» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeum évi 1,4 millió látogatóval a jórészt az afrikai és óceániai művészetek tárháza a francia főváros leglátogatottabb kiállítóhelyei közé tartozik.


A múzeum az őshonos kultúrák civilizációit és művészeti örökségét mutatja be.

A múzeum az Eiffel-torony közelében, a Szajna bal partján lévő Quai Branly-n áll, tetőétterméről pompás kilátás nyílik az Eiffel-toronyra és Párizs centrumára.

Az Afrika, Ázsia, Óceánia és Amerika ősi civilizációit bemutató több mint 40 ezer négyzetméter alapterületű múzeum ötlete sokáig vitatott volt, leginkább Jacques Chirac hajdani francia elnök kardoskodott mellette, a közvélemény sokáig ellenezte. 

A neves francia építész, Jean Nouvel tevei alapján építették 2006-ban. A francia építész nevéhez fűződik egyebek közt a párizsi Arab Világ, valamint a Cartier Alapítvány elegáns székházépülete, a felújított lyoni Operaház, a berlini Lafayette Galéria, a nimes-i Nemausus épületegyüttes, valamint a svájci Luzern kulturális és konferenciaközpontja.

A kertművészek által megtervezett 18 ezer négyzetméter alapterületű Szajna-parti tropikus tündérkertben a négy alapelemből álló, egyenlőtlen hosszúságú színes fésűfogakra emlékeztető épületegyüttest a sztárépítész Jean Nouvel 25 afrikai és ausztrál építésszel és fényművésszel alkotta meg hat év alatt.

A merész, a fény és árnyék játékának teret engedő épületet hatalmas park veszi körül. A múzeumba és kertjébe a jelenlegi francia Afrika- és Óceánia Múzeum, valamint az Ember Múzeumának etnográfiai gyűjteményét helyezték el, közel 300 ezer értékes használati és művészeti tárgyat a fekete földrészről, valamint Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és az óceánok szigeteiről.

A 90 ezres afrikai gyűjtemény elsősorban a volt francia gyarmatok művészetére koncentrál. Az amerikai rész néhány különlegességével, mint például a több mint kétszáz éves festett bölénybőrökkel jeleskedik, az ázsiai gyűjtemény pedig textilekben és használati tárgyakban gazdag.

A múzeumban több mint 70 ezer tárgyat őriznek, amelyek a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származnak. Az intézmény restitúciós csatát vív a nyugat-afrikai Beninnel, amely kérte a Ghézo, Glélé és Behanzin kincsek visszaadását. Ezeket a kincseket 1892-ben foglalták le a mai Benin és Nigéria területén létezett Dahomey királyságban, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey királyi palotáit. 


Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Quai Branly 37
GPS: 48° 51′ 39.24317″, 2° 17′ 52.42528″
Honlap: http://www.quaibranly.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward