» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Selmecbánya Szlovákia legrégebbi és legjelentősebb bányavárosa. Gazdagságát és hírnevét főleg a színes- és nemesfémek érceinek köszönheti, amelyeket több mint ezer évig bányásztak itt.
A város első fénykora a 15-18. század között volt, amikor „Ezüstváros” néven lett ismert, mivel ezüstöt és aranyat bányásztak itt. 

A bányatisztképző iskolát III. Károly 1735-ben alapította Selmecen. Az intézményt Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelte. Az oktatást akkoriban késő reneszánsz és barokk épületekben folytatták.

Az érdekesebb látnivalók közé tartozik még a Szentháromság tér és a Városháza tér, illetve a múzeumként funkcionáló Óvár.

Csontváry Kosztka Tivadar: Selmecbánya látképe (1902)

Selmecbánya központja

Selmecbánya festői és fotogén város. A szűk völgyben templomok, gazdag bányászok palotái és városi házak állnak, a fölöttük található hegyekben kis bányászházak guggolnak, mindezt pedig romantikus utcák és lépcsők százai kötik össze. Ne hagyja ki a selmeci korzót – a Tortuár emelt sétányát, a Rózsa utcát. A gyönyörű kilátásért érdemes magasabbra gyalogolni.

Bányák

Kár lenne kihagyni Selmecbányán a bánya látogatását. Köpennyel, sisakkal és bányászlámpával felszerelve leszállhat a föld alá és a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogyan bányásztak a múltban. Válasszon a négy lehetőség közül, időtől, helytől és nehézségtől függően. Rövid távú tartózkodás esetén nézze meg legalább a rövid és egyszerű Mihály aknát közvetlenül a Szentháromság tér alatt.

Bányatavak

A selmeci bányatavak a hazaiak és a látogatók kedvencei is. A bányászok valaha egy hihetetlen vízerőművet építettek, a hatvan egymással összekötött víztározó a virágzó bányászat számára szolgáltatott energiát. 24 maradt meg, harmóniában a természettel. Fürdőzésre, csónakázásra, horgászatra, télen pedig korcsolyázásra és romantikus sétára alkalmasak. A Veľká vodárenská (Nagy víztározó) tótól, amelynek türkiz színű a vize, mindössze 15 percnyi séta választja el a Szentháromság térről.

Kálvária

A selmeci kálvária Európa legszebb barokk kálváriái közé tartozik. A Scharfenberg dombtetőn áll, mindegyik oldalról látható és átfogó kilátást nyújt a selmeci kalderára. Felújítása után a régió egyik leglátogatottabb helye.

Botanikus kert és Bányászati Akadémia

Selmecbányán minden felfelé vagy a dombról lefelé található. Jól esik erőt gyűjteni a régi botanikus kertben, ahol vörösfenyők és japán cédrusok találhatók. A kert a híres Bányászati Akadémia épületeit veszi körül, amely az első ilyen egyetem volt a világon.

Új kastély

A kálváriával együtt Selmecbánya következő vizuális ikonja. Sziluettje egyedülálló Európában, rakétára emlékeztet. Az új kastély erődként és jelzőtoronyként szolgált a közép-szlovákiai bányászvárosok védelmi rendszerében a török veszély idejében. Ma kiállítás található itt a “törökellenes” harcokról, fegyverekkel és kilátással a környékre. Nem messze zsidó templom található.

Régi kastély

A város régi szíve és rövid történelmi képe. Az első templom volt, az impozáns hajó több mint 1000 személyt fogadott be. Stratégiai fekvése volt, így először erődített volt, később pedig erőddé építették át. Ma pipakészítő műhely, kovács kiállítás, a Himmelsreisch toronyban régi kínzókamra, a Kálvária eredeti szobrainak kiállítása és egyebek találhatók itt. 1900 óta az első múzeumok egyike.

Kammerhof

A Kammerhof a 16. század felében alakult, több városi ház összekötésével. Fokozatos átépítésekkel a korhoz képest impozáns épület keletkezett, az összes építészeti stílus elemeivel. A bányákat, kohókat és pénzverdéket igazgató hivatal székhelye volt Közép-Szlovákiában. Ma a Kammerhof kiállításain a szlovákiai bányászatról és a híres Bányászati Akadémiáról tudhat meg a legtöbbet, bányászati berendezések és laboratóriumi felszerelések modelljei találhatja meg. Nagyszerű Gyerekműhelyek kerülnek itt megrendezésre.

Szt. Katalin templom

A későgótikus Szt. Katalin templom Selmecbánya legszebb templomai közé tartozik. Az eredeti főoltár a kiváló M.S. mester műhelyéből származott. Az egyetlen kép a híres gyűjteményből, az Úr születése, nálunk a szentantali templomban található, két szobor a régi oltárról a Jozef Kollár Galériában található.

Kastély és múzeum Szentantalon

A legjobb szlovákiai múzeumok közé tartozik. Egészen 1944-ig Coburg bolgár cár élt itt, ezért maradt fenn a kastély úgy mint rég. A több ezer trófeát a folyosón, az eredeti tapétákat, híres festők festményeit a gyönyörű bútorok gyűjteménye koronázza. Az arany szalont Mária Terézia ajándékozta lányának Mária Antoinettnek nászajándékba. Az egész alsó szinten vadászati kiállítás található. A kastélyt park veszi körül.

Bacsófalvi-bányató és Sitno

Sitno mélyén a régi legenda szerint elátkozott lovagok vannak, akik egyszer eljönnek a szlovákok segítségére. Európa egyik első turista szakasza turistaösvényeket jelölt itt ki és kilátót épített. Sitno szikláiról egyedülálló kilátás nyílik az egész környékre. A helyet kultusszá emeli a bacsófalvi-bányató, a régió egyik legszebb tava. Csónakázni és fürödni lehet itt, a gyerekeket tanyasi mini állatkert várja. A Sitnóra 1,5 óra alatt lehet feljutni, a kirándulást legalább fél napra tervezze.

A selmeci régió

A selmeci régió északon bányászati településekre, délen pedig termékenyebb falvakra alakult. Hodrushámor és Hegybánya bányafalvakban műszaki emlékek és bányászati épületek találhatók, a dombtetőkön bányászati házak vannak szétszóródva. A déli települések a bányászokat látták el. Fennmaradt itt a falusi építészet és a népszokások varázsa. Vihnyén és Szklenófürdőn gyógyfürdők voltak. A középkori templom Illésen és a román kori rotunda Bagyanban meglepetés a régi építészet kedvelői számára. Mindez a selmeci hegyek és bányatavak gyönyörű környezetében található.

A selmeci kerékpárutak

A selmeci “Kerékpárral a bányatavakhoz” kerékpárutak erdei utakon vezetnek a bányatavak mentén. A természetből, tavakból és műemlékekből származó élményekre irányuló specializálódás, valamint a biztonságra való törekvés, szabadidős kerékpárosok és gyermekes családok számára is megfelelővé teszi az útvonalak. Található itt családi zóna, nehezebb útvonalak Selmecen keresztül a Kálváriára, és valóban nehéz útvonalak is. 250 km körút és összekötő út található, jó terepjelzés, térképek és GPS adatok.Tartomány:Besztercebányai kerület
Település:Selmecbánya
Cím:Banská Štiavnica
GPS: 48° 27′ 16.43652″, 18° 54′ 9.67234″
Honlap: https://www.banskastiavnica.travel/hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward