» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyár Balatonszepezden.


Az aprócska, mindössze négyszáz fős Balatonszepezd az északi part egyik rejtett gyöngyszeme, késő Árpád-kori – XIII. századi alapokon álló – Szent István király-templom pedig építészettörténeti szemmel is érdekessé teszi, hiszen a környék egyetlen fogadalmi templomaként, a Balatonon viharba került vadászoknak köszönhetően született épület ma is őrzi a jórészt középkori falait.

Az erősen romos állapotából 1801-1802-ben feltámasztott, mai arcát 1888-ra elnyert templom műemléki védettséget élvez, belső terének XIX. századi freskói azonban az 1990-es években nyomtalanul eltűntek.

Az ezután fehérre festett belső falakkal álló épület nemrégiben újra felújították: újra tökéletes állapotúak a külső homlokzatok, többek közt lefestették a toronysisakot, lecserélték a bádogszerkezeteinek egy részét, valamint a torony falépcsőit, és a karzat padlóját is.

2023. június 10-én áldották meg, ekkorra azonban egy furcsa részlet is feltűnt a belső térben: a torony aljában, az Árpád-kori kőboltív mellett a Gesztenyevirág Nőegylet három tagjának két faliképe jelent meg,Tartomány:Veszprém
Cím:Balatonszepezd
GPS: 46° 51′ 6.57576″, 17° 39′ 49.52484″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward