egymást követő napon járjuk be az encián e varázslatos és mutatótáblákkal jól kijelölt útvonalát. Döntésünket online szolgáltatás is megkönnyíti.

A salzburgi alpesi legelők túraútvonala mind a huszonöt pongaui helységet érinti. Minden egyes helységből elindulva megtehetjük a teljes alpesi túrát, de indulhatunk egy-egy napos kirándulásra is. Néhány ötlet:

2. túraszakasz: "A Hochkönig pompás túraélménye" - ezen a csodálatos túraszakaszon nincsenek említésre méltó emelkedők, bízvást ajánlhatók kezdőknek és családoknak. Az útszakasz több legelőt is érint. Ha úgy döntünk, túrabusszal térhetünk vissza szállásunkra.

A 6. és 7. túraszakaszok "a zarándokok öröksége" nevet viselik. 1400 méterrel a Gastein-völgy fölött, a Waller-magaslaton áll a három zarándok kápolnája. A legenda szerint három zarándok érkezett ide a VII. században és három értékes ajándékot hoztak az ittenieknek: az ekét, a kalapácsot és a Bibliát. A kápolnát hálából építették a zarándokok sírhelyén, 1572-ben.

A 14. 16. és 17. túraszakaszok a Großarl-völgyben vezetnek, a sajtkedvelők örömére: itt kézi eljárással készítik a házi sajt számtalan fajtáját, édes sajtot, zöldfűszeres krémsajtot, gyúrt sajtot. A großarli legelők egyik különlegessége a savanyú sajt, amely a sűrítő és érlelő adalékok hozzáadása nélkül előállított kéksajt változata.

A 17. túraszakaszt különösen gyerekes családok figyelmébe ajánljuk, ennek végén várja őket "Wagraini" élményparkja: harminc izgalmas állomás, köztük tutaj, függőhíd, "a szorgos méhecske" témaösvény, alacsonyan függesztett kötélmászó pálya a több mint 20 méter hosszú Hachau-csúszdával, óriáshinta és sok más. (részletek)

Az alpesi túraút leghosszabb szakaszának, a Filzmoos-ból St. Martinba vezető 28. túraszakasznak bejárása kilenc órát vesz igénybe, de minden perce megéri: pompás kilátás a Bischofsmütze-re, felfedeznivalók egész sora a "Schwarze Lacken" magashegyi láptól a mesék és hangyák erdejéig!

A túrát teljesítőknek a salzburgi alpesi túraút kitűzője jár. A salzburgi alpesi túraút kitűzőjének bronz változatát már öt túraszakasz bejárásával kiérdemeljük. 10 bejárt szakaszért ezüst kitűző, 20-ért arany jár, aki pedig mint a 31-et teljesíti, gyémánt kitűzőre jogosult. A túraigazolványt, melyet a legelői kunyhók gazdáinál kell lepecsételtetnünk, megkaphatjuk a túraút érintette 25 helység idegenforgalmi szövetségeinél.

Ha magunk akarjuk összeállítani túratervünket, segítségünkre lesz a www.salzburger-almenweg.at honlap, melyen megtaláljuk mind a 31 túraszakasz háromdimenziós képét, légi felvételekkel. A túraadatokat bármely szabadban használatos GPS navigációs eszközre letölthetjük az internetről. A túraszakaszok mindegyike megtalálható a Google Earth oldalain is. Ha jobban szeretünk a technika segítsége nélkül túrázni, megrendelhetjük az ingyenes nyomtatott túrakalauzt, az is kiválóan megfelel.Tartomány:Salzburg
Honlap: http://www.salzburger-almenweg.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward