» Magyarország

» Magyarország » Somogy


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyékényes legnagyobb nevezetességei a kavicsbányatavak. Az 1920 óta működő bányatavak vize pedig olyan tiszta, hogy egyikük, a Kotró sokáig a megye ivóvíztartalékának számított. A látótávolság a víz alatt akár a 3–8 métert is elérheti. A mély tavakban búváriskola is működik, de a horgászok is kedvelik.


A búvártó a horvát-magyar határ közelében fekszik és – bár mesterségesen hozták létre – lüktet benne az élet. Pontyok, amúrok, csukák, süllők és harcsák élnek benne, a mélysége pedig egyes pontokon a szédítő 30 métert is eléri.

A mélységénél már csak a tó tisztasága a lenyűgözőbb: az úszók akár 10-12 méterre is ellátnak.

Az édesvízi medúzák maximum négy centisre nőnek és az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, legfeljebb más miniatűr lényekre jelentenek veszélyt. A Dél-Ázsiában őshonos élőlények feltehetően akváriumokból kerültek az európai tavakba mintegy száz évvel ezelőtt és kizárólag a kristálytiszta, meleg vízben élnek meg.

A Gyékényesi búvártó – mint ahogy a nevéből is sejthető – a merülők paradicsoma. A tiszta, de mély vízben a kezdők is könnyen kipróbálhatják ezt a sportot. A tó köves fenekére megtisztított roncsokat is elhelyeztek, hogy a búvárok számára még izgalmasabb legyen az élmény.Tartomány:Somogy
Cím:Gyékényes
GPS: 46° 14′ 27.47652″, 16° 59′ 40.84764″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward