» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyár Révfülöpön.


Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó Révfülöpön

Lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra a 22 m magas Fülöp-hegyi Kilátóból, amely 2001-ben épült.

A Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámáról a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő így írt:

"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van."

A kilátótorony legfelső szintjéről bontakozik ki a Badacsony, a tanúhegyek és a Balaton déli partjának panorámája. 

Nyitás: egész évben nyitva, belépés díjtalan.

A közel 22 méter magas kilátó 2020. február 13-án leégett.

2021 nyarára a kilátót újjáépítették. Az új, 16 méteres kilátó erkélyei az eredeti szerkezettel ellentétben betonból épültek újjá, más tekintetben azonban teljesen azonos a 20 évvel ezelőtti előddel. Az év minden napján ingyenesen látogatható.

Ecséri templomrom

Révfülöp észak-nyugati határában áll a Balaton-felvidék egyetlen háromhajós, támpillérekkel erősített, ovális körítőfallal övezett falusi templomának romjai. A Szűz Máriáról elnevezett 11-12. század fordulóján emelt románkori templomot később gótikus stílusban átépítették.

Régi pompájában ragyog a révfülöpi rózsakert

A rózsák kertjének új formája felülnézetből koncentrikus körökből álló térszervezést mutat, amely az elegancia mellett használhatóságot és könnyű fenntartást biztosít a területnek.

Létrehoznak egy olvasókertet a közepén pihenőfelülettel, nagy méretű, kényelmes fa fekvőpadokkal, körülötte évelő- és rózsafelületekkel. E területrész sokszínű rekreációs tevékenységekre is lehetőséget nyújthat. A piknikkert a part menti részen egy összefüggő gyepes felület lesz, néhány kisebb méretű díszfával kiegészítve. Ez a kertrész ideális helyszínévé válhat a kerékpárosoknak rövid idejű pihenésre, szabadtéri sportra, piknikre. A kerékpárosok számára emellett e-bike töltő és kerékpártároló is létesítenek.

A menyegzőkertben egy pavilon árnyékában szabadtéri házasságkötéseket is lehet tartani. A korábbi park keleti oldalának térkövezetét elbontják, helyén egy romantikus sétaligetet – a történetek kertjét – alakítják ki. Ezen a területen révfülöpi történeteket idéznek fel interaktív táblák segítségével.

A területen egy nyugodt, természetközeli pihenőliget is épül. Az évszakok kertjében a helyi természetes környezetet, a vízi flórát és faunát mutatják be az ideérkezőknek.Tartomány:Veszprém
Cím:Révfülöp
GPS: 46° 49′ 41.934″, 17° 37′ 49.26504″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward