» Görögország

» Görögország » Kelet-Makedónia és Thrákia » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Thászosz az Égei-tenger északi részén található, közel Thrákiához, de földrajzilag Makedónia részét képezi. A festői sziget a szárazföldtől 7 km-re, Kaválától 20 km-re délkeletre fekszik.


A macedón partoktól látótávolságban fekszik a zöld sziget, amely parti úton teljesen körbejárható, és belsejében 1204 méter magasra emelkedik. 

A görög mitológia szerint Minósz unokái, Alkaiosz és Szthenelosz Paroszban Héraklészhez csatlakoztak (bár nem önkéntesen, hanem fogolyként), majd az amazonok meglátogatása után a thászoszi trákokat legyőzve Héraklész a két fivért királyként hagyta Thászoszon.

Paliokasztro ásatási hely. 2020-ban bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori (Kr. u. 4-7. század) harcos lovasíjász leletegyüttesen. A tíz előkelő - négy nő és hat férfi - csontmaradványa tevékenységeikről, sérüléseikről és egy bonyolult agyműtétről is tanúskodtak. A temetkezési hely, az emléktemplom és a sír konstrukciója festői, mindez az eltemetett emberek magas társadalmi állását jelzi, de a maradványok tartósításának fejlett módszere, a sír helyének kiválasztása is a csoportnak a környéken betöltött vezető szerepét mutatja. Az egyes emberek csontjainak vizsgálata alapján nagy testi erőfeszítést igénylő életet éltek. Mind a nők, mind a férfiak súlyos sérülések nyomait viselik, sebészi és ortopédiai szempontból magasan képzett, nagy tapasztalatú gyógyító kezelte őket, úgy vélik, katonai orvos lehetett. A várhatóan kedvezőtlen kimenetel ellenére az egyik férfin óriási kihívást jelentő agyműtétet is végrehajtottak, ami valószínűsíti, hogy a paliokasztrói népesség egy rendkívül fontos személyiségéről volt szó a kutató szerint. Megállapították, hogy a beavatkozás oka fertőzés lehetett és az íjász már a műtét alatt vagy röviddel utána meghalt.

Legszebb strandok a szigeten. Számos finom homokos strand közül választhatunk, pl. Chrissi Ammoudia.Tartomány:Kelet-Makedónia és Thrákia
Cím:Thassos
GPS: 40° 46′ 42.86748″, 24° 42′ 34.59528″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward