» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület » Tátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekszik, 960 méter magasan.


Donovaly elsősorban téli sí központként tett szert ismertségre, csak 26 kilométerre van Besztercebányától. Néhány éve azonban már a nyári időszakban is rengeteg attrakciót és szórakozást kínál az oda látogatóknak. Ez a kínálat nem csak a téli, de a nyári szezonban is elsősorban a gyermekes családokat célozza meg.

Nová hoľa hegycsúcs

A korszerű TELEMIX ülőszékes libegő segítségével lehet feljutni a Nová hoľa hegycsúcsra, amely ideális kiinduló hely a Nagy-Fátra hegygerincein való túrázásnak. A kötélpálya a nyári szünidő végéig minden nap 18:00 óráig, félórás időközönként közlekedik. 

A Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomásától csak néhány méternyi távolságra található az e-rollerek kölcsönző helye. A kikölcsönzött rollerhez egy a dóvali térség eredeti településeinek nevezetességeit magába foglaló ajánlott túraútvonalakat tartalmazó áttekintő térképet is adnak.

FunAréna Donovaly kalandpark

A TELEMIX Nová hoľa libegő völgyállomása mellett 2008 nyarán épült meg a FunAréna Donovaly kalandpark. Itt számos olyan attrakció található, amelyek nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is vonzó szórakozást nyújtanak. Ebben a kalandparkban különböző ugródeszkák és kötélmászó pályák állnak a vendégek rendelkezésére. A legnagyobb vonzerőt a toboggan csúszó bobpálya lépezi, amely egyike a Szlovákiában található két ilyen létesítménynek. Ennek pályája a libegő völgyi állomásához közeli lejtőn, csaknem 900 méter hosszon kanyarog a közös start és cél állomásig. A bobpályán a toboggan járművel való utazás során, a 7 ugratónak és 11 éles kanyarnak köszönhetően rengeteg adrenalin fokozó élményben lesz részük. A pálya leggyorsabb szakaszain maximum 45 kilométeres óránkénti sebességet lehet elérni.

A FunAréna részeként 2017 nyarán épült meg a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomása és a bob pálya közelében található Egérke gyermek vízi élménypark. A vízi élménypark a Mišúty településrészen eredő forrásból táplálkozó kis pataknak köszönhetően született meg. Ezt a kis patakot a bobpálya völgyi állomása mellett létesített, a központ legkisebb látogatóinak szórakoztatására szolgáló új vízi attrakciókhoz terelték át. Az élménypark minden egyes része interaktív és a gyermekek maguk szabályozhatják, kipróbálhatják, megfoghatják vagy felpörgethetik azokat. A kötélmászó rámpán kívül további más olyan érdekes attrakciók is a gyermekek rendelkezésre állnak, mint a köves gyermekjátszótér, a halastó, a csúszda, vagy az „Archimédesz”, az „Öntöző”, amelyeken meggyőződhetnek az egyes fizikai törvények érvényesüléséről. Valamennyi korosztály szórakoztatását szolgálja a közkedvelt zárt autópálya (autodrom).   

Donovalkovo

Elsősorban a legkisebb látogatók kedvence az egyedülálló „Donovalkovo” nevű gyermekvároska, amelyhez egy mini farm is tartozik. A városkában kicsinytett üzletek, szolgáltató létesítmények és intézmények várják a csöppségeket és szüleiket. A 3 és 12 év közötti életkorú gyermekek beleélhetik magukat az orvos, a bankár, a javítómester vagy a bolti eladó szerepébe. A 21 házikóból álló épületegyüttesben autójavító műhely, benzinkút, posta, és további más, miniatűr bútorokkal és a valóságos üzletekben vagy műhelyekben is előforduló egyéb tárgyak kicsinyített változatával berendezett szolgáltató egységek találhatók. A városkában rendszeresek az animációs gyermekprogramok, amelyeket gyakorlott animátorok irányítanak.

A mini farmon különböző fajtájú törpe növésű állatokat tartanak. A dóvali (Donovaly) farm szamárnak, alpakának, törpe lónak, falabellának, kis kecskéknek, juhoknak, nyulaknak és tengeri malacoknak ad otthont. A gyerekek mintegy valódi gazdaként gondozhatják az állatokat. A gondozók felügyelete mellett, azokat etetve, tisztítva és fésülve tölthetnek el felejthetetlen pillanatokat az állatok társaságában. A kis gazdaként eltöltött idő végén minden résztvevő egy farmer igazolványt kap ajándékba. Ennek a szórakoztató létesítménynek egy közlekedési játszópark is a részét képezi, ahol elektromos és pedálos autók, rollerek, kerékpárok állnak a kis látogatók rendelkezésére. Ebben a közlekedési játszóparkban a gyermekek megismerkednek a közúti közlekedés alapvető szabályaival, majd a „vizsga” sikeres letétele után saját járművezetői igazolványt is kapnak.

Habakuky mesevilág

A Pavel Dobšinský mesevilágát megelevenítő, a Nová hoľa hegycsúcsra vezető libegő völgyi állomásától csak néhány méternyi távolságra található a HABAKUKY mesefalu.

Habakuky, Donovaly, Szlovákia, Ország, Tündérmese

A Habakuky mesevilágot 15, nem szokványos elnevezésű, sajátos építészeti stílusú házikó, tojáshéj várkastély és a hozzá tartozó tó, valamint egy szabadtéri színpad és nézőtér alkotja. Az éhenkórászok a Lakomázóban kapható és eredeti mesés csomagolásban tálalt ízletes ételekkel csillapíthatják éhségüket. A házikókat, a mesebeli jelenteken kívül, a hagyományos és nem hagyományos mesterségeket ismertető érdekes tárlatok és bemutatók egészítik ki. A gyerekek a szomszédos réten állatokkal találkozhatnak, mászókákon, hintákon mulathatják az időt. A látogatók nyáron egy tűzrakó hellyel ellátott fedett lugasban foglalhatnak helyet és fogyaszthatnak frissítőket. A mesevilágban csak mesepénzzel – arany és ezüst Habakukokkal - lehet fizetni. A látogatók ezeket a pénzeket – mint eredeti szuveníreket – magukkal is vihetik.Tartomány:Besztercebányai kerület
Település:Donovaly
GPS: 48° 52′ 44.52888″, 19° 13′ 26.20812″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward