» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A császári család nyári lakhelyéül szolgáló Schönbrunn kastély az UNESCO Világörökség része, amely MAGYAR nyelvű audioguide vezetéssel is megtekinthető.


1569 óta van a Habsburgok birtokában, II. Ferdinánd császár felesége 1642-ben építtetett a területen egy nyári kastélyt és ő nevezte a helyet először "Schönbrunn"-nak. A török ostrom után 1696-tól kialakított kastélyt és kertet 1743 után, Mária Terézia uralkodása alatt teljesen átépítették. A kastély Fischer von Erlach nagyszabású tervei alapján 1700-ban készült el. Mária Terézia idején alakították ki a káprázatos rokokó termeket.

Schönbrunn többnyire nyári lakhelyül szolgált a császári család számára. 1830-ban itt született az 1848-tól 1916-ig uralkodó Ferenc József, aki spártai egyszerűségben élt, példát mutatva ezzel katonáinak. A császár itt töltötte élete utolsó éveit és itt is halt meg.

Két évvel halála után, 1918-ban a kastély állami tulajdonba került és történelmi jelentőségének, szép fekvésének és építészeti megjelenésének köszönhetően azóta is Bécs egyik legfőbb nevezetességének számít.

A kastély 1441 terméből csoportos vezetés keretében 40-et tekinthetünk meg.

Imperial Tour: A császárkort idéző sorsokkal és stíluskorszakokkal ismerkedhet meg a látogató és betekintést nyerhet a császári pár - Ferenc József és Erzsébet királyné - reprezentációs termeibe és magánlakosztályaiba. (30-40 perc. ) Belépő 2017: 13,30 euró/felnőtt és 9,80 euró/gyerek 6-18 év

Grand Tour: A császári pár - Ferenc József és Erzsébet királyné - reprezentációs termein és magánlakosztályain kívül még bepillantást nyerhet a látogató a XVIII. századi, Mária Terézia korabeli szobákba is. (50-60 perc.) Belépő 2017: 16,40 euró/felnőtt és 10,80 euró/gyerek 6-18 év

Magyar nyelvű audioguide vezetéssel (Grand Tour Audio Guide) bejárhatjuk a kastély termeit. A termekről magyar nyelvű ismertető is rendelkezésre áll.Érdekességek

1. A monda szerint a Schönbrunn elnevezés 1612-ből származik, amikor Mátyás császár (II. Mátyás néven magyar király) egy vadászat közben rátalált a Szép Kútra (azaz a Schöne Brunére).

2. A kastély fénykorában a személyzet létszáma elérte az ezer főt.

3. Bécs elfoglalása után Napóleon beköltözött a kastélyba, itt született egyetlen fia, Ferenc, a kis Napóleon, és itt is halt meg 21 éves korában osztrák hercegnek nevelve. A XVIII. századi flamand falikárpittal díszített Napóleon szobában tartózkodott a francia császár 1805-09 között.

4. A káprázatos kristálytükrökkel díszített Tükörteremben (Spiegelsaal) adta első császári koncertjét a hatéves Mozart Mária Teréziának.

5. 1961-ben itt találkozott John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök és Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár.

HINTÓMÚZEUM

Az egykori lovardában találjuk a Hintómúzeumot (Wagenburg), ahol császári díszhintók és fogatok kiállítása látható. Híres a barokk "Imperial kocsi", amely körül van véve fényűző pompás kocsikkal, komfortos utazó járművekkel valamint díszitett gyerekkocsikkal. Számos kisebb és egyszerűbb gálahintó, gyermekhintó, sport-, szabadidő- és utazókocsi is szerepel a kiállításon, valamint a császári udvar gazdagon díszített ruhadarabjai. Megtekinthetjük az egyetlen fennmaradt udvari automobilt is. Ez 1914-ből származik.

Igazi élmény a "Sisi-Pfad", amely egy múzeumi körút keretében mutat be kincseket, mint Erzsébet császárnő egyetlen emlékül maradt lovasnyergét, a "Reitkapelle"-t és díszes eredeti ruhákat. 

A Császári Hintómúzeumban elhelyezett állandó kiállítás az Erzsébet császárné és Diana hercegné között vonható párhuzamokat emeli ki. Mindketten népszerűek voltak a nép körében, de boldogtalanok a kapcsolataikban. Mindketten reflektorfényben élték életüket. Mindketten erőszakos halált haltak. Sisi életét pompázatos ruhái, hintói, lovagláshoz használt kellékei, valamint eddig még soha be nem mutatott személyes használati tárgyai szemléltetik. A látogatókat videók kalauzolják végig az életén, és megvilágítják a Sisi és Lady Di, a 20. századi „szívek királynője” között vonható párhuzamokat is.

A Habsburgok nagysebességű járműveiről is szó esik. A legújabb tárgy: Habsburg Ferdinánd művészi kivitelezésű versenyautója (Formula Renault 1.6). Karl és Francesca Habsburg fia autóversenyző, és a Formula 1 egyik utánpótlás-reménysége. "Art Car” kocsiját két történelmi járművel állítják szembe: az 1814-ben I. Ferenc császár számára gyártott sportkocsival, amely két lóval 16 km/h sebességet érhetett el. Valamint I. Károly (IV. Károly magyar király) 45 lóerős, ötsebességű, benzinmotoros „császári kocsijával”, amely 90 km/h maximális sebességre volt képes. Dédunokája, Habsburg Ferdinánd „művészi járműve” 140 LE teljesítménnyel, és 230 km/h végsebességgel bír.

Belépő 2019: 9,50 euró/felnőtt. 19 év alatt ingyenes a belépés.

GYEREKMÚZEUM

Gyerekmúzeum (Kindermuseum) - Császári élményvilág 4-12 éves gyermekeknek: a gyerekek interaktív módon tapasztalhatják meg milyen volt az élete a császári család gyermekeinek, hogyan élték mindennapjaikat, mivel játszottak, milyen ruhákban fogócskáztak vagy feszengtek ünnepi alkalmakkor.

UDVARI PÉKSÉG

Almásrétes-bemutató - Udvari pékműhely (Residenz étterem): A schönbrunni katélylátogatást színesítheti a Residenz étterem pékségében tartott "almás rétes-show", amelynek során a tradicionális bécsi almás rétes készítés rejtelmeibe avatják be a vendégeket.

Nyitvatartási idő

Schönbrunni kastély:
Április 1-től június 30-ig naponta 8.30-17.30 óráig.
Július 1-től augusztus 31-ig naponta 8.30-18.30 óráig.
Szeptember 1-től október 31-ig naponta 8.30-17.30 óráig.
November 1-től március 31-ig naponta 8.30-17.00 óráig.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1130 Wien, Schönbrunner Schlossstraße
GPS: 48° 11′ 5.59295″, 16° 18′ 44.1005″
Honlap: http://www.schoenbrunn.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward