» Hollandia

» Hollandia » Gelderland

Bennfentes tippek: Zutphen, Zwolle és Deventer


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zutphen, Zwolle és Deventer felfedezése.


A levegőben már friss szellő íze van, de még nem vagytok a tengeren. A tégla mindenféle változatában épült házak egymás mellett sorakoznak az utcákon. Itt gyakran csak két emelet magasak, nem úgy, mint Amszterdamban. Csatornák alig vannak, csak folyók és tavak. És még valami más is feltűnő: sokkal kevesebb turistával találkozik.

A legtöbben azonnal továbbhajtanak Hollandia tengerpartjára, és nem is sejtik, hogy olyan közelebbi szépségeket hagynak ki, amelyek még mindig igazi bennfentes tippek: Zutphen, Zwolle és Deventer, például. Mindegyiknek van egy zárt történelmi óvárosa, amely elképesztő méretű. A középkorban mindannyian Hanza-városok voltak, és szorosabb kapcsolatban álltak a német kereskedelmi metropoliszokkal, mint Lübeck, Hamburg és Köln, mint Hollandiával.

Deventer - olasz hangulat és fesztiválok

Ha egy autóval eltévedsz a hollandiai szűk, régi városok utcáin, az kellemetlen lehet. Még inkább, ha - ami még rosszabbá teszi a helyzetet - rosszul kanyarodik be egy egyirányú utcába. 

Deventerben ez láthatóan nem probléma: nevetve mondják a hollandok, hogy rossz irányba mennek. Felállnak, és arrébb tolják a székeket és az éttermi asztalt, hogy legyen elég hely a megfordulásra. Aztán barátságosan integetnek a német vendégek után.

Deventer ideális a kiránduláshoz. Egy szép nyári estén itt olasz viszonyok uralkodnak: Az egész központban éttermi asztalok sorakoznak kint.

A lüktető központ a hatalmas piactér a régi városmérleggel, az úgynevezett Brinkkel. Onnan minden irányba tovább lehet sétálni. Bármerre megyünk, mindenütt gasztronómiai ajánlatokkal találkozunk. Ott van például a rusztikus DAVO városi sörfőzde.

A sok régi városi ház között van egy modern épület is, amelyet érdemes megnézni: a történelmi városháza díjnyertes bővítése. Az új épület ellentmondásos volt, az első tervezetet a lakosság elutasította. Az elfogadottság növelése érdekében 2264 lakos ujjlenyomatát építették be a homlokzatba nagyméretű műalkotásként.

A Kleine Overstraat révén Deventer is rendelkezik egy tekintélyes bevásárlóutcával.

Deventer egyben fesztiválváros is. Karácsonykor az óváros szűk lépcsőházaiban a 19. századi Londonban érezheti magát. Ekkor kerül itt megrendezésre a Dickens-fesztivál, amelyen több száz jelmezes résztvevő vesz részt. Nyáron a Deventer Op Stelten (Deventer on Stilts) fesztivál mintegy 150 nemzetközi színházi társulatot vonz a városba.

Deventer közvetlenül az Ijssel folyó, a Rajna legészakibb torkolatának partján fekszik. A folyó itt nem szűk fűzőben folyik, hanem sok mellékággal kanyarog a tájban. Ez teszi Deventer környékét természeti paradicsommá.

Deventer legszebb kilátása a Wilhelmina-hídról, az Ijssel fölött átívelő fehér íves hídról nyílik. Filmtörténelmet írt: 1976-ban Richard Attenborough azonos című háborús filmjében az Arnhem-hidat ábrázolta.

Zutphen

Kicsit délebbre Zutphen az eredeti üzletek városa. Sok Waldorf-iskola van a városban, de számos megfelelő üzlet is, ahol fából készült játékokat, biosajtot vagy kenderből, bambuszból és szójából készült ruhákat kínálnak.

Zutphen az illatok városa is, például amikor csütörtökönként megrendezik a 800 éves heti piacot.

Érdemes meglátogatni az átalakított Broederenkloostert is, amely a város egyik legrégebbi épülete. A szerzetesek egykori kollégiumában egy 15 szobás szálloda, egy söröző és egy étterem található az egykori ebédlőben.

Zwolle

A három város közül a legnagyobb a 130 000 lakosú Zwolle, Overijssel tartomány fővárosa. Nevezhetnénk az átalakított templomok városának is. Az 1309-ben alapított betlehemi templomban szusit lehet enni. A Szent Mihály-templomot, híres barokk orgonájával, többek között művészeti kiállításoknak ad otthont. A domonkos rend testvéreinek gótikus templomában pedig egy kávézóval ellátott könyvesbolt működik.

Az ember itt gyakorlatilag belebotlik a történelembe. Egy ponton az üvegablakon keresztül egy felhúzott lábú csontvázra esik a tekintet. Ezt a Zwollei Ötzit 2010-ben véletlenül fedezték fel építési munkálatok közben. 1316 és 1440 között élt, 1,69 méter magas volt, és a húszas évei elején járt, amikor brutálisan betörték a koponyáját. Bőrszíjjal összekötözve hátrahagyták. A sorsa soha nem hagyta el Zwolle lakóit. Időközben még az arcát is rekonstruálták.

Kelet-Hollandia kézzelfogható előnye, hogy az árak itt lényegesen alacsonyabbak, mint Amszterdamban, Hágában vagy Utrechtben. Ami szintén feltűnő az ország nyugati részéhez képest, az a szívélyes kiszolgálás. És általában véve könnyű kapcsolatba lépni az emberekkel.Tartomány:Gelderland
Cím:Zutphen
GPS: 52° 8′ 35.5992″, 6° 12′ 15.99876″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward