» Spanyolország

» Spanyolország » Murcia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vár két hatalmas ágyúval a Cartagena-öblöt védte.


Az itt élő britek "Mazarone ágyúinak" isnevezik ezeket a fegyvereket, nem csak a hivatalos nevet nem használva, hanem némi költői szabadságot is felhasználva, hogy a közeli város nevét, Mazarrónt rosszul ejtsék ki, hogy rímeljen a "Navarone"-ra. Az összehasonlítás nem minden indoklás nélkül való.

Az ágyúüteget azért építették, hogy megakadályozzák, hogy az öbölbe behajózó ellenséges hajók megtámadják a fontos cartagenai kikötőt és katonai arzenált. 

A Bateria de Castillitos katonai épületei kiterjedtek, és a Disney-készletekre emlékeztető díszes, cirkalmas stílusban épültek. Sokukba be lehet nézni, beleértve az ágyúvédelmi bunkereket és a tornyokat is. A látogatás fénypontjai azonban a hatalmas 381 mm-es lövegek, amelyek 17 méter hosszú csövei egy-egy hatalmas toronyba vannak szerelve.

Ezeket az ágyúkat csak egyszer lőtték ki akció közben. Ez a spanyol polgárháború idején történt, a köztársasági erők által Franco nacionalista flottája ellen 1937 áprilisában (Cartagena erősen köztársasági erősség volt).

Csak 1994-ben vonták ki a szolgálatból, de a második világháború óta a haditengerészeti támadó fegyverzet fejlődését figyelembe véve, valószínűleg sok éven át csak szimbolikus jelentőséggel bírtak. A Vickers vállalat gyártotta őket az Egyesült Királyságban 1927-ben és 1928-ban. Ezeket a hatalmas ágyúcsöveket gőzvontató motorok vontatták fel a meredek, kanyargós úton. 

Miután alaposan megnéztük az ágyúkat és a katonai épületeket, világossá válik, hogy ezek nélkül is sokan hajlandóak lennének végigmenni a hosszú és kanyargós (és nyilvánvalóan könnyen védhető) úton, csak azért, hogy megnézzék a kilátást (parkolási lehetőség viszonylag bőségesen van, és a visszafordulás sem okoz gondot). Nagyjából nyugatra tekintve a Mazarrón-öböl csillogó vizeire bámulunk, az ellenkező irányban pedig Cartagena hatalmas öblére tekintünk. Egy napsütéses napon nincs is jobb tengerparti kilátás Spanyolországban.

 Tartomány:Murcia
Cím:Cartagena

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward