» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Poreč az Isztriai-félsziget nyugati részén a tengerparton fekszik, bizánci bazilikája a Világörökség része.


Poreč Horvátország egyik legnépszerűbb tengerparti városa - minden strandja jó infrastruktúrával rendelkezik. De a kisváros remek kiindulópont a kultúra szerelmeseinek is, akik nem riadnak vissza a nyüzsgéstől.

A történelmi városközpont egy félszigeten helyezkedik el, a 15-18. századból származó, jól megőrzött erődítményfal veszi körül. Az Unesco Világörökség részét képező Eufrasia-bazilika sokkal régebbi: a bizánci szakrális épületet a hatodik században emelték, és díszes mozaikokkal díszítették.

A Decumanus főutca története, amelyet ma kis üzletek és szuvenírboltok szegélyeznek, szintén hosszú múltra tekint vissza, még a római időkre.

Euphrasius-bazilika

A bizánci bazilika a Világörökség része Poreč óvárosában. Az 5. századi keresztény bazilika elődjében a hagyomány szerint még Mauro püspök a város későbbi védőszentje is misézett.

Poreč a Nyugatrómai Birodalom bukása után a keleti gótok fennhatósága alá tartozott 539-ig, amikor a Bizánci Birodalomnak két és fél évszázadra sikerült visszahódítania. Ebben az időszakban a város egyházilag a ravennai exarchátushoz tartozott. A bizánci uralom idején élt Eufrazius püspök, aki a bazilikát újjáépíttette. Az új bazilikát a ravennai bazilika mintájára építették.

1277 körül Ottó püspök idejében készült a mozaikkal gazdagon díszített baldachin Szent Mauro és Eleuterius, valamint Szent Demeter, Julianus, Ekolitus és Projektus ábrázolásával. Aranyozott mozaikképének középpontjában a kis Jézust karjában tartó Istenanya áll. 

 Mosaic, Saint, Picture, Architecture, Traditional

(c) pixabay

Szent Eleuterius kápolna 

A 3. században keresztény közösség alakult itt, akik keresztény szentélyeket építettek. 313-ban Parentium püspökség székhelye lett. A Diocletianus császár alatti keresztényüldözés idején ez a közösség szinte teljesen elfogyott. Ekkor szenvedett vértanúságot a parentiumi Szent Mauro és Szent Eleuterius. A hagyomány szerint Szent Eleuteriust egy kőtömbhöz kötözték és úgy dobták a Peškera-öbölnél a tengerbe. Ma ezen a helyen egy a 15. században Szent Eleuterius tiszteletére szentelt kápolna áll. 

Aquacolors vízipark

Az Aquapark Aquacolors Poreč a legnagyobb horvát vízipark, amely a poreči Zelena Laguna üdülőhely közelében található. Az Aquapark több mint 100.000 m2-en terül el, és naponta 3000 és 5000 látogatót tud fogadni. Az Aquacolors Európa egyik legmodernebb víziparkjának számít.

Fő attrakciók: 12 óriás vízi csúszda több mint 1 km hosszúságban. Dél-Európa leghosszabb, több mint 500 méter hosszú Lazy River folyója.

Baredine-barlang

A barlang a cseppkövek és sztalaktitok kincsesládája, olyan alvilági szobrok találhatók itt, amelyeket az idők során a víz türelmes munkája hozott létre. Olyan alakzatok jöttek létre, amelyek közül néhány kivételes, mint a 10 méter hosszú és magas függöny, a Szűzanya nagyon valósághű szobra, a Milka nevű tejeslány teste, a pisai ferde torony és a barlang védjegyévé vált ember, a fáklyavivő.

A barlang 1986 óta geomorfológiai természeti emlék, és 1995 óta látogatható. Isztria nyugati részén található Poreč (8 km), Višnjan (5 km) és Tar (5 km) városok között. A túra 40 percig tart; a látogatók egy 300 méter hosszú ösvényen ereszkednek le a föld alá 60 méter mélyre, egy földalatti tóhoz, és öt gyönyörűen díszített kamrát látogatnak meg. Az idegenvezetés 30 percenként indul, a következő nyelveken: Horvát, olasz, német, angol és orosz nyelven. A barlang jól megvilágított és felszerelt, az ösvények és lépcsők szilárd korláttal vannak ellátva, a hőmérséklet pedig nagyon kellemes, 14˚C, így a barlang különleges ruházat vagy lábbeli nélkül is látogatható.Tartomány:Isztria
Cím:Poreč
GPS: 45° 13′ 37.79472″, 13° 35′ 41.06364″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward