» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia

Mussen virághegy - Különleges pontja a világnak


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Mussenre a buja zöld szőnyegekkel borított szelíd dombok jellemzőek. A Mussen mindenekelőtt illatos és színes virághegyként ismert.


Kötschach-Mauthentől nyugatra, a Lesach-völgy bejáratánál a kiterjedt legelőterület egészen a Lienzi Dolomitokig húzódik.

"Így tudnám én, mint a mennyország kapuján átlépő ember, elképzelni a paradicsomot" - Helmut Zwander karintiai biológus eme idézetével már sok minden elhangzott a Mussenről. A növények ritka sokféleségének paradicsoma. A virágok illata és pompája átlagon felüli számú rovart is vonz.

A név eredete nem világos

A név pontos eredete nem ismert. Lehetséges, hogy a friauli "Musi" szóból származik, ami nedves rétet jelent. Más források feltételezik, hogy a név a szlovén "muza" szóból származik, ami a szlovén "proboscis"-t jelenti, ami utalhat a hegyen élő számos rovarra, amelyek a nektár szívására használják.

A hegység minden évben június végétől július elejéig a tél intenzitásától és a tavaszi időjárástól függően valóságos virágtengerré változik. A virágzás csúcsidőszakában nem csak a botanikusok vannak elragadtatva a Mussenen. A szakemberek szerint valószínűleg a különleges éghajlat, a napos fekvés, a talaj, a sok csapadék, a kevés víz a hegyen és az Olaszországhoz való közelség a felelős azért, hogy a mintegy 1400-2000 méteres tengerszint feletti magasságban olyan sokféle növény található, amely egyedülálló az alpesi térségben.

A paradicsomi liliom, mint a múzsák királynője

Helmut Zwander botanikus maga több mint 500 növényt jegyzett fel és írt le. A paradicsomi liliom a múzsák királynője. A teljes virágzásban lévő fehér virágkelyhek a ragyogó kék égbolt kontrasztjaként a különleges, kihagyhatatlan élmények közé tartoznak. A finom fehér növény az alpesi rétek botanikai zászlóshajója, és csak itt, Ausztriában található meg, bár a szegfű, az orchidea és az őszirózsa szépségben nem marad el tőle.

A több mint négy négyzetkilométeren elterülő kiterjedt hegyi rétes tájban tett séta szinte paradicsomnak tűnik, annyira impozánsak és szokatlanok a színek és illatok benyomásai. Nem véletlen, hogy a terület 1978 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.

A Mussen számos különlegessége közül az egyik a növényi sokféleség eredete. Mert csak a természetbe való szándékos emberi beavatkozás tette lehetővé. A hegyoldalban egykoron egészen a csúcsokig fenyők és vörösfenyők nőttek. Több száz évvel ezelőtt a régió földművesei úgy döntöttek, hogy kivágják, hogy helyet csináljanak a kiterjedt réteknek. A botanikusok biztosak benne, hogy az éves kaszálásnak köszönhető a növények ilyen sokfélesége.

A termesztés egyedülálló formája

A gazdák itt saját gazdálkodási formát alakítottak ki. Az egész területet soha nem egyszerre kaszálják le, hanem a hegyi rétek körülbelül felét minden évben felváltva, hogy a magok elterjedhessenek és így a változatosságot fenntartsák. Az ilyen területeket hegyi réteknek nevezik. Egyre ritkábbak, mert a kaszálás időigényes és fáradságos, a Mussenen általában július közepén kezdődik. Az erdők kiirtása a talaj vízháztartását is csökkentette, ami az egyik oka annak, hogy különleges növényközösségek alakulhattak ki.

A Mussen különösen száraz hegy, és az egyetlen nagyobb forrás nehezen megközelíthető a hegy északi oldalán. Ezért nem lehetett soha szarvasmarhákat felhajtani a hegyi legelőre. Egy újabb plusz pont a virágos sokszínűségért.

Számtalan rovarfaj

A Mussen nemcsak a számtalan növény, hanem a rovarvilág miatt is különleges pontja a Földnek. A Lesach-völgy fölött a tudományos kutatások több mint 1000 állatfajt dokumentáltak, köztük csak 670 különböző lepkefajt, amelyek többsége éjszakai életmódot folytat. A világon először 1999-ben fedezett fel itt egy kis pillangót Christian Wieser karintiai zoológus. Ezért viseli a rovar az "Elachista wieseriella" nevet. A rovarkutatók a sokféleséget azzal magyarázzák, hogy a különböző törzsű állatok egészen különleges növényektől függnek.

Hogyan juthat el oda:

Autóval: A2, Hermagor kijárat. Érkezés a B111-es vagy B110-es úton Kötschach-Mauthenbe, tovább Kreuth irányába az Ödenhüttéig. A kiindulási ponton parkolóhelyek állnak rendelkezésre. Tovább gyalog: Az Ödenhüttétől jobbra forduljon az erdei ösvényen a hegyi erdőn keresztül Rötenbe. Tovább az erdőn keresztül egy szénakunyhóig, majd Mussen alpesi rétje következik. A teljes gyaloglási idő körülbelül három óra. Megközelítés Szent Jakobon (Lesachtal) keresztül is lehetséges.

A Mussenen nincsenek működő kunyhók.

Tömegközlekedés: Kötschach-Mauthenbe busszal vagy vonattal lehet utazni.Tartomány:Karintia
Település:Kötschach-Mauthen
Cím:Blumenberg Mussen
GPS: 47° 4′ 4.4458″, 15° 26′ 31.70951″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward