» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Cserhát

Ipolytarnóci Ősmaradványok - Ősvilági Pompeji


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ősvilági Pompejiben az Ősmaradványok területén található érdekességek a bükkábrányi fák, a Miocén park és a Geológiai tanösvény.


A Cserhát és a Karancs dombjai közt megbúvó Ipolytarnóc a földtörténeti örökség egyik páratlan helyszíne, ősmaradványokban leggazdagabb harmadkori lelőhelye. Az egykoron itt virágzó élőhelyet vulkáni katasztrófa pusztította el, ezzel "ősvilági Pompejiként" őrizte meg az emberiség számára.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. 

Újabb leletek előkerülése pedig azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.

Hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok az ősi lábnyomoknál. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen az egyik leglátványosabb program a geológiai tanösvénylátogatás végén várja a vendégeket. A hologramos animáció segítségével az állatokat életnagyságban mutatják be ott, ahol a vulkáni katasztrófa idején éltek; a technológia lehetőséget biztosít arra, hogy a sok száz lábnyom "gazdái" jobban beazonosíthatóak legyenek, az életnagyságú animáció pedig segít, hogy jobban el tudjuk képzelni a mozgásukat, viselkedésüket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fejlesztésének köszönhetően 2020-tól újabb négy ősállat elevenedik meg a geológiai tanösvény túra holografikus vetítésén, a lábnyomok felett. Többek között életnagyságban jelenik meg a 17 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó, a medvekutya is.

Mobil applikáción is elérhető tanösvényhálózat. 2017 őszén jelent meg az Android és IOS app store-ok kínálatában a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás, melynek segítségével okostelefonos tájékoztatórendszert alakítottak ki a területen úgy, hogy az applikáció offline is használható legyen, mivel a közvetlenül a magyar-szlovák határon lévő ipolytarnóci őslényparkban sem a magyarországi, sem a szlovák hálózatok nem elérhetőek. Az alkalmazás telefonokra, tabletekre letölthető térképszelvényeket, és egyenként letölthető túraútvonalakat kínál. A keretprogram lehetőséget biztosít arra is, hogy a vendégek a túra közben fotókat, feljegyzéseket, vagy akár videókat készítsenek anélkül, hogy kilépnének az alkalmazásból, ezeket aztán a saját élménytárban tárolhatják, vagy akár az útvonalat is bemutató élménytúraként megoszthatnak a közösségi csatornákon is.

Lombkorona-tanösvény. A fák lombjai között végigfutó sétány lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére.Tartomány:Nógrád
Cím:Ipolytarnóc
GPS: 48° 14′ 18.10104″, 19° 37′ 34.24512″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward