» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Divat múzeum, több mint 90.000 ruhával és kiegészítővel a 18. századtól a 20. századig.


A Palais Galliera-ban bemutatásra kerülő kollekciókat a korszak leghíresebb szabászai és divattervezői készítették, akik mára kicsit feledésbe merültek (Jean Dess's, Madeleine Vramant, Lola Prusac). A most megrendezésre kerülő kiállításon, mintegy 100 csodálatos ruhadarab és kiegészítő mutatja be a divat fejlődését 1947 és 1957 között: a New Look megszületésétől Christian Dior haláláig.

Párizs az haute couture aranykorában nem véletlen nyerte el a divat fővárosa címet. Az 1950-es években a ruhakészítés és a varrás nem csupán Franciaország első számú gazdasági szektora volt, hanem a divat laboratóriuma!

1947 elején Christian Dior bemutatta első kollekcióját. Véget vetett a katonanős megjelnésnek, "hiszen a háború véget ért" - hirdette! A kollekciójára a sikkes, nőies vonalak voltak a jellemzőek: kiemelte a nők mellének vonalát, derekukat... Ezt az új kollekciót Carmel Snow, a Harper's Bazaar főszerkesztője "New Look"-nak nevezte el. Ez a homokóra alakot mutató stílus sokaknál kiverte a biztosítékot, de ugyanakkor óriási és gyors sikerre tett szert Dior, mellyel az évtized egyik legjelentősebb divattervezőjévé vált.

A konkurensek stílusai is meghatározóak voltak: a Balenciaga vonal, a New Look ellentéte, a Chanel vonal, mely szigorú és egyenes szabású kosztümökkel törte meg a lendületet 1954-ben.

Az 1950-es évek nagy fordulatot hozott az 1929-es gazdasági válság óta megtört francia divatiparnak, ez az időszak nagyban hozzájárult, hogy a francia divat halhatatlanná vált. Elég csak megemlíteni azokat a párizsi divatházakat, melyek világhírűek lettek: Jacques Heim, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Jacques Fath; Pierre Balmain, Christian Dior, Jacques Griffe, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin.

Négyéves felújítási munkálatok után 2020 áprilisában újra megnyílik a párizsi Palais Galliera divatmúzeum. Ez az intézmény ad majd otthont Franciaország első állandó divatkiállításának, amelyet egy az egyben a Chanel cég szponzorált. A cég együttműködésre lépett Párizs városával, hogy finanszírozzák és építsék újjá az állandó kiállítási helyiségeket és a patinás galériát.A Palais Galliera 670 négyzetméteres alagsorában alakították ki a Gabrielle Chanel Rooms elnevezésű állandó kiállítótermet, mely egész évben nyitva tart a nagyközönség számára. A térben megcsodálhatjuk a divat alakulását és fordulópontjait a 18. századtól napjainkig.

 


Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Avenue Pierre 1er de Serbie 10
GPS: 48° 51′ 56.23078″, 2° 17′ 47.87884″
Honlap: http://www.palaisgalliera.paris.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward