» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaházat 1881-82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vaskonstrukciójával az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában.


A Pálmaház 111 méteres hosszával, 28 méteres szélességével és 25 méteres magasságával a maga nemében a legnagyobb üvegház az európai kontinensen - I. Ferenc József császár megbízásából épült a Schönbrunni kastélypark közepén. Mintegy 5500 különleges növénynek ad otthont, köztük számos ritkaságnak, például a 300 éves szágópálmának.

A pálmaház már kívülről is lenyűgöz különleges építészetével. Az impozáns, a késő historizmusnak köszönhető vasszerkezetben a központi és oldalsó pavilonok domború és homorú vonalvezetése a hatalmas méret ellenére is könnyedséget kölcsönöz. Közéjük üvegfelületeket illesztettek be. A tartalom pedig legalább annyira érdekes, mint az épület története.

A Habsburg-császárok közül szinte minden császár és a főhercegek is növényrajongók voltak. Ajándékok, vásárlások és utazások révén gyarapodott a botanikai gyűjtemény. A 18. század közepétől a császári ház többször rendelt többéves kutatóexpedíciókat az amerikai kontinensre, Afrikába és Ázsiába, hogy élő növényeket gyűjtsenek Schönbrunn számára. E gyűjtemény egy része a Pálmaházban látható.

1880-ban I. Ferenc József császár megbízást adott a Pálmaház építésére. Pálmaházakat már számos más helyen építettek Európában. Bécsben számos kisebb üvegház állt a császári botanikai gyűjtemények növényeinek teleltetésére és termesztésére. A császár most egy palotát akart a trópusi növények számára.

A bécsiek érdeklődéssel figyelték az építkezés menetét. Szaklapok, mint például a "Wiener Illustrierte Gartenzeitung" vagy a "Die Hausfrau" című újság beszámoltak az építkezésről. 1882. június 17-én elérkezett az idő: a Pálmaházat megnyitották. A 2500 négyzetméteres alapterületével akkoriban ez volt a világ legnagyobb üvegháza.

Ferenc József császár jelen volt a megnyitón. Franz Segenschmid udvari építész, Fürst zu Hohenlohe Obersthofmeister, közigazgatási tisztviselők és Adolf Vetter udvari kertfelügyelő vezette végig a császárt a még üres épületben. Néhány nappal később a császár elrendelte, hogy az építkezésben résztvevőket kitüntetésben kell részesíteni, például mérnöki címmel. A cégeket és a mesterembereket értesítették a "császár elégedettségének kifejezéséről".

Nem sokkal később a növényállományt a régi üvegházakból a Pálmaházba költöztették. Az akkori éghajlati és vegetációs zónák felosztása azonban a mai napig megmaradt. A második világháború alatt több bomba is becsapódott a Pálmaház közelében. A lökéshullámok tönkretették az ablaküvegeket, és a növényeknek csak egy részét sikerült megmenteni. Mivel a háború után az anyaghiány miatt - a helyreállításhoz 12 000 m² üvegablakot is be kellett szerezni - a Pálmaházat csak 1953-ban tudták újra megnyitni. Az idők folyamán a ház három nagyobb felújításon esett át.

A Pálmaház három pavilonból áll: a Melegház vagy Trópusi ház, a Mérsékelt ház vagy Középső pavilon és a Hidegház. Ezeket alagútszerű átjárók kötik össze egymással. A történelmi növénygyűjtemény mintegy 5500 különleges példánya él bennük. A déli melegházban a minimális hőmérséklet 18 °C, a páratartalom pedig 90 százalék. A mérsékelt égövi házban a minimumhőmérséklet 12 °C, az északi hidegházban 6 °C.

A megfelelő hőmérsékletet gőzzel történő vízmelegítéssel érik el. Ez lehetővé teszi a világ minden részéből származó növényi ritkaságok bemutatását. És ezek a ritkaságok sokat kínálnak: például a Dél-Afrikából származó csavarfa vagy a szágópálma, amelynek eredeti hazája Dél-India és Srí Lanka. Több mint 300 éves korával a Pálmaház egyik legrégebbi pálmája. Schönbrunnba a 18. század végén került - először a régi melegházakba, míg végül az újonnan épült Pálmaházba került.

A központi pavilonban található a százéves ausztrál palackfa és a szintén idős kanári sárkányfa. A hidegházban pedig a keserű narancsnak ad otthont. Ilyen narancsot a 16. század közepe óta termesztettek a Habsburgok udvarában. Az eredetileg Kínából származó növényeket az udvari konyhában és az udvari gyógyszertárban használták. A legrégebbi példányok már több mint 180 évesek.

Megközelítés: 
A Schönbrunni Pálmaház a 13. kerületben, a Schönbrunni kastélyparkban található, és a Hietzinger Toron keresztül - az U4-es metróval vagy a 10A, 58A, 8A buszjáratokkal és a 60-as villamossal - érhető el.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Schloss Schönbrunn
GPS: 48° 11′ 13.5681″, 16° 18′ 25.76772″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward