» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Graz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Német nyelvterületen csak egyetlen olyan múzeum található, amely magát univerzális múzeumnak nevezi. Az 1811-ben alapított Grazi Joanneum nemcsak egész Ausztria legrégebbi múzeuma, hanem az egyetlen, amely valamennyi múzeumi részleget lefedi: művészet, kultúra, történelem, természettudományok


A Stájer Tartományi Múzeummal, vagyis a Joanneummal a tartomány átfogó bemutatása teljes mértékben megvalósul. Stájerország természettudománya és kultúrtörténete valamint lakói is bemutatásra kerülnek, - természetesen a legkülönbözőbb szempontok alapján.

A Joanneum Ausztria érsekének, Johann Baptistnak köszönheti létrejöttét. 1811-ben megalapította a természet és művészet "életre keltett épületét", és ezzel nem egyszerűen csak egy múzeumot alapított, hanem annál sokkal többet.

A Joanneumból - amely Ausztria legrégebbi, a nagyközönség által is látogatható múzeuma - 200 éves fennállása alatt számos később létrejött intézmény alakult ki. Példaként említhetjük a leobeni egyetemet (Montanuniversität Leoben) és a Grazi Műszaki Főiskolát (Technische Hochschule Graz), mely ma már egyetemként működik és Erzherzog-Johann-Universität néven ismert.

Ausztria legrégebbi és második legnagyobb múzeuma - Európa kevés egyetemes múzeumának egyike - 22 gyűjteménynek és részlegnek ad otthont, 13 helyszínen és 50 000 négyzetméteren. Gyűjteményeivel és kiállítási házaival a Joanneum Tartományi Múzeum műtárgyak széles választékát vonultatja fel építészetileg is lenyűgöző épületekben - kastélyokban, nemesi palotákban és egykori kolostorokban, valamint a látványos Grazi Művészetek Házában.

A helyszínekhez hasonlóan sokszínű a tartalom is: az óriásfák maradványaitól, a mamutfogakon, múmiákon, római köveken, egyszerű népi használati tárgyakon és díszes udvari eszközökön át egészen a régi mesterekig és a modern, kortárs művészet alkotásaiig terjed a színes választék.

Az Universal Joanneumhoz a következő múzeumok tartoznak:

1. Naturkundemuseum (Graz, Raubergasse 10)
2. Kunsthaus Graz (Graz, Lendkai 1)
3. Multimediale Sammlungen (Graz, Sackstraße 17)
4. Museum im Palais, (Graz, Opernring 7)
5. Landeszeughaus (Graz, Herrengasse 16)
6. Künstlerhaus Graz (Graz, Burgring 2)
7. Römermuseum Flavia Solva (Wagna, Marburger straße 111)
8. Neue Galerie Graz (Graz-Andritz, Weinzöttlstraße 16)
9. Österreichischer Skulpturenpark (Unterpremstätten, Thalerhofstraße 85)
10. Schloss Eggenberg (Graz, Eggenberger Allee 90)
11. Schloss Stainz, Jagdmuseum és Landwirtschaftsmuseum (Stainz)
12. Schloss Trautenfels (Trautenfels)
13. Volkskundemuseum (Graz, Paulustorgasse 11-13a)
14. Rosegger-Geburtshaus
15. Rosegger-Museum

A 2019 őszén megnyitott CoSA – Center of Science Activities tudományos központnak köszönhetően már a technológia is megtalálható a kínálatában.Tartomány:Steiermark
Település:Graz
Cím:8010 Graz, Raubergasse 10
GPS: 47° 4′ 4.4458″, 15° 26′ 31.70951″
Honlap: http://www.museum-joanneum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward