» Magyarország

» Magyarország » Zala » Zala


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Zala megye délnyugati szegélyén kanyargó Mura folyó a Kerka torkolatától a Drávába ömléséig alkot határzónát Magyarország és Horvátország között. Az országhatár és a Zalai-dombvidék markáns délnyugati pereme között elhelyezkedő terület a Mura mente.


A Mura folyó Ausztriában, A Hohe Tauern hegységben ered, 1764 m magasságban. Teljes hossza 454 km, amelyből csak a legalsó szakasz (48 km) - annak is csak a bal partja - esik Magyarországra.

A magyar szakaszon a tájképet a gyors sodrású és szeszélyes Mura folyó időszakos árvizei, zátonyokat, új partszakaszokat, szigeteket, holtágakat építő és romboló tevékenysége határozza meg. Az így kialakult értékes élőhelyek viszonylag természetes állapotban maradtak meg, mivel a határsáv közel ötven éven át katonailag elzárt terület volt. A határőrség nyomai (futóárkok, bunkerek, géppuskafészkek) ma is láthatók. 

A szűken vett Mura-menti térségbe hat település tartozik bele: Muraszemenye, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári, Murakeresztúr.

A magyarországi Mura-völgy geológiailag is jól elkülöníthető két szakaszra oszlik: egy felső szakaszra Muraszemenye és Letenye között, ahol a Mura közvetlenül a Letenyei -dombság lejtőit követi és egy alsó szakaszra Letenye és Murakeresztúr között, ahol a folyó már eltávolodik a domboktól, ártere lényegesen kiszélesedik és jellegzetes teraszokat alkot.

Ez a vidék egyaránt bővelkedik természeti és kulturális értékekben, kincsekben. A Mura-mente természeti értékeinek megőrzéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy 2007-ben létrejött a Mura-menti Tájvédelmi Körzet, valamint 2012-ben megalakult a horvát-magyar határon átnyúló UNESCO Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum.

A térségben számos unikális természeti érték található. Talán a legkülönlegesebbek a lefűződött, korábbi Mura holtágak, amelyek páratlan szépségük mellett, rendkívül fontos élőhelyet is biztosítanak néhány ritka, védett élőlény számára. De nem mehetünk el az idős famatuzsálemek mellett sem szó nélkül, hiszen egészen varázslatos légkört teremtenek maguk körül. Meg kell még említeni a folyamatosan változó arculatú zátonyokat, valamint a környező települések szőlőhegyeiről a szemünk elé táruló csodálatos panorámát is.

A török harcok, különösen Kanizsa 1690-es felszabadítása idején elnéptelenedett területekre a sűrűbben lakott Muraközből a 18. század első felében horvátok települtek. Nyelvüket életmódjukkal, szokásaikkal együtt sokáig megőrizték.

A tájra jellemzőek a boronás présházak. Több mint félszáz, a népi építészeti hagyományokat őrző boronafalú présház található a letenyei Öreg-hegyen.

A településéket és a szőlőhegyeket járva gyakran találkozhatunk útszéli keresztekkel. Ezek az egykor itt élt emberek vallásosságáról tanúskodó kőkeresztek a lelki eligazodás mellett a földrajzi tájékozódást is segítették, ugyanis gyakran nevezetes helyeken, határokon, mezsgyéken állították fel őket. A Mura-mente hat településén összesen 46 ilyen kereszt található, többségüket a 19. században állították.

Kerékpárút a Mura folyó mentén

A Mura-program részeként 1,5 milliárd forint uniós támogatással csaknem 13 kilométer hosszú kerékpárút épül a folyó magyarországi szakaszán. Mura-menti települések egy részét - Molnárit, Murakeresztúrt és a Somogy megyei Őrtilost - köti össze a kerékpárút.

Többek közt a Murán lehetőség nyílik szervezett csónaktúrákra: a térségbe érkező vendégek Murakeresztúrról vízi-úton el tudnak jutni a Dráva és a Mura folyó összefolyásáig. A Mura folyó mentén megtekinthetik Magyarország épített történelmi emlékét, a Zrínyi-újvárat, a vár feltárt és nemrégiben felavatott kútját. 

A Murakeresztúr mellett épülő bicikliútról leágazások vezetnek majd el a pár száz méterre lévő faluközpontig. A helybeliek kulturális programokkal, mesterségbemutatókkal és gasztronómiai különlegességekkel várják majd a turistákat és szálláshelyet is tudnak biztostani számukra.

Az új kerékpárút a murakeresztúri bányatavakat is érinti majd, ahol szabadidőközpontot szeretnének létrehozni.

Hódvár Vízitúra Kikötő, Muraszemenye

A vízitúra fogadóbázison kenuk és csónakok számára alkalmas kikötő, közvetlenül a parton pihenőhely – padokkal, asztalokkal, a csónaktároló épületben mellékhelyiséggel – várja a vízi túrázókat.

A környék alkalmas egy vagy többnapos vízitúrák lebonyolítására, akár a Kerkáról indulva, majd a Murán és a Dráván folytatva.Tartomány:Zala
Cím:Murakeresztúr
GPS: 46° 21′ 40.85316″, 16° 52′ 31.98792″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward