» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bad Ischlben igazi k.u.k hangulat fogadja a látogatókat. De azok sem csalódnak a városban, akiket a császári hangulat nem vonz. Túrázhatnak a gyönyörű alpesi környezetben, vagy a termálfürdőben pihenhetnek. Az operett rajongók számára rendezik meg a Lehár fesztivált.


Ferenc Károly és Zsófia főhercegnő frigye sokáig gyermekáldás nélküli volt. Az udvari orvosok, talán kínjukban, vagy talán bízva a csodában, 1828-ban Salzkammergut vidékére küldték a császári párt, sókúrára. A kúra megtette jótékony hatását és hamarosan sorra születtek a "sófőhercegek". Elsőként mindjárt Ferenc József.

Ferenc József császár itt ismerkedett meg Sisivel, i1853. augusztus 19-én itt jegyezte el, majd kapta meg anyjától, Zsófia főhercegnőtől nászajándékba a Kaiservillát, ahol rendszeresen nyári pihenőit töltötte.

Ferenc József császár imádta Bad Ischlt, 83 nyáron pihent a városban.

"Oh, hogy vágyódom a drága, drága Ischl után"

- írta 1845-ben egy édesanyjának címzett levelében az akkor 15 éves Ferenc József koronaherceg.

A császár mindig itt ünnepelte meg születésnapját is. És itt evett először islert is, Ischler Törtchent, a kedvenc süteményét, talán először épp a születésnapján.

A városban ma is minden év augusztusában megünneplik Ferenc József születésnapját.

CSÁSZÁRI LÁTNIVALÓK

Császárvilla Bad Ischlben

Bad Ischlben található Császárvilla Zsófia főhercegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Sisinek. A villa az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától. A bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt: Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott a villában, és itt írta alá 1914-ben a Szerbiának szóló hadüzenetet.

A császárral ellentétben a férjétől egyre jobban elhidegülő Erzsébet királyné nem szeretett itt lenni, csak pár nyarat töltött itt. Negyvenes éveinek közepén készült róla az itt kiállított mellszobor és halotti maszkját is láthatjuk, amely a merénylet után készült az akkor 60 éves Sisiről.

A változatlanul megőrzött helyiségek rég letűnt idők hangulatát idézik. A látogatóknak úgy tűnhet, mintha Ferenc József császár csak néhány pillanattal ezelőtt hagyta volna el dolgozószobáját, hogy kedvelt szabadidős tevékenységének, a vadászatnak hódoljon, vagy Sisi épp csak a környező parkban tett könnyed séta kedvéért szakította meg rendszeres fitneszprogramját.

A gyönyörű parkban található kis Márvány-kastélyban színvonalas fotó múzeumot találunk, rengeteg izgalmas, korabeli fotográfiával és érdekes, régi fényképező masinákkal.

Kaiservilla Bad Ischl, Salzkammergut

Kaiservilla Bad Ischl (c) Österreich Werbung/Christoph Oberschneider

Zauner Cukrászda

Az 1821-ben megnyitott cukrászda máig megőrizte k.u.k. (császári és királyi monarchia) hangulatát. Itt található Ausztria legnagyobb süteményválasztéka! Kapható a cukrászdában a híres Kaiser Guglhupf, az a kuglóf, amellyel Ferenc József szeretője, Schratt Katalin várta a császárt. Híres az ischler, a gyümölcskenyér, az ostya (Pfarrgasse 7).

Sisi-park 

A Gödöllő-sétány az osztrák kisváros új nevezetességében, a Sissi-parkban található, az átadáson a magyar település egy fát is elültetett. A közvetlenül az Ischl folyó partján található sétányt főleg gesztenyefák szegélyezik, ezért Gödöllő is egy szelídgesztenye-facsemetével gazdagította a parkot.

Bad Ischlt testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Gödöllővel, aminek alapja a közös történelmi múlt. A Sisi-parkban Gödöllő mellett az osztrák település más testvérvárosai, a horvátországi Opatija - az egykori Abbázia - és Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó is helyet kaptak.

Trinkhalle

Ha Bad Ischlben sétálgat, egy épület mellett biztosan elhalad - a "Trinkhalle". A Trinkhalle története 1829-ig nyúlik vissza, amikor "Wirerbad" néven épült - nevét Dr. Franz Wirerről, az Ischl-i fürdő alapítójáról és a császári család személyes orvosáról kapta. Franz Xaver Lössl bécsi építész a "Soolenbadhaus"-t görög templom stílusában tervezte.

Az évek során bővítették, de a központi főbejárat és az oszlopok megmaradtak. Eredetileg ivókúrák sétálótermeként használták, a belső tér később a fürdőzene színpadaként is szolgált. Ma a Trinkhalle a vendégek első számú célállomása.

MÚZEUMOK BAD ISCHL-BEN

Bad Ischl városi múzeum

Bad Ischl város múzeuma egy történelmi épületben található, amely egykor a Seeauer sógyároscsalád, majd a Hotel Austria tulajdona volt. Itt ünnepelte eljegyzését az ifjú Ferenc József császár és Erzsébet bajor hercegnő is.

Ma a múzeum Bad Ischl fejlődését mutatja be, különös tekintettel a sógyártás jelentőségére, valamint a fürdővárossá és császári nyári rezidenciává válására. A kiállítási tárgyak között szerepelnek Ferenc József császár egyenruhái és tárgyi emlékei, vadászpuskák és festmények. A népi kultúrát többek között az eredeti berendezésű parasztszalonok, valamint az olyan évszázados szokásokról tanúskodó tárgyak képviselik, mint a Glöcklerlauf vagy a farsang. A múzeum egy része Hans Sarsteiner kelet-ázsiai gyűjteményének ad otthont. A túra a századfordulós Ischl témájával zárul.

Museum Fahrzeug

Közlekedési múzeum Bad Ischl-ben. Kerékpártól repülőig számtalan közlekedési eszközt láthatunk a múzeumban. A nagy raktárépületben létrehozott múzeumban egyedülálló érdekességek várják a látogatókat: Goggo-mobil, a világon a legkisebb sportkocsi, az egyik első Harley Davidson motor, háborús autóveteránok, traktor, diesel-segédmotorral felszerelt bicikli.

Lehár-villa

Lehár Ferenc 1912-től a nyári hónapokat szívesen töltötte Bad Ischlben található villájában. A Lehár villa értékes festményekkel, bútorokkal és emléktárgyakkal teli helyiségeit a lehetőségekhez mérten változatlanul hagyták, így azok ma is úgy fogadják a látogatókat, ahogyan a művész egykor berendezte. 

FÜRDÉS

EurothermeResort Salzkammergut: termálfürdő Bad Ischl-ben.

KIRÁNDULÁS

Katrin drótkötélpálya

1959 óta üzemel Bad Ischlben a Katrin négy személyes kabinos felvonó. 15 perc alatt viszi fel a kirándulókat a hegyre, ahol hegyi vendégfogadókban pihenhetnek meg a fáradt vándorok. A hegyállomásnál (1415 m, Katrin Alm) alpesi tanösvény hegyi legelőkön, vörösfenyőerdőn és havasi vadrózsamezőn keresztül. 

Nussensee

Kis idillikus, erdővel körülvett természetes hegyi tó.

Siriuskogl

A Siriuskogl egy csodálatos kilátópont Bad Ischlben, és egy 20 perces túrával érhető el. A csúcson egy 1885-ben épült, fából készült kilátótorony, a "Kaiser Franz Josefs Warte" áll.

A 0,5 km hosszú gyerek túraút témája az öt érzék köré csoportosul.

Hohenzollern vízesés

A vízesés már a k.u.k. időkben is a magasrangú vendégek kedvelt kirándulóhelye volt. (Keutern / Jainzen). 

Már I. Ferenc József császár idejében is népszerű célpont volt a Bad Ischl közelében található Hohenzollern-vízesés.

A 20 méter magas Hohenzollern-vízesés az erdő közepén rejtőzik Bad Ischl fürdőváros közelében. Nevét Pauline Hohenzollern-Hechingen hercegnőnek köszönheti. A 19. század elején Bad Ischlben szokás volt, hogy a városban és környékén lévő különleges helyeket neves személyiségekről neveztek el. A fürdő számos híres vendéget számlált. Ferenc József császár és felesége, Erzsébet (Sisi) is sok nyarat töltött a bad ischl-i Kaiservillában, amely ma már látogatható. Ferenc József császár szívesen kirándult a Hohenzollern-vízeséshez.

Bad Ischlből egy hét kilométeres körút vezet a Jainzenberg körül a vízesés által kialakított szurdokba. A kijelölt “Glücksplatz”-on (boldogsághely) a kirándulók élvezhetik az erdő csendjét a frissítő víz hangjával vegyítve.Tartomány:Oberösterreich
Település:Bad Ischl
Cím:4820 Bad Ischl
GPS: 47° 42′ 44.5698″, 13° 37′ 15.40524″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward