» Franciaország

» Franciaország » Corse » Korzika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ajaccio Korzikán, a környező hegyek ölelésében fekszik. Korzika fővárosa, Bonaparte Napoleon szülőhelye. Egyedi hangulatú, vonzó kikötő, igazi nagyváros, a világ egyik legszebb öble mentén épült. A háttérben magas hegyek húzódnak, amelyeken még májusban is hósipkák vannak.


Az óváros hangulatos utcáit végigjárva számos napóleoni emléket felfedezhetünk, gazdag múzeumok kínálnak érdekes látnivalókat és a helyi piacok különleges ízekkel csábítanak. A város citadellájának magasságából gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Az Iles Sanguinaires titokzatos vidékén lélegzetelállító partszakaszokkal és védett öblökkel találkozhatunk, mely gyönyörű bíbor színbe borul a nap végén. 

Kihagyhatatlan látnivalók

A Palais Fesch, Ajaccio város Szépművészeti Múzeuma. A múzeum arról híres, hogy itáliai festők második legjelentősebb franciaországi gyűjteményével rendelkezik a párizsi Louvre után. A palotát az 1763-ban itt született Fesch bíboros építtette. Az alapító, a Napóleonnal is rokonságban álló Joseph Fesch bíboros (1763-1839) korának egyik legbuzgóbb műgyűjtője volt, 76 évesen bekövetkezett haláláig 17 757 műkincset halmozott fel, a valaha is létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozva létre.

A La Parata: az îles Sanguinaires szigetek és a pointe de la Parata tengeri fok Ajaccio és egyben Korzika legszebb látnivalói közé tartozik. Védett területnek számítanak és kivételes adottságaival bekerült az európai «Natura 2000» hálózatba is. Játszóterek, turistaútvonalak és a Tour de la Parata esti kivilágítása mind a turisták kedvére jöttek létre. A terület fejlesztése mellett nagy figyelmet fordítanak a természeti kincsek megőrzésére is.

Bonaparte Napóleon szülőháza.  Napóleon 1769. augusztus 15-én ebben az épületben látta meg a napvilágot. Kilenc éves koráig élt itt. Maga Napóleon utoljára Egyiptomból visszatérve járt itt, 1799. szeptember 29. és október 4. között itt töltött pár napot. (részletek)

Ünnepek / Események

A Polyphonies de l'été rendezvény (júliusban és augusztusban minden szerdán): a hagyományos korzikai énekek előtt tisztelgő 45 perces templomi mini koncertek, ahol az énekek a sokszor több száz éves hangszerekkel szólalnak meg. 

Éjszakai vásárlás (Shopping de Nuit) júliusban és augusztusban minden pénteken: a történelmi belvárosban késő estig nyitva vannak az üzletek és az utcákon zenei- és színházi programok várják a sétálókat. 

Napóleoni napok augusztusban (Journées Napoléoniennes): történelmi feldolgozások, táborozások, hódító esték, színházi előadások a három napos ünnepség alatt.

A Fiera di a castagna ünnepség, másnéven a Bocognano-i gesztenyevásár (december): évente egy egész hétvégén át  találkozni lehet a korzikai kistermelőkkel, kézművesekkel és kulturális szereplőkkel és meg lehet kóstolni a korzikai gasztronómia ínyencségeit, a helyi sajtokat, mézeket és a gesztenye ezernyi felhasználási formáját.

Gasztronómia

A város számos éttermében, de leginkább a helyi piacokon ismerhetjük meg a korzikai tradicionális gasztronómiát. Ízelítőt kaphatunk a tenger ízvilágából (tengerisünök, languszta, helyi halak) és a hegyek ételeiből (friss bruccio sajt, pikáns felvágottak, kecske- és juhsajtok). Érdemes megkóstolni a fűszeres, zöldséges levelestésztákat és a cukros fánkokat is.

 


Tartomány:Corse
Település:Ajaccio
GPS: 41° 55′ 9.2244″, 8° 44′ 19.086″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward