» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pont Neuf a legrégibb híd Párizsban, a Szajna felett. A híd két különálló részből áll, az egyik része a Cité-szigetet köti össze a parttal, míg a másik része a szigetet a jobb parttal. A híd közepén áll IV. Henrik lovasszobra.


IV. Henrik francia király lovasszobra csaknem két évszázada áll a régi Párizs szívében, a legrégibb hídon, a Pont-Neufön, mint a tolerancia szimbóluma. A szobor restaurálásakor derült ki, hogy belsejéből valóságos kis történelmi archívum került napvilágra.

IV. Henrik szájából hangzott el az azóta is élő mondás: "Párizs megér egy misét". Ezt akkor jelentette ki, amikor úgy döntött, hogy áttér a protestánsról a katolikus hitre, hogy a francia trónra léphessen. Ugyanakkor ő adta ki a Nantes-i ediktumot is, amely elismeri a protestánsok jogát a lelkiismereti és a vallásgyakorlás szabadságához. A sors iróniája, hogy életét egy fanatikus katolikus merénylő oltotta ki.

A szobrot felesége, Medici Mária emeltette 1614-ben, de a nagy francia forradalom idején lerombolták. A Bourbon-restauráció idején, 1818-ban XVIII. Lajos király készíttetett az eredetivel pontosan megegyező másolatot egy bizonyos Mesnel nevű szobrásszal. Mesnel Napóleon-imádatáról volt ismert és mint most bebizonyosodott, két kis dobozt rejtett el a ló hasába, valamint az uralkodó testébe.

A dobozok tartalma: két, IV. Henrik életéről szóló Voltaire-kötet, a szobor elkészítését és szállítását megrendelő papír, dokumentumok a királyság gazdasági ügyintézéséről, 26 bronzérme XVIII. Lajos képmásával... De a legérdekesebbeknek azok az összetekert kéziratok, jórészt monarchia-ellenes pamfletek ígérkeznek, amelyek Mesnel megingathatatlan bonapartizmusáról tanúskodnak. Talán így akart bosszút állni bálványa bukásáért és azért, hogy "szentségtörő" módon a király szobrát is két beolvasztott Napóleon-szoborból kellett elkészítenie.

Arról, hogy a szoborban elrejtett dolgok vannak, már jó ideje beszéltek. Úti kalauzok is megemlítették, sőt, az egyik tudni vélte, hogy a király jobb karjába egy kis Napóleon-szobrot is csempészett a művész.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Pont Neuf
GPS: 48° 51′ 26.27136″, 2° 20′ 29.39388″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward