» Szlovákia

» Szlovákia » Zsolnai kerület » Tátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Chopok az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa. Szlovákia legjobb síterepe a Jasná síközpontban található, itt a téli sportok kedvelői a Chopok északi és déli oldalán hódolhatnak szenvedélyüknek.


Alacsony-Tátra Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Az utóbbi években több új szálloda, autóskemping, ülőfelvonó és turistaközpont épült, létesült. Ennek ellenére a hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok (2024 m) - Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.

Jasná Szlovákia egyik leglátogatottabb síközpontja. Az észak Chopok sírégió az Alacsony-Tátra központi részén fekszik, ott van az ország legnagyobb összefüggő 5 csillagos minősítésű pályarendszere. A nagyrészt mesterséges hóval fedett pályák hossza pedig 50 kilométer, vannak pályák kezdőknek és gyakorlottaknak is.

Jasna a túrasízés, sífutás, freeride szerelmesei számára is kiváló lehetőségeket kínál, de kutyaszánversenyeket is szerveznek itt.

A 2022/23-as szezonra a síközpont beruházott egy új, 15 személy utaztatására alkalmas kabinos felvonóba, amellyel gyorsabb a feljutás a Chopok csúcsára. A téli szezon alatt gyakorlatilag az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jasná síközpontba. A vendégek leteszik gépkocsijaikat a díjtalan deménvölgyi (Demänovska dolina) P+R parkolóban, ahonnan 15 percenként indulnak a buszok, amelyek a Chopok déli oldalán is rendelkezésre állnak.

A 2024 méteres magasságban lévő csúcsot mindkét oldalról kabinos lifttel el lehet érni. A Chopoki csúcson egy Rotunda névre hallgató panoráma étterem várja a vendégeket. Gyerekeknek Sárkánypark (Drakopark).

2012 óta felvonó kötik össze a hegy déli és északi oldalát.

Chopok délről, a Sebes-ér völgyéből (Bystrá dolina), Brezno felől, valamint észak felől, a Deménfalvi-völgybőlJasná-ról is elérhető.

Déli oldalról

Völgyállomás: Krupová. Innen indul a kabinos, kétszakaszos kötélpálya a Chopok, hegyállomásra. Egészen Srdiečko-ig (1213 m) tudunk kocsival felmenni.

Középállomás: Kosodrevina. Kosodrevina, innen akár gyalog, akár a libegővel is lemehetünk a legalsó állomáshoz, a Krupová nagy parkolójához. A középállomás épületének felső szintjén kis kiállítást láthatunk a Chopok felvonóinak történetéről.

Hegyállomás: Chopok. A középső állomástól, Kosodrevinától (1494 m), egy modern, kabinos drótkötélpálya visz fel a 2004 m magasságban épült extravagáns kinézetű hegyi állomáshoz, a Rotunda Chopokhoz. A 2012-ben épült kör alakú épület magában foglalja a déli és az északi oldal drótkötélpályáinak hegyi állomását, van benne egy fedett panoráma terasszal rendelkező önkiszolgáló étterem és egy, a déli oldalra néző hatalmas nyitott terasz, amelynek egyik oldalában a Chopok jelképének számító gigantikus fém sárkány áll őrt. A Rotunda ráadásképp hotelként is működik, 3 minden igényt kielégítő szobájában éjszakázhatunk. Természetesen ajándékboltot és mosdókat is találunk az épületben.

Érdemes felmászni a Chopok legmagasabb, keleti sziklapiramisára (2024 m), ahonnan kedvező időjárás esetén szinte az egész Felvidéket belátjuk. Keletre és nyugatra az Alacsony-Tátra főgerince, keleti irányban a legmagasabb csúccsal, a Gyömbérrel (Ďumbier) (2043 m), délre a hegység hosszú oldalvölgyei, azokon túl a Selmeci-, Körmöci-hegység csúcsai, messze nyugatra a Nagy-Fátra, északnyugatra a Kis-Fátra jellegzetes vonulata látható. Jó időben talán a legkatartikusabb élmény, északra, a Liptói-medencén túl a Magas-Tátra csipkézett hegyláncának sziluettje.

A csúcsot jól kiépített, lapos sziklákkal kövezett szerpentinen érjük el. A Chopokról remek túrákat lehet tenni akár keletre, a Gyömbérre, a Štefánik-menedékházhoz, vagy a nyugati irányban a Deres- és a Katlan-hegyek felé.

Északi oldalról

Az új, mind az öt felvonóra érvényes jegytípussal könnyen át lehet menni a hegy másik oldalára, mind délről, mind pedig északról. 

Völgyállomás: Jasna. Az alsó állomás környékén több nagy szállodát találunk, a legkellemesebb sétát, az innen 10 percre fekvő, csodaszép Verbici-tó (Vrbické pleso) partjára tehetjük. Az 1113 m magasan fekvő természetes gleccsertó 1975 óta természetvédelmi terület. A lucfenyők övezte tavacska mindösszesen 115 m hosszú és 62 m széles, legnagyobb mélysége 8 m. Nyugati partján fut a Deményfalvi-völgyi tanösvény a sárga és a kék turistajelzésekkel, másik partján jelzetlen, de gondozott ösvény vezet. Több helyen találunk pihenőpadokat, asztalokat. A gyermekes családokat jól felszerelt erdei játszóterek várják több helyen is.

Középállomás: Priehyba. Jasná, felvonójának felső szakasza Priehyba állomásról (1342 m) megy fel a Chopok tetejére. Ez is egy modern, kabinos drótkötélpálya, amely a legnagyobb szintkülönbséget, 660 métert hidal át. Priehyba állomáson a Funibar hívogatja a vendégeket egy jó kis játszótérrel felszerelkezve. Innen a szintén vadonatúj, merészen ívelő acélpályájú, katica alakú fülkéjű siklóval mehetünk egy szinttel lejjebb, a Jasná állomásra (1226 m). Az utolsó szakasz egy 110 m szintkülönbségű, kényelmes, lassan haladó nyitott libegő, amely a Bielá Púť (1117 m) völgyállomásához közlekedik. A barlangjairól híres Deménfalvi-völgyből idáig lehet feljönni gépkocsival, hatalmas, ingyenes parkolók szolgálják az autósok kényelmét. Az alsó állomáson étterem, játszótér és egy kis víztározó, amelyen csónakázni és vízibiciklizni is lehet, várja a turistákat.

Hegyállomás: ChopokTartomány:Zsolnai kerület
Cím:Jasná
GPS: 48° 58′ 5.49336″, 19° 34′ 55.5168″
Honlap: https://www.jasna.sk/hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward