» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France

Saint Jacques-torony és a Bölcsek Köve


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mi ez a torony, amelyet mintha a rue de Rivoli boltjai között felejtettek volna? Még a legtöbb párizsi sem ismeri titkait, pedig minden nap elhaladnak előtte.


A tornyot a 16. században építették, mint harangtornyot, a hozzátartozó templomot a Forradalom alatt rombolták le. A teljes neve Saint-Jacques de la Boucherie, azaz Mészáros Szent Jakab volt, mivel akkoriban Párizsnak ebben a negyedében voltak a hentesboltok és vágóhidak. Szent Jakabnak ajánlottak mert a Santiago de Compostela-i zarándokúton fekszik. 1965 óta ismét innen indul a híres zarándokút.

A legenda szerint a torony megmentése Blaise Pascalnak köszönhető, aki a kísérleteit a tetőn végezte el. Egy őt ábrázoló szobor ma is látható az aljában.

1836-ban egy még ma is működő meteorológia állomást állítottak fel a torony tetején.

A sír, amely a torony aljában található, Nicolas Flamelé. A legenda szerint ő fedezte fel a Bölcsek kövét, fontos azonban, hogy ezt először csak 200 évvel a halála után írták le. Mivel a környék szinte összes építkezését ő finanszírozta, a legenda szerint a házak homlokzatain különféle jeleket rejtett el az utókor számára. Párizs legöregebb kőháza is az ő nevéhez fűződik (1407), amely a rue de Montmorency 51-es szám alatt található. Állítólag itt végezte alkímista kísérleteit. Ma egy elegáns étterem van benne, de külseje még mindig olyan, mint Nicolas Flamel korában.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:rue de Rivoli
GPS: 48° 51′ 37.82952″, 2° 20′ 31.49268″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward