» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dunakanyar egyik idegenforgalmi vonzereje a váci ártéri tanösvény, amelyen eredeti valójában vehető szemügyre testközelből a természet.


A cölöpökön álló fapallón 510 méter hosszan sétálhatnak be az érdeklődők a dunai ártér vadonjába, ami az esőerdőkhöz hasonlatos érintetlen élővilágot jelent. Itt 76 madárfaj fészkel, közöttük a jégmadár, a nagykócsag, ugyancsak fellelhető
olyan állatritkaság, mint a hermelin, a hód és a vidra. Az 59 dunai hal közül 30 faj ívóhelye is ebben a természetes környezetben lelhető fel.

Az ártéri erdő a fűz-, nyár-, égerfa természetes társulásában már évezredek óta eredeti helyén található, a honfoglaló magyarokat is ilyen összetételű ligetes erdők fogadták. Az ártéri erdőnek a maga biológiai sokféleségével fontos szerepe van a természeti értékek megőrzésében, s jellegénél fogva a Duna vízminőségére is hatással van, biztosítja az oxigénellátást, a víztisztulást.

Az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt – ilyenkor egyes részei víz alatt is vannak -, de önkéntesek segítségével helyreállítják azt. A pallók állapota ennek ellenére sajnos évről évre romlik és az 510 méter hosszú, korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból néhol hiányoznak is kisebb-nagyobb darabok. Az ösvény jelenleg felújításra szorul.Tartomány:Pest
Település:Vác
Cím:Váci ártéri tanösvény
GPS: 47° 45′ 50.67432″, 19° 8′ 6.04032″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward