» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét a Szépművészeti Múzeum kiállításai.


A Szépművészeti Múzeum 1906-ban nyílt meg mint hazánk első állandó országos képzőművészeti gyűjteménye.

Egyiptomi gyűjtemény

A mélyföldszinten található egyiptomi tárlat 650 műtárgyat vonultat fel. A több ezer éves darabok mellett számos interaktív eszköz vezet be az óegyiptomiak világába.

A tárlat tematikus elrendezésű: a látogatók először az istenek világát, majd az ókori egyiptomiak mindennapi életét, végül pedig túlvilághitüket ismerhetik meg; itt kapott helyet Hortesznakht papnő múmiája és arcrekonstrukciója is.

Antik gyűjtemény

A Szépművészeti Múzeumba 1908 novemberében került be az a 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma mintegy hatezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény anyagát. Az elmúlt száztíz évben ez a gyűjtemény lett Magyarországon az antik művészeti hagyomány megismerésének és kutatásának egyik fő színtere, az egyetlen Magyarországon, ahol a közönség közvetlenül találkozhat Hellász, Itália, Róma és tágabban az ókori Mediterráneum művészetével. A gyűjtemény állandó kiállítása most új helyszínen, új koncepció szerint újrarendezve, számos új műtárgyat bemutatva várja a látogatókat.

A tárlat nem lineárisan, hanem szigetszerűen idézi meg az antikvitás világát. Az egyik egység Hellász, Itália és Róma művészettörténetét tekinti át, a másik az ókori Mediterráneumba vezeti el a közönséget, a harmadik rész pedig három isten: Dionüszosz, Erósz és Thanatosz kapcsán mutatja be az antikvitás emberének gondolkodását.

Itt kapott helyet Kelemen Zénó "szoborpadja" is, amely egyszerre nyújt vizuális élményt, megpihenési lehetőséget és a beépített iPadek révén információkat is.

Régi Képtár

A Régi Képtár 1250 és 1600 között tekinti át az európai festészet fejlődését az első emeleten. A festmények mellett szobrok, ötvösmunkák, kerámiák, metszetek segítenek a korszakot bemutatni, összesen mintegy négyszáz műtárgy. Az érzékeny műalkotások a rekonstrukciónak köszönhetően kerülhettek végre klimatizált termekbe.

A kiállítás alapvetően kronológiai rendben halad, ezen belül vizsgál egyes földrajzi területeket vagy egyéb témákat; mások mellett Raffaello, Tiziano és El Greco munkáin keresztül.

Régi Szobor Gyűjtemény

Egy szinttel feljebb látható a Régi Szobor gyűjtemény, a tárlat a középkori szobrászat anyagaira és technikáira koncentrál, rengeteg kihúzható fiókkal és egyéb szemléltető anyaggal. A tárlat kiegészült multimédiás tartalmakkal és friss szerzeményekkel is, így csaknem száz műtárggyal találkozhatnak a látogatók.

Magyar Barokk Művészete

A harmadik szinten található a magyar barokk művészetet bemutató egység. A 380 négyzetméteren több mint száz festményt, szobrot és egyéb műtárgy tekinthető meg, köztük Mányoki Ádám és Bogdány Jakab remekművei.

Román Csarnok

A mintegy 900 négyzetméter alapterületű középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményekkel van tele, amelyek restaurálásakor 5500 aranymetál lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. 

A Román Csarnok mellett az időszaki kiállítások várják a közönséget.

A világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD fala

Az 15 méter hosszú LCD fal a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában található, eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Szépművészeti Múzeum
GPS: 47° 30′ 58.3965″, 19° 4′ 34.91832″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward