» Olaszország

» Olaszország » Vatikán


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szinte felsorolni sem lehet azt a sokfajta állatot, amely benépesíti a Vatikán művészek alkotta állatkertjét. Egyetlen állat hiányzik csupán a vatikáni állatábrázolásokból: a macska.


"Nem akarok kutyákat látni a kereszténység legnagyobb templomában "

- kiáltott fel Mario Nasalli Rocca di Corneliano bíboros, amikor meglátta Emilio Greco tervét a XXIII. János pápa számára felállítandó emlékműhöz. Egy jól megtermett kutya ült a Roncalli-pápa lábainál, a vecsernyepalást redői közt. Ám ekkor szólásra emelkedett Giovanni Fallani püspök, a művészetek és az irodalom nagy barátja.

"Eminenciás uram - mondta higgadtan -, Emilio Greco kutyája nem az első Szent Péter templomában. Van egy, fáklyával a szájában, Szent Domonkos szobrának talapzatánál, éppen a székesegyház apszisában, egy másik X. Kelemen pápa szarkofágját őrzi, egy harmadik ott van fenn egy fülkében, a szerzetesrendek szent alapítóinak szobrai között, s Szent Vilmos apát meghitt társa..."

Nasalli Rocca kardinális megenyhült, a bíráló bizottság többi tagja pedig sokatmondóan bólintott. Az eredmény az lett, hogy Emilio Greco kutyája most nyugodtan ott gubbaszthat a pápa palástja alatt, a vatikáni székesegyház egyik kápolnájában. A székesegyház főkapujának alján, amelyet Manzu János pápának szentelt, ott látható egy sündisznó, egy farkas, egy gyöngybagoly, egy galamb és egy, a szájában kígyót tartó teknőc.   

Mindezek a furcsaságok abból a tanulmányból derülnek ki, amelyet nemrég jelentetett meg Rómában, "Misztikus szafari a Vatikánban" címmel, Arcangelo Paglialunga, a vatikáni történelmi ritkaságok fáradhatatlan kutatója. A szerző megszámolta az összes - márványba faragott, bronzba öntött, falra festett - állatot a vatikáni Szent Péter bazilikában és a hozzá kapcsolódó téren.

Különösen sokat talált oroszlánokból és sasokól, vagyis "nemes" állatokból. Tizenkét sas díszíti például a tér közepén emelkedő obeliszket, amelyet alul négy bronzoroszlán tart; sasok láthatók a Filaretből a bazilikába nyíló ajtón; egy másik a homlokzat ormán, a Borghese-pápa, V. Pál címerén tárja szét szárnyait.

Canova két impozáns oroszlánja oltalmazza XIII. Kelemen pápa sírját: az egyik ül, kinyújtott karmokkal, ugrásra készen; a másik nyugodtan szunyókál, behúzott karmokkal. Galambok és méhek tucatszám röpködnek a bazilika légterében: itt van például a nagy galamb, a Szentlélek megjelenítője, amelyet Bernini aranyozott angyalok zuhatagába helyezett az apszisban.

A Pamphili-pápa, vagyis X. Ince nem kevesebb mint hatvan galambot "telepített" szerte a bazilika oldalhajóiba a saját címerei révén: békés barokk galambok, olajfaágacskával a csőrükben. Egész méhraj ücsörög a bazilika nagy központi baldachinjának csavart oszlopain; se szeri se száma a méhecskéknek a Barberini-pápa, VIII. Orbán sokfelé látható címerén.

Szinte felsorolni sem lehet azt a sokfajta állatot, amely benépesíti a bazilika művészek alkotta állatkertjét: sárkánygyíkok, bikák, lovak (még lovagló pápát is látni: I. (Nagy) Leót, amint Attila elé vonul), sőt itt van Léda is a hattyúval. Egyetlen állat hiányzik csupán a vatikáni állatábrázolásokból: a macska.Tartomány:Vatikán
Település:Vatikán
GPS: 41° 54′ 26.44704″, 12° 27′ 21.1734″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward