» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Teljes körű felújítás után újra látogatható a párizsi Rodin Múzeum. A parkban vannak kiállítva Rodin olyan híres alkotásai, mint a Gondolkodó, a Pokol kapuja vagy a Calais-i polgárok.


A megrepedezett tetőszerkezettől és falaktól a vezetékhálózaton át a padlóig teljesen megújult a 18. századi Hotel Biron, amelyet Rainer Maria Rilke költő tanácsára vett birtokba 1908-ban Auguste Rodin (1840-1917). A francia szobrász, aki alkotásai bemutatóhelyének használta az Invalidusok és az Eiffel-torony közelében található kétszintes palotát, egész életében egy saját, állandó múzeum kialakításáról álmodott. Ezért halála után minden művét a francia államra hagyta, amely kívánságának megfelelően 1919-ben a szobrász legfőbb műveit bemutató múzeummá alakítottá át a palotát.

Az évente 700 ezer látogatót - 80 százalékban külföldit - fogadó épület renoválását követően a 18 teremben kiállított közel 600 alkotást a korábbiaktól teljesen eltérő, új koncepció szerint mutatja be a múzeum. A szobrok és a látogató közti közvetlen kapcsolat megtalálása volt a cél, a palotát körülölelő park hangulatának bevonásával. A parkban vannak kiállítva Rodin olyan híres alkotásai, mint a Gondolkodó, a Pokol kapuja vagy a Calais-i polgárok.

A termeket Rodin korának megfelelően állították helyre, a zöldesszürkére festett falak és a faborítás előtt valamennyi szobor a természetes fényt idéző megvilágítást kapott, amely napszakonként, illetve az időjárás fényeinek megfelelően egy számítógépes programmal módosítható. A szándékosan kevés felirat franciául, angolul és spanyolul szűkszavúan tájékoztat, a művek szemlélésére helyezték a hangsúlyt. A művek kronologikus és azon belül tematikus bemutatása több meglepetéssel is szolgál. Az eddig a raktárban porosodó gipszváltozatok kiállításával a szobrok megszületésének történetét illusztrálja a múzeum, amely külön részt szentel a grafikai és fotógyűjteménynek.

Egy különterem pedig korabeli fotók segítségével mutatja be, hogyan élt Rodin az épületben. Azokat a festményeket (Van Gogh, Edward Munch, Eugene Carriere, Monet) és antik műtárgyakat is láthatják a látogatók, amelyek a szobrász hatalmas magángyűjteményét képezték.  

Rodin nemcsak a műveit, hanem a szerzői jogait is a francia államra hagyta. És miután minden műnek 12 engedélyezett példánya létezik, a múzeum ezek eladásából évente 3-6 millió euró bevételre tesz szert. A pénzt a park felújítására, valamint a Párizs közeli Meudonban található másik Rodin Múzeum renoválására fogják költeni.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Musée Rodin
GPS: 48° 51′ 17.09046″, 2° 18′ 57.1212″
Honlap: http://www.musee-rodin.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward