» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Poreč az Isztriai-félsziget nyugati részén a tengerparton fekszik, bizánci bazilikája a Világörökség része.


Euphrasius-bazilika

A bizánci bazilika a Világörökség része Poreč óvárosában. Az 5. századi keresztény bazilika elődjében a hagyomány szerint még Mauro püspök a város későbbi védőszentje is misézett.

Poreč a Nyugatrómai Birodalom bukása után a keleti gótok fennhatósága alá tartozott 539-ig, amikor a Bizánci Birodalomnak két és fél évszázadra sikerült visszahódítania. Ebben az időszakban a város egyházilag a ravennai exarchátushoz tartozott. A bizánci uralom idején élt Eufrazius püspök aki a bazilikát újjáépíttette. Az új bazilikát a ravennai bazilika mintájára építették.

1277 körül Ottó püspök idejében készült a mozaikkal gazdagon díszített baldachin Szent Mauro és Eleuterius, valamint Szent Demeter, Julianus, Ekolitus és Projektus ábrázolásával. Aranyozott mozaikképének középpontjában a kis Jézust karjában tartó Istenanya áll. 

 Mosaic, Saint, Picture, Architecture, Traditional

(c) pixabay

Szent Eleuterius kápolna 

A 3. században keresztény közösség alakult itt, akik keresztény szentélyeket építettek. 313-ban Parentium püspökség székhelye lett. A Diocletianus császár alatti keresztényüldözés idején ez a közösség szinte teljesen elfogyott. Ekkor szenvedett vértanúságot a parentiumi Szent Mauro és Szent Eleuterius. A hagyomány szerint Szent Eleuteriust egy kőtömbhöz kötözték és úgy dobták a Peškera-öbölnél a tengerbe. Ma ezen a helyen egy a 15. században Szent Eleuterius tiszteletére szentelt kápolna áll. 

Aquacolors vizipark

Tartomány:Isztria
Cím:Poreč
GPS: 45° 13′ 37.79472″, 13° 35′ 41.06364″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward