» Magyarország

» Magyarország » Heves » Mátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kékestető, Magyarország legmagasabb pontja: 1014 méter magas.


Mátra éghajlata az országos átlagtól eltérő, amelyet az északi fekvése és a magasabb felszíni formák befolyásolnak. Az itt kialakult szubalpin klíma biztosítja a tiszta, friss, 800-900 méter magasságon kialakult magashegyi levegőt. Ez a klíma, illetve a magashegyihez hasonló biológiai hatások tették lehetővé, hogy Kékestetőt 1963-ban klimatikus gyógyhellyé nyilvánítsák.

Kékes nevezetes építménye az ország csúcsát jelentő TV-torony, amely a hazai televíziózás hőskorát idézi 1958-ból, bár mai formáját a nyolcvanas években nyerte el. Fedett részén körpresszó működik, a nyitottban kilátó, mindkét helyről nagyszerű a látvány. Túraútvonalak megkerülhetetlen állomása, de itt találjuk az ország leghosszabb lesiklópályáját is.

1034 m

(c) hetedhetorszag.hu

A csúcson 1985. augusztus 20. óta egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot.

Kékesi Észak Erdőrezervátum

Magyarországon is található egy nagyon kicsi "őserdőfolt". Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, a Kékesi Észak Erdőrezervátum, amely hazánk egyetlen őserdeje. Ez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan nem vagy nagyon kevés emberi hatás érte a területet. A klímaváltozás szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek az őserdőknek nagyon magas a szénd-dioxidot megkötő képességük. Kutatók kimutatták, hogy még egy 400 éves erdő is a tárolás mellett folyamatosan köt meg szén-dioxidot.

Kékestetői tévétorony és kilátó

A kékesi adótoronyban található kilátót és körpresszót érdemes felkeresni, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé. Szerencsésebbek északra még a Tátra vonulatait is felfedezhetik. A torony magassága 176 m, a nyitott kilátó 45 m, a körpresszó 42 m magasan helyezkedik el.

Kardióösvény

A kardióösvény felnőtt és senior korosztály számára elsősorban az egészségmegőrzésre és regenerációra kínál alternatívát. A kardióösvény a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai együttműködésével jött létre.

Az érdeklődők egészségi állapotuknak megfelelően három nehézségi fokú, eltérő hosszúságú és szintemelkedést tartalmazó, jelzett útvonalon tehetnek rövid kirándulást Kékestető környezetében. A kardiókörutak megismerését többek között a csúcskő közelében elhelyezett információs tábla segíti.

A kardióösvény egyénileg és vezetett formában is bejárható.

Kékestető Sícentrum

Kékestetőn két fő lesiklópálya található: a meredekebb északi (600 m hossz, 180 m szintkülönbség) és a lankásabb déli (1800 m hossz, 230 m szintkülönbség), ez Magyarország leghosszabb sípályája.Tartomány:Heves
Cím:Kékestető
GPS: 47° 52′ 15.04524″, 20° 0′ 38.34″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward