» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar

A Szentendrei-sziget felfedezése: Vadromatikus strandok, bicikliutak, fesztiválok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Strandolás- és kirándulástippek a Szentendrei-szigeten.


Települések: Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Surány, Szigetmonostor és Horány.

Surány, Pócsmegyerrel gyakorlatilag egy közigazgatási terület alá tartozik. A mára sokak állandó lakhelyévé vált Pócsmegyer részét képező üdülőövezet, az 1930-as évek elején jött létre Pócsmegyer Nagy-Dunaági határában, és napjainkban már többen lakják, mint az ófalut. 

Surány és Pócsmegyer között található a Pázsit-tó, amelynek egyik felén strandolni, vízibiciklizni és csónakázni, másik felén horgászni lehet. A partszakasz hossza 600 méter, amely kellemes, kavicsos-homokos, délután árnyékos pihenőhelyet nyújt. A gyorsan mélyülő vízhez füvesített partszakasz, játszótér, és egy hangulatos büfé is tartozik.

Szabadstrandok

Kisoroszi Szigetcsúcs. Szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél. A Szigetcsúcson lévő, bő 20 hektáros nyárfás-füzes, galériaerdős terület, ahol alacsonyabb vízállás esetén terjedelmes kavicspadok nyílnak meg. A közeli Rácz-kert büfében megváltott jegy után gyakorlatilag vadkempinges körülmények között lehet sátrazni, akár tíz méterre a vízparttól.

Horányi szabadstrand - Szigetmonostor

Surány. Suránynak több népszerű Duna partja is van, egyiket kavicsos, másikat Surányi homokosként ismerik a helyiek, és utóbbit sokan csak Surány Beachként emlegetik. Egyik terület sem hivatalos strand, ám kedvező fekvése és alacsony, lassan merülő partszakasza miatt kedvelt fürdőző helye hosszú generációk óta kicsiknek, nagyoknak egyaránt. 

Magyarország első kerékpáros Duna-hídja

Folyik az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendrei-szigetre tervezett szakaszának tervezése. Ennek része lesz a Dunabogdány és Kisoroszi közötti kerékpáros Duna-ág-híd.

A jövőbeni bringáshíd a kisoroszi oldalon a Hajós utcánál haladó nyomvonalat, a dunabogdányi oldalon a vízmű területén kialakított hídfőbe becsatlakozó nyomvonalat követi.

A hídon több pihenőpont is lesz, ami azért jó, mert a bringásoknak alkalma lesz megállni útközben és a természet csodájában gyönyörködni. 

Denagyvilág fesztivált Szigetmonostoron

2024. július 5. és 7. között rendezik meg a Denagyvilág fesztivált Szigetmonostoron, ahol koncertekkel, irodalmi előadásokkal és gyerekeknek szóló programokkal is várják a látogatókat.

A Szentendrei-szigeten számos alkotó van otthon, zenész, zenei menedzser, grafikus, nyomdász, fotós és még számos szakma képviseljőjének összefogásával jött létre tavaly első ízben a Denagyvilág fesztivál, amely az első próbaszezon után az idén is várja a közönséget.

A fesztiválon számos zenei műfaj megjelenik, a dzsessztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával.

A nagyszínpadon neves világzenei együttesek lépnek fel: pénteken a Hét Hat Club kezdi az estét, majd Szabó Balázs Bandája folytatja, végül a Gypo Circus lép fel. Szombaton a Zűrös Banda indítja a programot, majd a Góbé hallható, végül az estét a Parno Graszt zárja.

A fesztiválon Lisztes Jenőt és Cimbalom Projektjét is hallhatja a közönség, továbbá Szirtes Edina Mókus és kvartettje is fellép. Dresch Mihály és Borbély Mihály is szerepel a fesztiválon, valamint Mr. Moodburn, Nagy Ádám triója, a Zsiványjazz és Németh Juci és G. Szabó Hunor is hallható. Vasárnap a Mosaeic, valamint Horváth Sára Nina énekesnő Ninshar projektje várja a közönséget.

Szirtes Edina Mókus nemcsak mint előadó érkezik a rendezvényre, hanem saját udvara is lesz, a Mókuskert, ahol zenés és irodalmi programok várják az érdeklődőket. Rohmann Ditta csellóművész és Szirtes Edina Mókus közös duója nyitja meg a helyszínt, hogy utána olyan előadók lépjenek fel, mint a Ruach duo, a Fejnélküli lovas vagy a Szélműves, de hallható a Times New Román, a Cimbaliband és a Bokros Trió Kertész Ákossal, valamint a 30 Fok Árnyékban. Lázár Ervin novellái hangzanak el Kakasy Dóra színművész előadásában, majd a Musicolore Énekegyüttes is hallható lesz. Vasárnap Papadimitriu Athina is színpadra áll Szirtes Edina Mókussal és a nap folyamán még hallható a Four Bones Harsona Kvartett és a Balkan Popup is.

A Dunakanyar Udvarban olyan művészekkel - színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel - találkozhat a közönség, akik a Dunakanyarban találtak otthonra. Lesznek beszélgetések, irodalmi estek, koncertek és filmvetítések is.

A Gyerekliget Kerekítő és Ringató foglalkozásokkal, kézműves és sportos játékokkal, a Grimm-busz Színház gyerekelőadásával és a Csürrentő együttes moldvai családi táncházával várja a családokat.

A Toporgó Folkkocsmában pénteken a Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Sárarany hallható.

Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyebbé a látogatóknak, hogy feltérképezzék a falut és az egész Szentendrei-szigetet. A településnek Horányban kijelölt dunaparti strandja van, amely szabadon látogatható.

További információ a rendezvényről a https://denagyvilag.hu/ oldalon érhető el.Tartomány:Pest
Település:Szentendre
Cím:Szentendrei-sziget
GPS: 47° 45′ 1.19664″, 19° 6′ 48.12084″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward