» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A láva okozta a vesztét Herculaneumnak, amely a Vezúv kitörése után vált lakhatatlanná. Az évente nagyjából félmillió turistát vonzó Herculaneum jelentős részeit még mindig nem tárták fel.


A legenda úgy tartja, hogy Herculaneumot Hercules alapította, miután visszatért az Ibériai-félszigetről. A legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a település alapjait az ókori görögök rakták le az i.e. 4. században, majd a szamniszok, később pedig a rómaiak fennhatósága alá került.

Mikor a Vezúv i. sz. 79-ben kitört és lávájával elöntötte a várost, mintegy négyezer római polgár élt a településen.

Mivel a szelek délkeleti irányba fújták a kilövellt vulkáni anyagokat, azok elsősorban Pompeji városát és környékét temették vastag hamuréteg alá. Herculaneum a Vezúv nyugati oldalán helyezkedett el, így a vulkán kitörésének kezdeti fázisa csak kismértékben érintette a várost, a láva pedig megőrizte a várost az utókornak. A települést 15 méteres vulkáni hamu temette maga alá, kútásás közben bukkantak a nyomaira a 18. század elején.

Herculaneum ugyan kisebb volt, mint Pompeji, ám a szakértők szerint gazdagabbak lakták, ezért a lakóházak között nagyobb a luxusvillák aránya. Ide jártak a birodalom legtehetősebb polgárai is, hogy a város tengerpartján üdüljenek.

Úgy tudni, lakóinak nagy része elmenekült még az előtt, hogy a tűzhányó kitört volna, noha 1980-ban négyszáz holttestet fedeztek fel, amelyek a hamu alatt jó állapotban maradtak fenn. Az ásatásokat rendkívül megnehezítette, hogy a romok a felettük épült város, Resina alatt feküdtek. A település nevét az ókori előd emlékére 1969-ben Ercolanóra változtatták. A hamu alatt gyümölcsök és kenyér, fa bútordarabok és római tekercsek elszenesedett maradványait is feltárták.
     
Herculaneum a klasszikus római "rácsozatos" városterv alapján alakult ki, s két utca, a Decumano Massimo és a Decumano Inferiore szeli ketté.

Az Argosz háza a római arisztokrácia megtestesítője, nevét egy falfestmény után kapta, amelyen Argosz Iót, Zeusz kedvenc nimfáját védelmezi. Itt található egy étkezőhelyiség (triclinium), valamint egy oszlopokkal körbevett kert is. A Terme del Foro-nál a férfiak és nők az öltözőből átmehettek a tepidáriumba (meleg levegőjű előtér), onnan a caldariumba (forró vizes fürdőhelyiség), de a frigidariumba (hideg vizes helyiség) már csak a férfiak léphettek be.

A Bicentennárium Háza, az egyik legszebb római kori lakóépület 2019 őszén nyílt meg a látogatók előtt. A háromszintes ház onnan kapta a nevét, hogy kétszáz évvel az elfeledett ókori város nyomainak felfedezése után bukkantak rá. A régészek az egyik szobában találtak egy keresztet is, ami arra utal, hogy a Vezúv kitörése előtt keresztények lakhattak a városban.

A 600 négyzetméteres Bicentennáriumi Házat a herculaneumi ásatások legnemesebb villájának tekintik. A lenyűgöző freskókkal és padlómozaikokkal díszített házat 1938-ban fedezték fel, 1983-ban azonban be kellett zárni, olyan rossz állapotba került. A villa freskóin mitológiai jelenetek elevenednek meg, egyiken Vénusz és Mars, egy másikon Daidalosz és Pasziphaé, más festmények jelenetein Dionüszosz ismerhető fel. A művészi dekorációk jellemzőek voltak a városka jómódú lakóházaira.

Herculaneum Virtuális Régészeti Múzeuma a jelenlegi archeológiai terület szomszédságában jött létre, mely három, egyenként 1500 nm-es szinten terül el. Megalkotásakor olyan innovatív technológiákat hívtak segítségül, mint a lézer, virtuális valóság, szkenner, hologram illetve háromdimenziós kivetítők. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik újra átélni az ókori római eseményeket, újjáépíthetik a korabeli mozaikokat, vagy éppen kipróbálhatják a régi arisztokrata villák fürdőit. A város újjáépítése során a Herculaneum pusztulása előtti állapotokat állították vissza. A látogatók útját hangok és beszéd kíséri majd, valamint a különböző hőmérsékleti viszonyokat és illatokat is megtapasztalhatják.Tartomány:Campania
Cím:Herculaneum
GPS: 40° 48′ 21.9204″, 14° 20′ 50.40528″
Honlap: http://www.pompeiisites.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward