» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Selmecbánya Szlovákia legrégebbi és legjelentősebb bányavárosa. Gazdagságát és hírnevét főleg a színes- és nemesfémek érceinek köszönheti, amelyeket több mint ezer évig bányásztak itt.


A város első fénykora a 15-18. század között volt, amikor „Ezüstváros” néven lett ismert, mivel ezüstöt és aranyat bányásztak itt. 

Mátyás király 1470-ben Selmecbányát Beatrix királynénak adományozta.

A bányatisztképző iskolát III. Károly 1735-ben alapította Selmecen. Az intézményt Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelte. Az oktatást akkoriban késő reneszánsz és barokk épületekben folytatták.

Az érdekesebb látnivalók közé tartozik még a Szentháromság tér és a Városháza tér, illetve a múzeumként funkcionáló Óvár.

Csontváry Kosztka Tivadar: Selmecbánya látképe (1902)

Selmecbánya központja

Selmecbánya festői és fotogén város. A szűk völgyben templomok, gazdag bányászok palotái és városi házak állnak, a fölöttük található hegyekben kis bányászházak guggolnak, mindezt pedig romantikus utcák és lépcsők százai kötik össze. Ne hagyja ki a selmeci korzót – a Tortuár emelt sétányát, a Rózsa utcát. A gyönyörű kilátásért érdemes magasabbra gyalogolni.

Bányák

Kár lenne kihagyni Selmecbányán a bánya látogatását. Köpennyel, sisakkal és bányászlámpával felszerelve leszállhat a föld alá és a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogyan bányásztak a múltban. Válasszon a négy lehetőség közül, időtől, helytől és nehézségtől függően. Rövid távú tartózkodás esetén nézze meg legalább a rövid és egyszerű Mihály aknát közvetlenül a Szentháromság tér alatt.

Bányatavak

A selmeci bányatavak a hazaiak és a látogatók kedvencei is. A bányászok valaha egy hihetetlen vízerőművet építettek, a hatvan egymással összekötött víztározó a virágzó bányászat számára szolgáltatott energiát. 24 maradt meg, harmóniában a természettel. Fürdőzésre, csónakázásra, horgászatra, télen pedig korcsolyázásra és romantikus sétára alkalmasak. A Veľká vodárenská (Nagy víztározó) tótól, amelynek türkiz színű a vize, mindössze 15 percnyi séta választja el a Szentháromság térről.

Kálvária

A selmeci kálvária Európa legszebb barokk kálváriái közé tartozik. A Scharfenberg dombtetőn áll, mindegyik oldalról látható és átfogó kilátást nyújt a selmeci kalderára. Felújítása után a régió egyik leglátogatottabb helye.

Botanikus kert és Bányászati Akadémia

Selmecbányán minden felfelé vagy a dombról lefelé található. Jól esik erőt gyűjteni a régi botanikus kertben, ahol vörösfenyők és japán cédrusok találhatók. A kert a híres Bányászati Akadémia épületeit veszi körül, amely az első ilyen egyetem volt a világon.

Új kastély

A kálváriával együtt Selmecbánya következő vizuális ikonja. Sziluettje egyedülálló Európában, rakétára emlékeztet. Az új kastély erődként és jelzőtoronyként szolgált a közép-szlovákiai bányászvárosok védelmi rendszerében a török veszély idejében. Ma kiállítás található itt a “törökellenes” harcokról, fegyverekkel és kilátással a környékre. Nem messze zsidó templom található.

Óvár

Selmecbánya központjának fő látványossága az UNESCO Világörökség részeként jegyzett Óvár, amely eredetileg nem erődítménynek épült. A töröktől való félelem késztette a városlakókat arra, hogy a magaslaton álló, 1200-as években emelt Szűz Mária plébániatemplomot megerősítsék.

A várat az 1500-as évek első felében építették, részben a román és gótikus stílusjegyeket is hordozó templomból. 

Ma pipakészítő műhely, kovács kiállítás, a Himmelsreisch toronyban régi kínzókamra, a Kálvária eredeti szobrainak kiállítása és egyebek találhatók itt. 

Az Óvár tornyában egy Haydt Kristóf nevű órásmester lakott. A híres kézműves mindenféle szerkezethez értett, részben ezért kereste fel őt egy idegen gróf különös kéréssel. 1705 végén ismeretlen úr érkezett a városba, aki gróf Cotten János Zsigmondnak nevezte magát, és II. Rákóczi Ferenc kapitányaként mutatkozott be az embereknek.

Cotten gróf az órásmesternek azt a történetet mesélte, hogy Rákóczinak tetemes pénzösszegre van szüksége a szabadságharc finanszírozásához. Végül az idegennek sikerült rávenni a mestert, hogy segítsen. Haydt Kristóf a titokzatos gróf támogatásával a toronyban egy pénzverőgépet állított fel, melynek segítségével ragyogó pénzérméket verettek. A rézlibertásokról természetesen a fejedelem mit sem sejtett, a legnagyobb titokban zajlott a hamis pénzek gyártása.

Egy darabig szépen jövedelmezett a pénzgyártás, de egy alkalommal az órás felesége Besztercebányán egy formás malacért próbált fizetni a réztallérokkal, amikor az árus gyanút fogott. Hamar híre ment a környéken, hogy hamis pénzt vernek Selmecbányán. Annak rendje és módja szerint tömlöcbe vetették a pénzcsinálókat és az órás feleségét, és a büntetésük sem maradt el. Azokban az években a pénzhamisítók hazánkban tetteikért halállal lakoltak, de Rákóczi megkegyelmezett, és 1706 májusában Lengyelországba száműzte Haydtékat.

Kammerhof

A Kammerhof a 16. század felében alakult, több városi ház összekötésével. Fokozatos átépítésekkel a korhoz képest impozáns épület keletkezett, az összes építészeti stílus elemeivel. A bányákat, kohókat és pénzverdéket igazgató hivatal székhelye volt Közép-Szlovákiában. Ma a Kammerhof kiállításain a szlovákiai bányászatról és a híres Bányászati Akadémiáról tudhat meg a legtöbbet, bányászati berendezések és laboratóriumi felszerelések modelljei találhatja meg. 

Szt. Katalin templom

A későgótikus Szt. Katalin templom Selmecbánya legszebb templomai közé tartozik. Az eredeti főoltár a kiváló M.S. mester műhelyéből származott. Az egyetlen kép a híres gyűjteményből, az Úr születése, nálunk a szentantali templomban található, két szobor a régi oltárról a Jozef Kollár Galériában található.

Kastély és múzeum Szentantalon

A legjobb szlovákiai múzeumok közé tartozik. Egészen 1944-ig Coburg bolgár cár élt itt, ezért maradt fenn a kastély úgy mint rég. A több ezer trófeát a folyosón, az eredeti tapétákat, híres festők festményeit a gyönyörű bútorok gyűjteménye koronázza. Az arany szalont Mária Terézia ajándékozta lányának Mária Antoinettnek nászajándékba. Az egész alsó szinten vadászati kiállítás található. A kastélyt park veszi körül.

Bacsófalvi-bányató és Sitno

Sitno mélyén a régi legenda szerint elátkozott lovagok vannak, akik egyszer eljönnek a szlovákok segítségére. Európa egyik első turista szakasza turistaösvényeket jelölt itt ki és kilátót épített. Sitno szikláiról egyedülálló kilátás nyílik az egész környékre. A helyet kultusszá emeli a bacsófalvi-bányató, a régió egyik legszebb tava. Csónakázni és fürödni lehet itt, a gyerekeket tanyasi mini állatkert várja. A Sitnóra 1,5 óra alatt lehet feljutni, a kirándulást legalább fél napra tervezze.

A selmeci régió

A selmeci régió északon bányászati településekre, délen pedig termékenyebb falvakra alakult. Hodrushámor és Hegybánya bányafalvakban műszaki emlékek és bányászati épületek találhatók, a dombtetőkön bányászati házak vannak szétszóródva. A déli települések a bányászokat látták el. Fennmaradt itt a falusi építészet és a népszokások varázsa. Vihnyén és Szklenófürdőn gyógyfürdők voltak. A középkori templom Illésen és a román kori rotunda Bagyanban meglepetés a régi építészet kedvelői számára. Mindez a selmeci hegyek és bányatavak gyönyörű környezetében található.

A selmeci kerékpárutak

A selmeci “Kerékpárral a bányatavakhoz” kerékpárutak erdei utakon vezetnek a bányatavak mentén. A természetből, tavakból és műemlékekből származó élményekre irányuló specializálódás, valamint a biztonságra való törekvés, szabadidős kerékpárosok és gyermekes családok számára is megfelelővé teszi az útvonalak. Található itt családi zóna, nehezebb útvonalak Selmecen keresztül a Kálváriára, és valóban nehéz útvonalak is. 250 km körút és összekötő út található, jó terepjelzés, térképek és GPS adatok.Tartomány:Besztercebányai kerület
Település:Selmecbánya
Cím:Banská Štiavnica
GPS: 48° 27′ 16.43652″, 18° 54′ 9.67234″
Honlap: https://www.banskastiavnica.travel/hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward