» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Sopron


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Középkori templomok Sopronban.


Szent Mihály-templom

A több mint 700 éves templom Sopron legmagasabb pontján áll. Sopron legkorábbi plébániatemplomát a 13. században, román stílusban emelték; a 15. században gótikus, majd a 19. században neogótikus stílusban építették át. Kívülről is jól felismerhetőek rajta az egyes korszakok jelei, ahogy belül is váltakoznak az stílusok.

A templom neogótikus berendezését az 1859 és 1866 közötti helyreállítás idején készítették id. Storno Ferenc tervei szerint. Megőrzött barokk oltárainak képét Altamonte és Troger iskolájának képviselői festették. A templom cintermében őrzött sírkövek között 17. századi, késő reneszánsz munka is látható.

Nagyboldogasszony bencés templom Sopron Fő terén

A bencés Kecske-templomot - amely elnevezésében a XIV. századi építtető, Kecskés-családról emlékezik meg - gótikus stílusban építették, a későbbiekben részben barokk stílusban átalakították. A falak történelmi eseményeknek is helyet adtak: ott koronázták királlyá 1625-ben III. Ferdinándot.

III. Ferdinánd német-római császárt Pázmány Péter koronázta magyar királlyá 1625-ben. Az ötletgazda kifejtette: a török hódoltság idején Nyugat-Magyarországra tolódtak a koronázások és az országgyűlések. A XVII. században négy országgyűlést és három koronázást tartottak a városban. III. Ferdinándon kívül két királynét is koronáztak a mai bencés templomban, amelyet akkoriban a ferencesek gondozták. Abban az időszakban legalább 28 napon át Sopronban volt a Szent Korona, az országgyűlés pedig 351 törvénycikket hozott, döntő jelentőségű kiegyezéseket az udvar és a rendek között. A templom tehát szerepet játszott a magyar nemzet történelmében, a nagyköveti jelentések révén pedig Sopront megismerte Nyugat-Európa.

A templom építésének kezdeteiről szóló legenda szerint kecske kapart ki a földből egy ládát és a benne őrzött kincsekből emelték a szakrális épületet, amelyet máig Kecske-templomnak is neveznek. A valóság azonban távol áll a legendától, mivel az elnevezés a 14. századi építtető Kecskés családról emlékezik meg.Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Sopron
GPS: 47° 40′ 49.10268″, 16° 35′ 54.04452″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward