» Ausztria

» Ausztria » Wien

Sétatipp a Schönbrunni kastély parkjában: Az illuminátusok titkainak felfedezése


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kihagyhatatlan program a 160 hektár területen fekvő Schönbrunni kastély kertje, akár kastélylátogatás nélkül is.


1693-1706 között létesítették a francia stílusú parkot, amelyet Mária Terézia császárné és férje, Lotharingiai Ferenc elképzelései alapján 1748-1772 között átalakítottak. A kastélypark 1996-ban felkerült az UNESCO Világörökségeinek sorába.

Gloriette

A széles középső allé végében áll a Neptun-kút. Mögötte magasodik Gloriette, amely Mária Terézia dicsőségét hirdeti. Innen gyönyörű panoráma tárul elénk a kastélyra és Bécsre.

Belépő 2020: 4,50 euró/felnőtt és 3,20 euró/gyerek 6-18 év. Nyitva: április 1.-november 2.

Nagy Pálmaház

A Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaházat 1881-82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vaskonstrukciójával az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában. Számos mediterrán, trópusi és szubtrópusi növényt csodálhatunk meg, többek között a 23 m magas pálmát és a világ legnagyobb tavirózsáját.

Nyitva: Október 1-től április 30-ig naponta 9.30-16.30 óráig. Május 1-től szeptember 30-ig naponta 9.30-17.30 óráig.

Sivatag Háza

A Sivatag házában az 1904-05-ben épült egykori napóra-házban az egész világ sivatagaiból származó növények és állatok láthatók.

Nyitva: Október 1-től április 30-ig naponta 9.00-16.30 óráig. Május 1-től szeptember 30-ig naponta 9.00-17.30 óráig.
Belépő 2015: 5 euró/felnőtt, 4 euró/gyerek

Állatkert

A Pálmaház, a Botanikus kert és a Tiroli-kert (Tiroler Garten) közé ékelődik az Állatkert (részletek). A Gloriette mögött a Fácános kert terül el.

Trónörökös kertje

A Trónörökös kertje és a pince feletti kert. A kastély keleti homlokzata mellett található, az 1875 óta Trónörökös kertjének nevezett kert, valamint a pince feletti kert a Monarchia 1918. évi bukásáig a császári család magánkertje volt.

Belépő 2020: Kronprinzgarten (Trónörökös kertje): 4,50 euró/felnőtt és 3,20 euró/gyerek 6-18 év. Nyitva: április 1.-november 2.

Útvesztő, Labirintus és "Labyrinthikon" játszótér

A több lépésben helyreállított útvesztő rejtelmes vidám útjai vidám sétára hívogatják a látogatókat, a kialakított labirintus pedig felfedezésre csalogatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az útvesztő ás labirintus mellett található a nagyszerűen felszerelt játszótér.

Belépő 2020: Irrgarten és Labirynth (Útvesztő és labirintus) és a Labirynthikon játszótér: 6 euró/felnőtt és 3,50 euró/gyerek. Nyitva: április 1.-november 2.

Orangeriegarten

Belépő 2020: 4,50 euró/felnőtt, 3,20 euró/gyerek

Sybil-liget, obeliszk

A Schönbrunni kastélyt körülvevő barokk kertek néhány titkot rejtenek. Az egyik ilyen a Sybil-ligetben található obeliszken látható egyiptomi írásjegyek, amelyeknek köze van Mária Teréziához.

A Sybil-liget és az obeliszk a palotakert keleti átlós sugárútjának végén található. Innen csodálatos kilátás nyílik a Schönbrunni kastélyra. A 31 méter magas obeliszk a mesterséges szikla fölé magasodik, és négy aranyszínű teknősbékára támaszkodik. Négy oldalán egyiptomi hieroglifák láthatók, amelyek állítólag Mária Terézia uralkodóról (aki 1740-től 1780-ig uralkodott) mesélnek. De hogyan lehetséges ez - elvégre a hieroglifákat csak 1822-ben fejtették meg?

Érdekesség, hogy 1802-ben - 20 évvel a hieroglifák megfejtése előtt - egy bécsi szerző azt írta, hogy az obeliszken lévő jelek Mária Terézia császárnő életéről szólnak. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziajelekről beszéltek. Nem is olyan régen még ezt a rejtélyt vizsgálták. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziafigurákról beszéltek. Nem is volt olyan régen, amikor ezt a rejtélyt vizsgálták: Julia Budka egyiptológus 2005-ben tanulmányozta a schönbrunni obeliszken található írásjeleket, és felfedezte, hogy azok valójában egyiptomi hieroglifák és piktogramok. Ahogy gyanították, ezek Mária Terézia életéhez kapcsolódnak.

Hogyan lehetséges ez? 1777-ben állították fel az obeliszket, fél évszázaddal a hieroglifák megfejtése előtt. 1765-ben Ferdinand von Hohenberg, Mária Terézia udvari építésze és a Schönbrunni park művészeti igazgatója kapott megbízást többek között a Gloriette, a római romok és az obeliszk megtervezésére. Figyelemre méltó, hogy a szabadkőművesek és az illuminátusok számmisztikája és filozófiája mindezekben a művekben felismerhető.

Az illuminátus rendet a filozófus Adam Weishaupt alapította Ingolstadtban nem sokkal az obeliszk felállítása előtt, 1776-ban. Ez egy titkos rend volt (illuminati (latinul) = a megvilágosodottak) a szabadkőművesek mintájára. Mind a szabadkőművesek, mind az illuminátusok a "Fehér Testvériségre", egy ókori egyiptomi szövetségre alapozták rendjüket. Ferdinand von Hohenberg szabadkőművesként és illuminátusként valószínűleg beavatott volt az egyiptomi kultuszokba és hagyományokba, ezért ismerte a hieroglifákat is.

Az obeliszk nyugati oldalán fontos ereklyék vannak, a császárnő fontos eseményeit ábrázolják. Vannak általánosan érthető jelek is, mint például a nap, a ház és a víz jelei. A szabadkőművesek és az illuminátusok szimbolikája is itt van megörökítve - például a tetőn ülő bölcsesség baglyai által.

Panoráma kisvonat

A parkban panoráma kisvonat közlekedik, a nagy területű parkot így kényelmesen bejárhatjuk. Babakocsival is felszállhatunk: a kisvonat utolsó pótkocsija tolószékek és gyerekkocsik felrakása céljából hidraulikus emelőszerkezettel, továbbá beszállást könnyítő szerkezettel van felszerelve.

Egy teljes körút a kastélyparkon keresztül kilenc megállót érint és 10 - 15 km/h sebesség mellett körülbelül 50 percig tart.
A két szerelvény márciustól novemberig naponta 10:00 és 18:00 óra között közlekedik a parkban. A szerelvények a Gloriett megállóban és a Schönbrunni Kastély megállóban minden egész és fél órában állnak meg.

A napijegy felnőtteknek 6 euróba, gyerekeknek 14 éves korig 4 euróba kerül. A lebélyegzett napijegy birtokában az utas a nap folyamán tetszés szerinti alkalommal megszakíthatja az utazást.

A panoráma kisvonat megállóhelyei:
1. Schönbrunni Kastély
2. Szekértábor
3. Hietzingi kapu
4. Állatkert / Pálmaház
5. Tiroli kert
6. Gloriett
7. Hohenbergstraße / Tivoli
8. Obeliszk / schönbrunni fürdő
9. Meidlingi kapu

A kastélyparkba a belépés ingyenes, azonban néhány látványosság belépődíjas.

TIPP A kastélyparkba érdemes a Tiroler Garten felől érkezni. A szép, erdős úton mókusokat is láthatunk, akik a gyerekektől szívesen elfogadják a mogyorót. Az étteremben hagyományos tiroli ételekkel csillapíthatjuk éhségünket.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1130 Wien, Schönbrunn
GPS: 48° 11′ 5.59295″, 16° 18′ 44.1005″
Honlap: http://www.schoenbrunn.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward