» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Elképesztő helyen nyílt meg Reinhold Messner új múzeuma, amelyből lenyűgöző a kilátás a Dolomitokra.
A olasz Dolomitokban, a dél-tiroli Plan de Corones-en (Kronplatz), 2275 magasban található múzeumot nem könnyű elérni, de a jutalom, amely a hegytetőn várja a látogatókat megéri az erőfeszítést.

Reinhold Messner híres hegymászó hatodik és egyben utolsó múzeumát a világszerte ismert Zaha Hadid tervezte.

Az MMM Corones néven futó létesítmény fényképeken és Messner használati tárgyain keresztül mutatja be a hegymászó életét. Ő volt az első, aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Mount Everestet (Peter Habeler osztrák mászóval kiegészülve) és a 14 nyolcezrest (8000 méter feletti csúcsok) is ő mászta meg elsőként.

A két évig épülő beton építmény a hegy belsejében található. Egy bejárat vezet be a földalatti termekbe és galériákba, az épület végén három kilátó nyílik a szabadba gyönyörű panorámát kínálva az alpesi tájra. Mivel a három emeleten elterülő kiállítás a szikla belsejében kapott helyet, ezért megtartja az állandó belső hőmérsékletét.

A múzeum belső tereit Reinhold Messner saját kezűleg tervezte: "Az MMM Corones-ban a modern hegymászás történetét és fejlődését mesélem el, a felszereléstől és az elmúlt 250 éves fejlődésétől a világ leghíresebb hegyeinek a diadaláig és tragédiájáig: köztük a Matternhorn, a Cerro Torre és a K2. Hihetetlenül izgalmas a történetmesélés ilyen magasságokból." A projekt nehézségeit jól jellemzi, hogy Messner a „15. nyolcezresének” nevezi.

Messner nem tervez több múzeumot, érdemes felkeresni a korábbi ötöt is, mindegyik Dél-Tirol festői helyszínein található.

MMM Firmian. A Bolzano közeli Sigmundskron kastélyban található múzeum a hegymászás történetével és művészetével foglalkozik.

MMM Ortles. A Suldenben, 1900 m magasban található múzeum Dél-Tirol legmagasabb hegyét, az Ortlest, valamint az Örök Jég Birodalmát választotta témájául.

MMM Juval. A Juval kastélyban Messner tibeti gyűjteményét állította ki.

MMM Ripa. A Bruneck kastélyban található múzeum fókuszában a világ hegyi népek életének bemutatása áll.

MMM Dolomites. A Dolomitok szivében, Pieve di Cadore és Cortina d‘Ampezzo között 2180 m magasban, a Monte Rite első világháborús erődjében kialakított múzeum témája a Dolomitok sziklái és a sziklamászás. Az épület kilátójából fantasztikus körpanoráma nyílik a hegyekre.Tartomány:Veneto
Település:Cortina d'Ampezzo
Cím:Kronplatz
GPS: 46° 44′ 19.0734″, 11° 57′ 27.42768″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward