» Olaszország

» Olaszország » Campania

Campania legjobb régészeti helyszínei

2020. augusztus 14.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pompejit mindenki ismeri, de Campania számos más, hasonlóan érdekes és kevésbé zsúfolt régészeti lelőhelyet is rejt.


Herculaneum

A legtöbben Pompejiért özönlenek, és figyelmen kívül hagyják testvérhelyét, a közeli Herculaneumot. Pompejihez hasonlóan ezt az ókori római várost is elpusztította és eltemette a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése; de mivel más vulkáni anyag borította be, jobban megmaradt, mint Pompeji - és ugyanolyan lenyűgöző, ha nem még inkább.

Herculaneum eltemetett maradványait az 1700-as években fedezték fel újra, még Pompeji előtt; az ásatások azonban olyan nehézségekbe ütköztek, hogy többször félbeszakították őket a könnyebb pompeji ásatások javára. Herculaneum feltárt területe ugyanis az egész ókori városnak csak egynegyedét teszi ki; a többi terület még mindig a mai Ercolano alatt fekszik.

Egyes épületek és díszítések olyan jól megmaradtak, hogy könnyen elképzelhetjük, hogyan nézett ki a város akkoriban, amikor gazdag római város volt. A helyszínen belül még mindig megcsodálhatunk egy színházat, egy bazilikát és mozaikokkal gazdagon díszített házakat. Herculaneum egyik leghíresebb villája a Villa dei Papiri, amely a görög könyvek hatalmas gyűjteményéről kapta a nevét, és ma a nápolyi Nemzeti Könyvtárban található.

Anfiteatro Campano, Santa Maria Capua Vetere

Santa Maria Capua Vetere amfiteátrum Capua városában.

Méltatlanul kevéssé ismert a Santa Maria Capua Vetere csodálatos római kori amfiteátruma, amely az ókori Capua romjain áll, egy olyan városé, amely a római uralom alatt olyan gazdag és gyönyörű volt, hogy Cicero "Altera Roma", a másik Róma néven emlegette.

Santa Maria Capua Vetere nevezetessége a római amfiteátrum, amely a Colosseum után a legnagyobb Olaszországban, és amelyhez valószínűleg mintául szolgált; gyakran "második Colosseumként" emlegetik.

A Nyugatrómai Birodalom bukása után az amfiteátrumot a vandálok súlyosan megrongálták, és a későbbi évszázadokban széles körben kifosztották. Ezért a külsejéből kevés maradt meg, míg a belső területek, különösen az épségben megmaradt földalatti alagutak, galériák és boltozatok lenyűgöző betekintést nyújtanak abba, hogy a színészek, gladiátorok és állatok hogyan voltak elhelyezve, és hogyan jutottak fel a felső épületbe.

Összességében az "Anfiteatro Campano" érdekes betekintést nyújt egy ókori római amfiteátrum működésébe.

Anfiteatro Flavio di Pozzuoli

A fláviai amfiteátrum romjai Pozzuoliban.

Campania harmadik legnagyobb római amfiteátruma a Colosseum és a capuai amfiteátrum után a nápolyi fővároshoz tartozó Pozzuoli Flavius amfiteátruma.

Valószínűleg ugyanazok az építészek építették a Kr. u. 1. században, akik korábban a római Colosseumot (innen a Fláviai amfiteátrum elnevezés), az Anfiteatro Flavio a római amfiteátrumok közül a legjobban megőrzött földalatti épülettel rendelkezik, és belül is szinte teljesen ép. A látogatás leglenyűgözőbb része, hogy megnézhetjük a fogaskerekek részeit, amelyeket az állatketrecek felemelésére használtak az aréna padlójára.

Az amfiteátrumot elsősorban gladiátorküzdelmekre használták, és akár 40 000 néző befogadására is alkalmas volt.

Velia, Cilento

A Cilentói Nemzeti Park szívében található Velia/Elea régészeti lelőhely.

Velia a Tirrén-tenger partján fekvő Magna Grecia (Elea) ókori városának római neve volt. Magna Grecia egyik fő városa volt, a híresebb Paestummal együtt.

Ma az ókori város ásatásai látogathatók, amelyek a városkapukat (Porta Rosa és Porta Marina), a termálfürdőket, az akropoliszt, az agorát, egy szentélyt, a kikötő területét, a déli negyedet és az archaikus negyedet foglalják magukban.

A látogatók önvezető túrát tehetnek, vagy érdeklődhetnek a helyszínen szervezett különböző vezetett túrákról.

Paestum (Salerno)

Campania egyik legszebb régészeti lelőhelye Paestum.

Paestumot görög telepesek alapították Kr. e. 600-ban a Jón-tenger partján, Kalábria szigetén. Eredetileg Poseidonia volt a neve, a tengerek görög istene, Poszeidón tiszteletére. A görögök új kikötőt kerestek a Türrén-tengeren, hogy kereskedelmi hatalmukat kiterjeszthessék, miközben olyan épületeket emeltek, amelyeknek kevés párjuk van a világon. Valóban, Paestum, három ókori görög templomának köszönhetően, amelyek a világon a legjobban megőrzöttek közé tartoznak, az UNESCO felvette a világörökségi listájára.

A legősibb templom Kr. e. 550-ből származik, és Hérának, a termékenység és az élet istennőjének szentelték; a város másik oldalán Athéné temploma áll; a három közül a legnagyobb a Poszeidónnak szentelt templom, amely 60 méter hosszú, 24 méter nagy és 18 méter magas, ami egy hatemeletes épületnek felel meg.

Paestum régészeti lelőhelye nagy területet foglal el, és akár két órát is igénybe vehet a látogatás. Az ókori romok által teremtett egyedülálló hangulatot jobban lehet élvezni, mint egy olyan zsúfolt helyszínen, mint Pompeji.Tartomány:Campania
Cím:Herculaneum
GPS: 40° 48′ 19.30068″, 14° 20′ 49.57303″
Időpont:2020. augusztus 14.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward